Új kötettel jelentkezett Borcsa János

2023. november 20., hétfő, Kultúra

A Kriterion Könyvkiadónál megjelent Borcsa János kézdivásárhelyi irodalomkritikus, irodalomtörténész Az idő kihívásai – Jegyzetek, glosszák, tárcák (2018–2022) című kötete. A könyv zömmel a Székely Hírmondóban a jelzett időszakban megjelent írásokat tartalmazza.

A kiadó honlapján közölt ajánlás szerint a szerző irodalmi igénnyel készült publicisztikai írásaiból és kisesszéiből állított össze egy kötetnyit. „Egy meditációra hajló s a moralitást szem előtt tartó szerző reflektál az élet és a létezés mindenkori kérdéseire –  amint a címben megfogalmazódott –: az idő kihívásaira. Nyilvánvalóvá teszi, hogy fontosak számára a »hajszálgyökerek«, a felmenői által hordozott erkölcsi értékek, s iránymutatóak bölcsőhelyének, a felső-háromszéki kistérségnek a példaértékű személyiségei, illetve az innen elszármazott s a magyar kultúrát gazdagító tegnapi és mai művészek s tudós értelmiségiek, nemkülönben a magyar irodalom azon alkotói, akik az egyetemesség igényével közelítik sajátos léthelyzetünket. Amikor őket idézi személyes hangú portrék, kisesszék keretében, tulajdonképpen a példa erejével kíván hatni olvasóira. Nem egy esetben nyílt véleményt mond az irodalmi élet alakulásáról is, nem hallgatva el az általa észlelt anomáliákat. Az élet és a közgondolkodás visszásságaitól sem riad vissza a szerző, s ilyen esetekben az irónia és gúny eszközét választja” – áll a leírásban.

A kötetet Sarány István szerkesztette, a borítót Matei László tervezte. A könyv ára 49 lej. Kapható a Gutenberg, a kézdivásárhelyi Gyopár, a székelyudvarhelyi Árnika könyvesboltban. Megrendelhető a kiadó webáruházában a kriterion.ro honlapon. Ugyanott Borcsa János más kötetei is megrendelhetők: Írói üzenetek nyomában (25 lej), Világot benépesítő művek (35 lej), Nehéz hűség (13 lej), Méliusz József (20 lej), Örökségem (29 lej), Merítés (15 lej).

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2284
szavazógép
2023-11-20: Kultúra - Matekovics János Zoltán:

Sepsiszentgyörgyi színészek a Lepattanóban (Villáminterjú Fekete Zsolt színművésszel)

A mindig nagyon tevékeny és elfoglalt sepsiszentgyörgyi színművészt, Fekete Zsoltot nemrég Bécsben értük utol, ahová a forgatási szabadnapján érkezett, hogy a Svung Magyar Színházban bemutassa Perkúcigó című egyéni műsorát. A művészt a Vékes Csaba rendezte Lepattanó című készülő magyar filmről faggattuk, valamint arról is érdeklődtünk, miként lehet bekerülni egy filmbe és hogyan néz ki egy forgatási nap.
2023-11-20: Szabadidő - :

Mit süssünk ma? (Dédimama darázsfészke)

Hozzávalók: A tésztához: 50 dkg liszt, 2 dl tej, 1 élesztőkocka (2,5 dkg), ½ kiskanál só, 1 evőkanál cukor, 5 tojássárgája, diónyi vaj; a krémhez: 20 dkg vaj, 10 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor; a locsoláshoz: 2–3 dl tej, 4–5 evőkanál cukor.