Pénzt adtak Románia nemzeti ünnepére

2023. november 17., péntek, Közélet

A sokéves gyakorlatnak megfelelően, idén is az önkormányzatok biztosítják a román nemzeti ünnep alkalmából zajló hivatalos rendezvények pénzügyi hátterét. Kovászna Megye Tanácsa tegnapi ülésén 50 ezer lejt szavazott meg a célra saját forrásaiból. A sepsiszentgyörgyi hivatalos ünnepséget a prefektúra szervezi, idén az Andrei Mureșanu Színház is társul, ennek érdekében a megyei képviselő-testület a kormányhivatal, az önkormányzat, valamint a színház közötti megállapodást is jóváhagyott.

  • Albert Levente archív felvétele
    Albert Levente archív felvétele

A testületi ülésen elhangzottak szerint a prefektúra fordult a megyei önkormányzathoz a társulási megállapodás, valamint a támogatás kapcsán. Tamás Sándor elnök elmondta, hogy a kormányhivatal átirata tételesen ismerteti a költségeket, ezek összértéke 50 ezer lej.

A megállapodásban foglaltak szerint a nemzeti ünnepre tervezett december 1-jei programba tartozik egy történelmi-vallási körút a megye ortodox parókiáiban, A román közösség díszpolgárai Sepsiszentgyörgyön és barátaik a világban című könyv megjelentetése, az Andrei Mureșanu Színház előadása, a Mihai Eminescu költő gyerekkorát bemutató dokumentumfilm vetítése, hagyományos román zenei koncert, az Artya társulat gyerekelőadása, valamint a kézdivásárhelyi Román Lélegzet nevű egyesület ünnepi műsora. A megállapodás értelmében az ünnepség koordinálását a prefektúra biztosítja, a szervezésért teljes egészében a színház felel, míg a megyei önkormányzat a pénzügyi hátteret biztosítja. A megyei önkormányzat saját forrásokból állja az összeget, egész pontosan a tartalékalapból vonják el azt.

Mint ismert, a román nemzeti ünnepkor lezajlott rendezvények anyagi fedezete eddig is az önkormányzatokat terhelte, míg a kormány helyi képviseletének idevágó anyagi kötelezettségei nincsenek. Több rendben is előfordult, hogy az ünnepségen a magyarságot sértő szónoklatok hangzottak el.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 548
szavazógép
2023-11-17: Közélet - Fekete Réka:

Fizetésemelést követelnek az alkalmazottak (Közegészségügyi igazgatóság)

Tegnap délelőtt kétórás munkabeszüntetéssel tiltakoztak a Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság alkalmazottjai amiatt, hogy 2018 óta nem növelték béreiket. A spontán megmozdulásról lapunkat Ágoston László, az intézmény igazgatója tájékoztatta.
2023-11-17: Közélet - Bodor János:

Ellopták az új tanösvény kerti bútorait

Nemrég írtuk, hogy a megyei tanács alárendeltségébe tartozó Kovászna Megyei Természetvédelmi és Hegyimentő Központ tanösvényt létesített a kovásznai Horgász és Hankó völgyét összekötő erdei út vonalán. Azóta három hónap sem telt, és máris ellopták a tanösvényen létesített pihenőhelyek asztalainak, padjainak egy részét.