Cukorbetegek világnapjaHasznos vizsgálatokon vettek részt, tanácsokkal gazdagodtak

2023. november 20., hétfő, Közélet

Több civil szervezet és orvosok összefogásával tartották meg szombaton Sepsiszentgyörgyön a cukorbetegek világnapja (november 14.) alkalmából évente szervezett rendezvényt, amelyen a résztvevők ingyenes alapvető belgyógyászati és szemészeti vizsgálatokban részesültek és a felmérések alapján egészségükre vonatkozó tanácsokkal távoztak.

  • Gördülékenyen működött a szűrés. Fotó: Albert Levente
    Gördülékenyen működött a szűrés. Fotó: Albert Levente

A Székely Mikó Kollégium konferenciatermébe már reggel nyolc órától érkeztek az érdeklődők, akiket az ajtónál bejegyeztek, kikérdezték, hogy az érkező dohányzik-e, fogyaszt-e elegendő gyümölcsöt, zöldséget, mozog-e rendszeresen, majd egy kórlappal járták végig a különböző vizsgálatokat. A Kovászna Megyei Cukorbeteg Gyermekek és Fiatalok Egyesülete Máltai Szeretetszolgálattal, az Albert Optimun Medicals helyi klinikával közösen szervezett rendezvényének partnere a Sweet Life – Édes Élet Egyesület és az Art of The Sa­murai Sportklub volt, támogatta a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház. A szakemberek és önkéntesek jól meghatározott ütemterv szerint végezték a méréseket és vizsgálatokat.

A belgyógyászati részlegen számoltak testtömegindexet, végeztek EKG-t, mértek vérnyomást, oxigénszaturációt, ujjbegyből vett vérből vércukorszintet, trigliceridet, koleszterinszintet, vérsűrűséget, következett a belgyógyászati vizsgálat, az eredményeket dr. Váradi Beáta Éva, a megyei kórház osztályvezető belgyógyász főorvosa és dr. Demeter Melinda családorvos értékelte ki.

A szemészeti vizsgálat során látásélességet, szemnyomást mértek, a szemfenékvizsgálatot dr. Albert András végezte, aki később előadásban mutatta be általánosan a cukorbetegséget mint kockázati tényezőt a különböző szövődmények kialakulása terén. Albert doktor lapunk érdeklődésére elmondta, a cukorbetegeknél nagyon lényeges a rendszeres szemészeti vizsgálat, a diabetológusok évente legalább egyszer kérnek vizsgálatot azoknál is, akiknél egyelőre nincs szemészeti érintettség, de a bajokat sokkal könnyebb megelőzni, mint kezelni. Néha előfordul, hogy jó vércukorértékek mellett is az erek annyira érintettek, hogy kezelésre vagy többszöri vizsgálatra van szükség, fontos, hogy a diabéteszes beteg gondoljon az esetleges szemproblémákra és ne hanyagolja el a vizsgálatokat.

A Máltai Szeretetszolgálat jól összeszokott csapattal szervezi ezeket a szűréseket, az újakat betanítják, ezáltal gördülékenyen tudnak működni, szombaton négy óra alatt ötven személy járta végig a méréseket, vizsgálatokat. Székely Róbert, a szervezet önkéntes koordinátora lapunknak elmondta, a cukorbetegek világnapja alkalmával tartott szűrést a szegényekért szervezett vasárnapi huszonnégy órás összefogás részének tekintik, hisz nem mindenki tud ilyen sokféle vizsgálatra eljutni ingyen, legtöbb rendelőben hosszú várólisták vannak, a nyugdíjasok pedig ritkábban választják a magánrendelőket.

A tombola és a kultúrműsor ezúttal sem maradt el: operett-dalokat adott elő Mocanu-Prezsmer Erika, népdalokat énekelt Pethő Sára és Molnár Kata, a Művészeti és Népiskola két diákja. Az említett egyesületek részéről házigazda és kezdetektől szervező a kezdeményező csapat: Dobolyi László, Rémán Éva, Sidó Zita és Szórádi Csaba.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2284
szavazógép
2023-11-20: Világfigyelő - :

Erősíteni az együttműködést (Magyar Állandó Értekezlet)

A körülöttünk lévő világ szétcsúszásából fakadó kihívásokra a magyar együttműködés erősödésével tudjuk megadni a választ – jelentette ki Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) ülésén pénteken Budapesten. Ugyanakkor kiállt a Kárpát-medencei etnikai alapú politizálás fenntartása és a migráció elutasítása mellett, valamint kilátásba helyezte a magyar idegenrendészeti szabályok szigorítását is.
2023-11-20: Közélet - :

Vért adtak lapunk munkatársai (A Háromszék a háromszékiekért)

Országszerte visszatérő gondot jelent a vérhiány – lapunk munkatársai erre igyekeztek ráirányítani a figyelmet pénteki akciójuk során, amikor ellátogattak a sepsiszentgyörgyi vérközpontba.