Óvjuk lelkünk, elménk tisztaságát

2023. november 21., kedd, Közélet

Mögöttünk egy világjárvány, közelünkben aggasztó háborúk: szinte lehetetlen megkerülni a témával kapcsolatos híreket. Ismeretlen helyzetek, melyek mindannyiunkban bizonytalanságot, aggodalmat, szorongást szülnek. Hogyan kerülhetjük el, hogy a félelem eluralkodjon rajtunk, miként őrizhetjük meg optimizmusunkat, hogyan formálhatjuk tudatosan hozzáállásunkat úgy, hogy közben megőrizzük lelkünk és elménk tisztaságát? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre kereste a választ gondolatébresztő, tartalmas előadásában dr. Antalka Ágota pszichológus, író.

  • Antalka Ágota előadás közben. Fotó: Albert Levente
    Antalka Ágota előadás közben. Fotó: Albert Levente

Hogy mennyire foglalkoztatja az embereket a háború, a világjárvány hatása lelki és mentális egészségünkre, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy Antalka Ágota telt ház előtt tartotta meg előadását kedd este a sepsiszentgyörgyi Fidelitas Hotel konferenciatermében. „Mindenki a békéről beszél, de senki sem nevel békére. Ebben a világban az ember versenyre nevel, és a verseny minden háború kezdete” – idézte felvezetőjében Maria Montessorit. A téma kapcsán jelezte, a Magyar Tudomános Akadémia felkérésére két hónapja kezdett el foglalkozni azzal, hogy milyen hatással van az emberi pszichére az a tény, hogy a szomszédban háború zajlik. A munka során vált egyértelművé, hogy „a vírusos időszak tulajdonképpen előszobája annak, ahol most vagyunk” – mondta. Rámutatott: ahhoz, hogy pszichés egészségünket megőrizzük, érzelmi stabilitásra, önbecsülésre, kognitív egészségre, szociális kapcsolatokra és nem utolsósorban stresszkezelésre is szükségünk van. A koronavírus-járvány és a háború kétségkívül számtalan negatív folyamatot szült az emberekben, az ismeretlen egészségügyi veszélytől való félelemtől kezdve a katonai konfliktus okozta magas stresszhelyzeten át a szorongásig, tartós kilátástalanságig, a súlyos pszichológiai traumákig. A járvánnyal együtt járó társadalmi izoláció is kedvezőtlenül hatott a pszichénkre, mára kutatások igazolják, hogy Covid-időszakban megélt traumák, veszteségek okán megháromszorozódott a pánikbetegek, depressziósok száma – hangzott el. A háború szintén kihat a közösségekre, megbontja azokat, az emberek egymás ellen fordulnak, megnő az elszigetelődés veszélye. A gyász, a veszteség mindkét helyzet velejárója, akárcsak a társadalmi feszültségek – sorolta a szakember. Kitért az egészségügyben és segítő szakmákban dolgozók traumatikus élményeire, illetve a gyermekpszichológiai hatásokra is, melyek kapcsán leszögezte: minden gyermekkori trauma hatással lehet a felnövekvő generációkra.

Antalka Ágota „kapaszkodókkal” is szolgált hallgatóságának, célravezető javaslatokat fogalmazott meg a pszichés egészségmegőrzés lehetőségei kapcsán. Mint mondta, sokat segíthet a célkitűzések, valamint rutinfeladatok kialakítása, rövid és hosszú távú céljaink megtervezése. Hangsúlyozta az egészséges életmód, azaz a kiegyensúlyozott táplálkozás, az elegendő alvás, a káros szokások csökkentésének hasznát. Az empátia, a segítőkészség szintén kulcsfontosságú, hiszen ránk és másokra egyaránt pozitív hatást gyakorolnak. Az érzelmi stabilitás megteremtése, a szorongáskezelés kapcsán a rendszeres relaxációt javasolta, és hasznos lehet a mértékletes hírkövetés is. Ami a jövőt illeti, érdemes nyitottnak lennünk, alkalmazkodnunk a változó körülményekhez. Fontos ugyanakkor, hogy mindennapjainkba olyan dolgokat is beillesszünk, amelyeket azért csinálunk, mert szeretünk; a pozitív élmények szerzése szintén segítségünkre lehet, míg a zene, a tánc, a művészetek, illetve a sport a kikapcsolódás lehetőségét hordozza magában. A kapcsolataink megerősítése mellett szenteljünk kellő figyelmet a kommunikációra, hiszen nem jó, ha elszigeteljük magunkat, és lényeges szempont az öngondoskodás is: kérjünk segítséget, amennyiben szükségünk van rá – tanácsolta a szakember, aki utóbbi kapcsán hangsúlyozta, hogy „a lélek betegíti meg a testet”.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?

eredmények
szavazatok száma 1771
szavazógép
2023-11-21: Jegyzet - Kuti János:

Elnöki találkozók (A múlt hét)

A múlt héten lezajlott államfői találkozókon a mi elnökünk vitte a prímet, mert ő több afrikai ország vezetőjével is találkozott, míg az amerikai Joe Biden csak a kínaival, Hszi Csin-pinggel randevúzott.
2023-11-21: Kultúra - Váry O. Péter:

Könyv és környéke

Inkább környéke. Mert sok szó esett a körülményekről és a háttérről, amelyek a könyv megírásához vezettek, és kevesebb a regényről – de végső soron a körülmények és a háttér maga a regény.