Kicsi falu nem falu, kicsi megye nem megye?

2023. november 20., hétfő, Máról holnapra
Farcádi Botond

Túl sok olyan község létezik Romániában, amelynek lakossága elenyésző, ezeket össze kellene vonni, fel kellene számolni, hiszen ezek működtetése rengeteg pénzbe kerül, ugyanakkor a megyék száma is túl magas, kettesével, hármasával ezeket is egybe kellene olvasztani, hogy legtöbb 12 ilyen közigazgatási egység legyen az országban.

Ilyen és ehhez hasonló javaslatok időről időre elhangzanak Romániában, legutóbb múlt héten, a helyi önkormányzatok találkozóján merültek fel különféle elképzelések a tervezett közigazgatási reform kapcsán.

Az eseményen felszólaló két erős ember, Marcel Ciolacu kormányfő, szociáldemokrata pártelnök és Nicolae Ciucă szenátusi elnök, a koalíciós partner liberálisok vezére nem merészkedett ilyen drasztikus kijelentéseket tenni – ennek hátterében azonban sokkal inkább taktikai megfontolások állnak: mindkét alakulat vezetése számít polgármestereik, megyeitanács-elnökeik mozgósító képességére a jövő évben esedékes európai parlamenti, törvényhozási, önkormányzati és államfőválasztásokon. Semmiképp sem lenne ugyanis okos húzás tehát néhány hónappal a választássorozat előtt magukra haragítaniuk az önkormányzati vezetőket olyan tervek hangoztatásával, amelyek érzékenyen érinthetik őket. A megnyugtatónak szánt szavak mögött azonban mégiscsak felsejlenek különféle elképzelések a közigazgatási reformról, melyek jelzik az irányt.

A kereskedelmi kamara nemrég rukkolt elő az elképzeléssel, miszerint a megyék számát a jelenlegi 42-ről 15-re kell csökkenteni, ötezer fő alatt pedig egy települést se lehessen községnek nyilvánítani. Emil Boc kolozsvári polgármester, a liberálisok egyik befolyásos politikusa szintén a közigazgatási átszervezést sürgette, érvelésében pedig ugyancsak azt hangoztatta, hogy túl sok közigazgatási egység működik Romániában. A mintegy 3000 közigazgatási egységből 400 községet 1500 főnél kevesebben laknak, további 1150-nek pedig 1500 és 3000 közötti a lélekszáma – ecsetelte, rámutatva: a romániai városok és községek mintegy fele nem tudja előteremteni a fenntartásához, működéséhez szükséges bevételeket. Marcel Ciolacu kormányfő, szociáldemokrata pártelnök az 500 fő alatti települések sorsáról szólt, felvetve, hogy ezen településeket alpolgármester képviselje egy nagyobb közigazgatási egység helyi tanácsában.

Bár abban alapvetően konszenzus van a romániai politikai eliten belül, hogy e nagy átszervezést leghamarabb a jövő évi választássorozat lejárta után, azaz 2025-ben lehet elkezdeni, az is jól látszik, hogy a reform szükségességét senki sem kérdőjelezi meg. Az eddig nyilvánosságra került javaslatok pedig fölöttébb aggasztóak a székelyföldi magyarság számára: az irány ugyanis a jelek szerint a kis falvak összevonása és a megyék egybeolvasztása lesz. Ez utóbbi elképzelés különösen veszélyes, ha azt a három székelyföldi megyét, ahol tömbben él a magyarság – Hargita, Maros, Kovászna – más-más közigazgatási egységbe sorolják.

 

Borítókép: Dálnok református temploma. Albert Levente felvétele

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2023-11-20: Közélet - Hecser László:

Gyökeret eresztett a TEDx

Remek hangulatban, kiváló előadók részvételével került sor szombaton a TEDx Sepsiszentgyörgyre. Élményt nemcsak az jelentett, hogy az előadók okosak és értelmesek, életükről, szakmai pályájukról, álmaikról és reményeikről úgy tudtak beszélni, hogy azzal mások számára is örömet teremtsenek, hanem az is, hogy nagyon különbözőek voltak. Más-más nemzedéket képviseltek, neveltetésük, életüket meghatározó élményeik, a mindennapokban körülvevő környezetük, életfelfogásuk sok esetben szöges ellentéte volt az előbbi felszólalókénak, ám jól kiegészítették egymást.
2023-11-20: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Aszfaltoznak a Gyár utcában

Elterítették az első aszfaltréteget Sepsiszentgyörgyön a Gyár utcában a Grigore Bălan úttól majdnem a Fűzfa utca sarkáig. A munkálatok folytatódnak, ahogy az időjárás engedi – tudtuk meg Antal Árpád polgármestertől.