Új óvoda és bölcsőde Aranyosgyéresen

2023. november 17., péntek, Belföld

A magyar kormány támogatásával épült új, mintegy 25 kisgyereket befogadni képes óvodát és bölcsődét avattak tegnap Aranyosgyéresen.

  • Fotó: MTI
    Fotó: MTI

A Kolozs megyei város új óvodája és bölcsődéje az Erdélyi Református Egyházkerület által megvásárolt telekre épült a magyar kormány támogatásával, a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében. Mintegy tíz óvodás és tizenöt bölcsődés gyerek számára van benne hely, jelenleg csak óvodások tanulnak benne – mondta Szabó Lóránt projektfelelős.

Az avatóünnepségen Kolumbán Vilmos, az egyházkerület főjegyzője, püspökhelyettes hangsúlyozta: az aranyosgyéresiek összefogással alkottak maradandót. Emlékeztetett az egyház feladatára, hogy a hit gyakorlása mellett a mindennapokban is tükröznie kell az Istenhez való tartozást, és ezért évszázadok óta ellátja a „civil öngondoskodás” feladatát, nemcsak templomokat épít, hanem kórházakat, öregotthonokat, iskolákat és óvodákat is. Emlékeztetett, hogy Erdélyben évszázados hagyománya van a nemzetek közötti békés együttélésnek. „Értékeinket át kell adnunk gyermekeinknek, hogy boldogan és tudatosan élhessenek a gazdag örökséggel, amelyet közösen alkottunk” – fogalmazott összegzésként.

Dorin Nicolae Lojigan polgármester emlékeztetett, hogy a városvezetés 2016-ban együttműködést kötött az aranyosgyéresi magyar közösséggel, szerinte az óvoda és bölcsőde is ennek bizonyítéka. Hangsúlyozta: a városvezetés hangsúlyt fektet az egészségügy és az oktatás fejlesztésére, de a bölcsődék helyzetét nem sikerült megoldani. Ezért is örvendetes a magyar közösség kezdeményezése, hiszen az aranyosgyéresi gyerekeket szolgálja – húzta alá.

A 20 ezer lakosú Aranyosgyéresen a 2021-es állapotokat tükröző tavalyi népszámláláson 972-en vallották magukat magyar nemzetiségűnek.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2023-11-17: Belföld - :

Az új nyugdíjtörvény ellen tüntettek Bukarestben

Az új nyugdíjtörvény tervezetében szereplő, az erdészeket, vasutasokat, rendőröket, tartalékos katonákat, bányászokat, mezőgazdasági dolgozókat, egészségügyi alkalmazottakat hátrányosan érintő jogszűkítő rendelkezések ellen rendezett tüntetést tegnap a kormány székháza előtt a Meridian Szakszervezeti Szövetség.
2023-11-17: Belföld - :

Nemzetközi konzultáció kezdődik (Magyarország)

Pénteken kezdik kézbesíteni a kérdőíveket, ezzel pedig megkezdődik a nemzeti konzultáció, melynek során minden magyar ember elmondhatja a véleményét azokról a kérdésekről, amelyek alapvetően befolyásolják Magyarország gazdaságát és biztonságát.