Hírsaláta

2023. november 20., hétfő, Belföld

EMLÉKTÁBLA-AVATÁSSAL EMLÉKEZTEK MAKOVECZ IMRÉRE tegnap Temesváron, az építész által tervezett, 90 százalékban elkészült Új Ezredév Református Központban.

  • Fotó: Facebook / Új Ezredév
    Fotó: Facebook / Új Ezredév

A Kézdivásárhelyen élő Vetró András szobrászművész által tervezett domborművet a református templomból és kulturális rendezvényeknek otthont adó terekből álló központ udvarán leplezték le. Tőkés László volt királyhágómelléki református püspök, egykori temesvári lelkész igehirdetésében úgy fogalmazott: a templom „hitünk és megmaradásunk jelképe”, és méltó emlékjel is megálmodója születésének 88. évfordulóján. Makovecz Imrét bölcs építőmesternek nevezte, aki „organikus művészetével, szakrális építészetével közel hozta az eget a földhöz”, az általa tervezett templomok fő rendeltetése, hogy kapcsolatot teremtsenek Isten és ember között. (MTI)

NYOLCVANÉVES LETT KIRÁLY LÁSZLÓ, a József Attila-díjjal, Magyarország Babérkoszorúja díjjal és Kossuth-díjjal elismert, valamint a Magyar Köztársaság Érdemrendjének lovagkeresztjével kitüntetett költő, író és műfordító. Születésnapja alkalmából ünnepi irodalmi rendezvényt szerveztek a kolozsvári Bulgakov kávéházban, ahol Király László legújabb A legkönnyebb igazat mondani című kötetének és a Helikon legújabb lapszámának bemutatójára is sor került. (Maszol)

SZEGÉNYSÉGBEN ÉL MINDEN ÖTÖDIK LAKOS. Tavaly Románia minden ötödik lakóját érintette a szegénység, a nyugdíjak és szociális juttatások kifizetése nélkül pedig a lakosság közel fele (45 százaléka) élne a relatív szegénységi küszöb alatt – derült ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) pénteken közzétett adataiból. A háztartások becsült jövedelme alapján a múlt évben a relatív szegénységi ráta 21,2 százalékos volt Romániában, 1,3 százalékponttal kisebb, mint az előző évben. Abszolút értékben 2022-ben a szegények száma 4,029 millió volt, 278 ezerrel kevesebb, mint 2021-ben. A szegények aránya a 0–17 évesek (27 százalék) és a 18–24 évesek (26,5 százalék) körében volt a legmagasabb. (Krónika)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2284
szavazógép
2023-11-20: Belföld - :

Károkat okozott a havazás és erős szél

Több mint 3300 tűzoltó bevetésére volt szükség szombat este a zord időjárás okozta károk elhárítására – számolt be a Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség (IGSU).
2023-11-20: Belföld - :

Újabb rakétarendszerek

A védelmi minisztérium (MAPN) csaknem kétmilliárd eurós tendert írt ki egy rövid és egy nagyon rövid hatótávolságú légvédelmi rakétarendszer beszerzésére.