Szijjártó Péter felszólalt az ENSZ-benKövetelik a magyar túszok szabadon engedését

2023. november 21., kedd, Világfigyelő

A kormány azt követeli, hogy a Hamász bocsássa szabadon a magyar túszokat, és a nemzetközi közösség tegyen meg mindent a terrorcsoport által Izraelből elhurcolt emberek mielőbbi elengedése érdekében – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnap New Yorkban.

  • Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal az ENSZ Közgyűlésének informális ülésén New Yorkban november 20-án. Fotó: MTI / Külgazdasági és Külügyminisztérium
    Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal az ENSZ Közgyűlésének informális ülésén New Yorkban november 20-án. Fotó: MTI / Külgazdasági és Külügyminisztérium

A tárcavezető az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) ülése előtt hangsúlyozta, hogy az Izrael elleni brutális terrortámadás nyomán kezdődött konfliktus kapcsán Magyarország három speciális szemponttal rendelkezik. Rámutatott, hogy tizenöt magyar állampolgárságú személy is a Gázai övezetben rekedt, de közülük az egyiptomi és az izraeli közreműködésnek köszönhetően mindenkit sikerült kijuttatni, aki el akart jönni. Ezzel összefüggésben fontosnak nevezte, hogy minél kevesebb civil áldozata legyen a háborúnak, illetve közölte, hogy a Hamász öt magyar állampolgárságú személyt is fogva tart. „Ezért mi nem tudunk elfogadni semmi olyan nyilatkozatot, döntést, határozatot, amely nem mondaná ki világosan és egyenesen, hogy minden túszt azonnal, haladék nélkül és mindenfajta feltétel nélkül el kell engedni” – fogalmazott. „Követeljük, hogy egyrészt a Hamász engedje el a túszokat, másrészt pedig, hogy a nemzetközi közösség tegyen meg mindent a túszok kiszabadításáért” – szögezte le. A harmadik különleges magyar szempontra rátérve Egyiptom stabilitásának fontosságát emelte ki, arra figyelmeztetve, hogy az észak-afrikai ország az európai biztonság egyik fő védőbástyája, minthogy Kairó szerepe kimagasló a migrációs nyomás féken tartá­sában.

Szijjártó Péter leszögezte, hogy Magyarországon tavaly 275 ezer, míg idén több mint 170 ezer illegális határátlépést akadályoztak meg, és az érkezők láthatóan egyre erőszakosabbak. A miniszter végül arra is kitért, hogy a magyar külpolitikát a világpolitika színpadán nagy megbecsülés és tisztelet övezi, méghozzá azért, mert a kormány őszinte és szuverén politikát folytat.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 548
szavazógép
2023-11-21: Gazdakör - :

Mezőgazdasági hitelprogram

A mezőgazdasági minisztérium egy egészen új típusú támogatást kíván nyújtani a gazdáknak a mezőgazdasági hitel segítségével.
2023-11-21: Világfigyelő - :

Biden az amerikai történelem legidősebb elnöke

Joe Biden tegnap családi körben ünnepelte 81. születésnapját az amerikai történelem legidősebb elnökeként. Az amerikai média nagy terjedelemben számolt be az elnöki születésnapról és annak politikai témává válásáról egy évvel az elnökválasztás előtt.