Gyökeret eresztett a TEDx

2023. november 20., hétfő, Közélet

Remek hangulatban, kiváló előadók részvételével került sor szombaton a TEDx Sepsiszentgyörgyre. Élményt nemcsak az jelentett, hogy az előadók okosak és értelmesek, életükről, szakmai pályájukról, álmaikról és reményeikről úgy tudtak beszélni, hogy azzal mások számára is örömet teremtsenek, hanem az is, hogy nagyon különbözőek voltak. Más-más nemzedéket képviseltek, neveltetésük, életüket meghatározó élményeik, a mindennapokban körülvevő környezetük, életfelfogásuk sok esetben szöges ellentéte volt az előbbi felszólalókénak, ám jól kiegészítették egymást.

  • Maia Morgenstern Sepsiszentgyörgyön. Fotó: Toró Attila
    Maia Morgenstern Sepsiszentgyörgyön. Fotó: Toró Attila

Az ember csak kapkodta a fejét: a Tamási Áron Színház színpadán közvetlen közelünkben élő csúcssportoló, Afrika mélyén önkénteskedő orvos, Hollywoodban is ismert színésznő, kiváló háromszéki kémikus-kutató, születése óta világtalan hegymászó, az élet keménységét túlságosan hamar megtapasztaló erdővidéki ifjú, szakmai díjakat szerző kortárs építész, számos környezetvédő civil egyesülettel együttműködő természetfotós és dokumentumfilm-rendező, modern filozófiát, esztétikát, kultúratudományt és biopolitikát tanító professzor, háromszéki román színésznőből lett világvándor és jógaoktató, érettségi előtt álló anyaországi fiatal és elismert ifjú családterapeuta vallott életéről, szakmai pályájáról, álmairól és mindenféle értelemben vett gyökereikről.

Miklós Edit, Túróczi Ildikó, Maia Morgenstern, Fejér Szilárd, Alex Benchea, Vásárhelyi Jób Barna, Török Áron, Dan Dinu, Oana Șerban, Gabriela Chirilă, Nagy Imre és Diana Lupu megmutatták sikerességüket és tudásukat, de nem titkolták, ha szükségét érezték, esendőségeikről is nyíltan vallottak. Fiatalon is rengeteget lehet tudni a világ keletkezéséről és az emberiség nagyon távoli jövőjéről. Azt hinnénk lehetetlen, de nem az: a nehézségeket leküzdve is fel lehet érni Európa, Dél-Amerika és Afrika hegyeinek legmagasabb pontjára, s talán nem ábránd az, hogy a maradék négy kontinens csúcsát is eléri valaha. Akkor is lehet valakiből értelmes, teljes élet reményét magában hordozó ember, ha gyerekként agresszív apával és dühös medvével kell szembenéznie. Szülei családjuk zsidó múltját feladni és feledni kényszerültek, kulturális örökségét nem is szándékoztak átadni, de az élet – ami az érettségi utáni sikertelen főiskolai felvételiben mutatta meg erejét – úgy hozta, hogy rövid időn belül pótolta lemaradását, jiddisül is megtanult. Másikuk a világot jelentő deszkákat hagyta ott, hogy Észak- és Dél-Amerikán át Ausztráliáig bejárja a világot, miközben tanult és élni, élményeket megélni próbált.

A tavalyi TEDx (Technology, Entertainment, Design – Technológia, Szórakoztatás, Formatervezés) alaptémája a Planting Seeds, azaz a magvetés, az ideinek Strong Roots vagyis Erőteljes gyökerek volt a címe: szombat délutántól kezdődően bátran mondhatjuk, nemcsak az elvetett szemek hajtottak ki, hanem sarjazott is a Turul Iroda munkája. Újabb jó rendezvény kapaszkodott meg Sepsiszentgyörgyön.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2284
szavazógép
2023-11-20: Közélet - :

Vért adtak lapunk munkatársai (A Háromszék a háromszékiekért)

Országszerte visszatérő gondot jelent a vérhiány – lapunk munkatársai erre igyekeztek ráirányítani a figyelmet pénteki akciójuk során, amikor ellátogattak a sepsiszentgyörgyi vérközpontba.
2023-11-20: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Kicsi falu nem falu, kicsi megye nem megye?

Túl sok olyan község létezik Romániában, amelynek lakossága elenyésző, ezeket össze kellene vonni, fel kellene számolni, hiszen ezek működtetése rengeteg pénzbe kerül, ugyanakkor a megyék száma is túl magas, kettesével, hármasával ezeket is egybe kellene olvasztani, hogy legtöbb 12 ilyen közigazgatási egység legyen az országban.