Könyv és környéke

2023. november 21., kedd, Kultúra

Inkább környéke. Mert sok szó esett a körülményekről és a háttérről, amelyek a könyv megírásához vezettek, és kevesebb a regényről – de végső soron a körülmények és a háttér maga a regény.

  • Jászberényi Sándor és Miklóssi Szabó István.  Fotó: Albert Levente
    Jászberényi Sándor és Miklóssi Szabó István. Fotó: Albert Levente

Jászberényi Sándor haditudósítóként keresi kenyerét, aztán szépírásra is adta a fejét, s egyszeriben berobbant az irodalomba. Tavaly októberben mutatkozott be először a sepsiszentgyörgyi közönség előtt, most, a szerda délutáni, Bod Péter megyei könyvtárbeli közönségtalálkozón a Mindenki másképp gyászol című, idén megjelent regényének apropóján beszélt – többnyire Miklóssi Szabó István kérdéseire válaszolva – életéről, irodalomhoz fűződő viszonyáról, az éppen zajló háborúkról, és arról is, milyen kilátások várnak az emberiségre rövid távon.

Budapest után Sepsiszentgyörgy a legmagyarabb város, ahol komolyan veszik a kultúrát – indította a beszélgetést Jászberényi Sándor. Megállapítása elfogadható, hiszen sok helyen megfordult már, nemcsak haditudósítóként, hanem íróként is (bár „nem szeretek irodalmárkodni, számomra sokkal fontosabbak az emberi kapcsolatok”, jegyezte meg). Sajátságos véleménye van az életről („az irodalomnak van értelme, az életnek nincs”), az általa művelt literatúráról meg azt vallja: „amit írok, azzal el tudok mondani valamit a világról, amit gondolok, ezért nem érek rá csacsogni”. Máskor meg: „az én írói programom lehet, nem olyan átfogó, mint a 19. századi íróknak, nagyon specifikus helyzetekről akarok írni, ha nem tetszik, nem kell elolvasni”. A beszélgetésből kiragadott mondatok alapján akár fellengzősnek is lehetne tartani Jászberényit, holott nem az: nagyon tisztán látja az életet és nagyon reálisan értékeli a világban zajló folyamatokat, még akkor is, ha „a szenvedés és a halál vámszedője vagyok, ebből élek”.

Beszélt aztán az ukrán–orosz háború várható folytatásáról („az ukránok ellentámadása nem működik, nincs elég emberük, áll, majd befagy a front, és ez az oroszoknak a győzelmet jelenti”), az izraeli helyzetről („a Gázai övezet a világ legnagyobb nyílt börtöne, gettó, ahol nincs jövő, ahova két és fél millió embert beszorítottak áram és ivóvíz nélkül – ilyen körülmények között nem a terror ellen harcolok, hanem népet irtok”), minderről haditudósítóként és politikai elemzőként, bár „nem lehet a hideg tények hangján beszélni ezekről a dolgokról, mert tele vannak érzelemmel”.

És végül a jövőről is szólt: az orosz birodalmi terjeszkedés, a fogyatkozó természeti források okozta globális népvándorlás Európa felé, illetve az öreg kontinens apadó, elöregedő lakossága fogják meghatározni az elkövetkező húsz év történéseit. „Nem jó napok jönnek a világra”, vonta le a következtetést saját elemzéséből Jászberényi Sándor.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2186
szavazógép
2023-11-21: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Óvjuk lelkünk, elménk tisztaságát

Mögöttünk egy világjárvány, közelünkben aggasztó háborúk: szinte lehetetlen megkerülni a témával kapcsolatos híreket. Ismeretlen helyzetek, melyek mindannyiunkban bizonytalanságot, aggodalmat, szorongást szülnek. Hogyan kerülhetjük el, hogy a félelem eluralkodjon rajtunk, miként őrizhetjük meg optimizmusunkat, hogyan formálhatjuk tudatosan hozzáállásunkat úgy, hogy közben megőrizzük lelkünk és elménk tisztaságát? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre kereste a választ gondolatébresztő, tartalmas előadásában dr. Antalka Ágota pszichológus, író.
2023-11-21: Sport - :

Orbán bronz-, Kertész aranyérmes (Birkózás)

Péntektől vasárnapig a marosvásárhelyi Simon László Sportcsarnok adott otthont az U23-as korosztály számára kiírt országos birkózóbajnokságnak, amelyről két éremmel tértek haza a háromszéki sportolók.