Villáminterjú Fekete Zsolt színművésszelSepsiszentgyörgyi színészek a Lepattanóban

2023. november 20., hétfő, Kultúra

A mindig nagyon tevékeny és elfoglalt sepsiszentgyörgyi színművészt, Fekete Zsoltot nemrég Bécsben értük utol, ahová a forgatási szabadnapján érkezett, hogy a Svung Magyar Színházban bemutassa Perkúcigó című egyéni műsorát. A művészt a Vékes Csaba rendezte Lepattanó című készülő magyar filmről faggattuk, valamint arról is érdeklődtünk, miként lehet bekerülni egy filmbe és hogyan néz ki egy forgatási nap.

  • Fekete Zsolt (jobbról) a filmforgatás szünetében
    Fekete Zsolt (jobbról) a filmforgatás szünetében

– Hogyan kerültél kapcsolatba ezzel a filmmel Miről szól? Vannak-e erdélyi vonatkozásai? Mikor mutatják be?
– Ennek visszanyúló története van. Mikor elvégeztem a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetemet, kollégámmal, Derzsi Dezsővel rögtön Budapestre kerültünk a KOMA (Kortárs Magyar) független társulatba. Ott ismerkedtünk meg Vékes Csabával. Csaba akkoriban kezdett összehozni, felépíteni egy produkciós céget, melynek a neve Blue Duck Arts és specialitása a forgatókönyv­írás. Ez a produkciós iroda szerzett anyagi forrást a Lepattanó című filmhez. Röviden a filmről annyit mondanék, hogy kisemberekről szól, magyar kisemberekről, akik felteszik az életüket a gombfocira. Egy romantikus, izgalmas történet, esendőségről, szeretetről, kitartásról. A gombfoci hivatalos neve szektorlabda, tehát a cselekmény a szektorlabda körül forog, amiben Derzsi Dezső is szerepet kapott. Ő egy főszerepet, én egy kisebb szerepet. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert nagyon jó stábbal dolgozunk, többek között Dévényi Zoltán operatőrrel, Roskó Péter producerrel, a már említett Vékes Csaba rendező-forgatókönyvíróval, és kiváló magyar színészekkel, mint például Scherer Péter, Waskovics Andrea, Katona László, Rába Roland vagy a Dallas sorozatból ismert Patrick Duffy. Könnyíti a munkánkat, hogy nagyon jó a hangulat a forgatáson. A film történetének nincs erdélyi vonatkozása, ez egy magyar film. A film bemutatóját 2024 második felére tervezik.

– Hogyan válogattak be ebbe a filmbe?
– A Lepattanóba nem szokványosan kerültünk Dezsővel. Vékes Csaba rendező volt, aki egyenesen ránk gondolt. Felhívott, elküldte a forgatókönyvet, elolvastuk, és megkérdezte, van-e kedvünk játszani benne, mi meg mondtuk, hogy igen.

– De hogy néz ki úgy általában egy casting? Behívnak, mint egy állásinterjúra?
– A filmiparba nagyon nehéz bekerülni, általában kapcsolatokon keresztül lehet. Vagy a másik lehetőség, hogy egyszerűen fogod magad, és az összes casting ügynökségbe elküldöd a fotóidat, az önéletrajzodat, és utána vársz, mint horgász a parton, hogy valaki hívjon, vagy valaki azt mondja rád, hogy te kellesz. Érdemes az adataidat gyakran frissíteni. Ha kiválaszt valamelyik ügynökség, kapsz az e-mail-címedre egy levelet. Ebben leírják pontosan, mi az a jelenet, amit otthon a telefonoddal vagy valakinek a segítségével rögzítened kell, ahhoz csatolsz egy önéletrajzot, egy-két fotót, és elküldöd. A rendező megnézi ezeket a videókat, és ha tetszik neki, felkérnek. Ezek után meg kell egyezni a feltételekben és abban, mennyi időre szeretnének alkalmazni, milyen juttatással.

– Még egy kérdés a filmmel kapcsolatban. Hogyan néz ki egy filmes forgatási napod?
– Azzal kezdődik, hogy reggel 5 óra 50 perckor a kapu előtt vár egy autó, ami elvisz a forgatás helyszínére. Pontosan ott kell lennem, mert a filmezés az időről is szól, hogy van beosztva egy nap. Sok pénz forog kockán, ezért fontos, hogy az aznapra tervezett jelenetek lefogatása megtörténjen. Budapesten beülök az autóba, elvisznek Vácra, a Madách Imre Művelődési Központba, ahol a Lepattanó egyes jeleneteit forgatjuk. Amikor megérkezem, rögtön a sminkbe megyek, de van idő reggelizni, átöltözni is. Olyan is előfordult már, azonnal a szettbe kellett mennem, hogy lepróbáljuk a jelenetet. Mindezt a hajnali órákban. A sminkben minimum fél órát, de van, hogy egy órát is eltöltök. Előkészítenek, levágják a szakállamat, majd utána bemikrofonoznak a hangosítók. Az is legalább 15 percet vesz igénybe, és nagyon macerás dolog, mert a filmen nem látszódhat, hogy ott van a kicsi mikrofon a ruhádban elrejtve. A jeleneteket az előkészületek után vesszük fel. Többször is felveszünk egy-egy jelenetet, különböző szögekből, megvilágítással. Hiába telik el egy óra, és esetleg teljesen lefáradok, ugyanolyan intenzitással kell játszanom, de ez a szakmámhoz tartozik. A próbák, felvételek után van egy ebédszünet, utána folytatódik a munka este 6-ig. Ha az indulástól számítom, reggel 6 órától délután 6-ig folyamatosan jelen kell lennem, és nagyon precíz munkát kell végeznem.

– Itthon a FöldSzint új évada elkezdődött. Milyen előadások, produkciók, performance-ok lesznek?
– A FöldSzint egy élő, aktív, úgy is mondhatom, összművészeti platform. Sok helyen voltunk, pl. a Benedek-mezőn, a PulzArton. Elkezdődtek az őszi események, nem tudunk leállni, megpihenni, mert folyamatosan hívnak bennünket. Azt is tervezzük, hogy a Sugás Áruházban a harmadik emeleten felfrissítjük a terünket, hangulatossá téve azt. Szeretnénk egy műhelyt is találni, egy kisebb kiállítóteret, ahol picit intimebb hangulatban, koncentráltabban végezhetnénk a tevékenységünket. Folytatódik a márciusban elkezdődött Színháztörténeti pillanatok című előadás-sorozat is. Próbálunk még pesti vonatkozásban is gondolkodni, kooperációkat létrehozni, hasonló mentalitással és módszerrel dolgozó szervezetekkel, egyesületekkel felvenni a kapcsolatot, hogy a jövőben együtt alkothassunk valamit.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2282
szavazógép
2023-11-20: Sport - :

A Sepsi-SIC magabiztosan nyert a vendég Brassó ellen (Női kosárlabda, Nemzeti Liga)

Sorozatban negyedik bajnokiját is megnyerte a címvédő Sepsi-SIC, amely szombaton 50 pontos különbséggel, 104–54-re győzedelmeskedett a megyeszékhelyre látogató Brassói Olimpia ellen a női kosárlabda Nemzeti Liga 4. fordulójában. A hétvégén a Bukaresti Rapid vendégeként lép majd pályára a szentgyörgyi csapat, amelynek szerdán az Euroligában, a török Fenerbahce Alagoz Holding otthonában is bizonyítania kell.
2023-11-20: Kultúra - Szekeres Attila:

Új kötettel jelentkezett Borcsa János

A Kriterion Könyvkiadónál megjelent Borcsa János kézdivásárhelyi irodalomkritikus, irodalomtörténész Az idő kihívásai – Jegyzetek, glosszák, tárcák (2018–2022) című kötete. A könyv zömmel a Székely Hírmondóban a jelzett időszakban megjelent írásokat tartalmazza.