Bankot alapít a kormány

2023. november 17., péntek, Belföld

Jóváhagyta a Beruházási és Fejlesztési Bank (BID) alapító okiratának tervezetét tegnapi ülésén a kormány.

  • Marcel Ciolacu. Fotó: Facebook / Guvernul României
    Marcel Ciolacu. Fotó: Facebook / Guvernul României

A kormányhatározat szerint a pénzintézet általános feladata „a gazdasági és társadalmi fejlődés, a gazdasági versenyképesség, az innováció és a fenntartható gazdasági fejlődés támogatása a pénzpiac működési rendellenességeinek megszüntetése céljából.” A bank stratégiai céljai között szerepel a finanszírozás biztosítása életképes infrastrukturális beruházások számára, a magántőke bevonása beruházásokba, valamint az uniós pénzek lehívási és felhasználási folyamatának a támogatása. A részvénytársaságként 3 milliárd lejes alaptőkével működő BID kizárólagos tulajdonosa a pénzügyminisztérium lesz.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2403
szavazógép
2023-11-17: Belföld - :

Zöld utat kapott a helyreállítási terv

Lezárultak a tárgyalások az Európai Bizottsággal (EB) az országos helyreállítási terv (PNRR) felülvizsgálatáról – jelentette ki tegnap az európai beruházásokért és projektekért felelős miniszter.
2023-11-17: Közélet - Nagy D. István:

Akik a kicsiny harcosokért küzdenek (Újszülöttosztály)

Idén tizenöt éve, hogy november 17-e a koraszülöttek világnapja egy Németországból indult kezdeményezés nyomán, amely Afrika, Ausztrália és az Egyesült Államok csatlakozásával gyorsan világméretűvé nőtte ki magát. A világnap jelképe kilenc babazokni között egy tizedik apróbb, mely lila. E piciny zokni és színe jelképezi az érzékenységet, de az óriási erőt is, mely e csöppségekben lakozik. A világnap alkalmából Csutak Emese újszülöttszakorvossal, a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház munkatársával beszélgettünk születésről, babákról, kihívásokról, nehézségekről, illetve a „kicsiny harcosok”, a koraszülöttek sajátos, kivételes világáról. A koraszülöttek ellátása – akárcsak az egész neonatológia – az elmúlt években hatalmas fejlődésen esett át, így ma már egyre tágabb azon kisdedek köre, akiknek korai érkezésük ellenére is valós esélyük van az életre.