Összefogás a szegények világnapjánNe forduljunk el a rászorulóktól

2023. november 17., péntek, Közélet

Több mint 24 órán át tartó, maratoni segítő megmozdulást szervez november 18–19-én a Máltai Szeretetszolgálat sepsiszentgyörgyi fiókszervezete. A Ferenc pápa által 2016-ban meghirdetett szegények világnapjához kapcsolódó jótékonysági akció célja, hogy a megyeszékhelyen élő szegényeket, nehéz helyzetben lévőket sokrétű tevékenységekkel, meleg ebéddel támogassák.

  • Fotó: Facebook / Máltai Szeretetszolgálat Sepsiszentgyörgy
    Fotó: Facebook / Máltai Szeretetszolgálat Sepsiszentgyörgy

A kezdeményezés kapcsán Székely Róbert programfelelős lapunknak elmondta, mintegy 150 önkéntesük, gyermekek, fiatalok és felnőttek összefogása révén valósul meg a nélkülözőket célzó program. A cukorbetegek egyesülete közreműködésével szombat délelőtt (8 és 11 óra között) egészségügyi szűrésre – belgyógyászat, szemészet, laborvizsgálatok – várják az érdeklődőket a Székely Mikó Kollégium konferenciatermébe. Mindenki számára elérhető, ingyenes lehetőségről van szó – jegyezte meg.

A tulajdonképpeni maratoni akció éjfél előtt kezdődik, amikor az önkéntesek muffint készítenek, a süteményt vasárnap délután adják át egyénre szabott ajándékokkal a sepsiszentgyörgyi gyermekotthonok lakóinak. A szervezők a köztisztasági dolgozókra is gondoltak, az utcákat vasárnap hajnalban takarítóknak meleg teával, bundáskenyérrel kedveskednek. A hajléktalanszálló sem marad ki, a létesítményt látogatókkal közösen reggelit, ebédet készítenek vasárnap, amit együtt fogyasztanak el. Vasárnap délelőtt a Szent József és a Krisztus Király katolikus templomoknál, illetve a Vártemplomnál és a Gyöngyvirág utcai református templomnál alapélelmiszereket gyűjtenek a szervezet képviselői. Az istentiszteletek, illetve misék kezdete előtt fél órával már fogadják az adományokat, ezek egy része a szociális konyhára kerül, másik részét pedig rászoruló családokhoz juttatják el.

A kezdeményezők a legkisebbekre is gondoltak: az Őrkőn adventi barkácsműhelyt nyitanak a telepen élő, illetve a máltás gyermekek számára. A Mikes Kelemen Líceumban az előző napokban gyűjtést szerveztek a rászoruló családoknak, a felajánlásokból összeállított csomagokat a diáktanács képviselői, illetve a máltás fiatalok közösen juttatják célba.

Immár hagyománynak számít, hogy az akció keretében a sepsiszentgyörgyi máltások Brassóba is ellátogatnak, ahol vasárnap este a helyi szeretetszolgálat önkénteseivel az utcán lévő hajléktalanokat keresik fel, meleg teát és szendvicset, valamint pokrócokat ajándékoznak nekik.

A karitatív megmozdulást közös hálaadás zárja idén. A Máltai Szeretetszolgálat sepsiszentgyörgyi fiókszervezete arra buzdítja a háromszékieket, hogy „ne fordítsák el az arcukat a rászorulóktól, szegényektől, ahogy Isten sem fordította el az arcát tőlünk”.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2186
szavazógép
2023-11-17: Közélet - Nagy D. István:

Akik a kicsiny harcosokért küzdenek (Újszülöttosztály)

Idén tizenöt éve, hogy november 17-e a koraszülöttek világnapja egy Németországból indult kezdeményezés nyomán, amely Afrika, Ausztrália és az Egyesült Államok csatlakozásával gyorsan világméretűvé nőtte ki magát. A világnap jelképe kilenc babazokni között egy tizedik apróbb, mely lila. E piciny zokni és színe jelképezi az érzékenységet, de az óriási erőt is, mely e csöppségekben lakozik. A világnap alkalmából Csutak Emese újszülöttszakorvossal, a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház munkatársával beszélgettünk születésről, babákról, kihívásokról, nehézségekről, illetve a „kicsiny harcosok”, a koraszülöttek sajátos, kivételes világáról. A koraszülöttek ellátása – akárcsak az egész neonatológia – az elmúlt években hatalmas fejlődésen esett át, így ma már egyre tágabb azon kisdedek köre, akiknek korai érkezésük ellenére is valós esélyük van az életre.
2023-11-17: Közélet - Fekete Réka:

Fizetésemelést követelnek az alkalmazottak (Közegészségügyi igazgatóság)

Tegnap délelőtt kétórás munkabeszüntetéssel tiltakoztak a Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság alkalmazottjai amiatt, hogy 2018 óta nem növelték béreiket. A spontán megmozdulásról lapunkat Ágoston László, az intézmény igazgatója tájékoztatta.