Biden az amerikai történelem legidősebb elnöke

2023. november 21., kedd, Világfigyelő

Joe Biden tegnap családi körben ünnepelte 81. születésnapját az amerikai történelem legidősebb elnökeként. Az amerikai média nagy terjedelemben számolt be az elnöki születésnapról és annak politikai témává válásáról egy évvel az elnökválasztás előtt.

  • Joe Biden a Fehér Házban. Fotó: Facebook / Joe Biden
    Joe Biden a Fehér Házban. Fotó: Facebook / Joe Biden

Az amerikai nyilvánosságban széles körben tárgyalják az újraválasztására készülő Joe Biden fizikai, valamint szellemi alkalmasságát egy újabb négyéves elnöki ciklusra. A médiában megállapítják, hogy Joe Biden legnagyobb politikai ellenfele, Donald Trump 77 éves, ami szintén jóval meghaladja az elnökjelöltek átlagos életkorát. Az ABC országos televízió a Washington Posttal közös saját közvélemény-kutatását idézi, amely szerint az amerikaiak 74 százaléka vélekedett úgy, hogy Joe Biden túl idős ahhoz, hogy újra induljon a választásokon. Donald Trump esetében a megkérdezettek 50 százaléka vélekedett így. A Reuters hírügynökség az Ipsos közvélemény-kutatóval közös felmérés eredményét közölte, amely szerint 77 százalék véli úgy, hogy a hivatalban lévő elnök túlságosan öreg egy újabb négyéves ciklushoz, a demokrata választók 65 százaléka is így látja. A megkérdezettek 39 százaléka gondolja úgy, hogy az elnök „mentális élessége” alkalmassá teszi hivatala betöltésére. Ugyanebben a felmérésben a megkérdezettek 56 százaléka mondta azt, hogy Donald Trump túlságosan idős az elnöki pozícióra, 54 százalék szerint ugyanakkor szellemi képességei alkalmassá teszik a munka ellátására.

Joe Biden az életkorára vonatkozó kérdésekre általában azzal válaszol, hogy az életkora és az azzal járó tapasztalat, valamint fél évszázados, politikában szerzett jártassága olyan tőkét jelent, amely képessé teszi őt az Egyesült Államok előtt álló kihívások kezelésére.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1780
szavazógép
2023-11-21: Világfigyelő - :

Követelik a magyar túszok szabadon engedését (Szijjártó Péter felszólalt az ENSZ-ben)

A kormány azt követeli, hogy a Hamász bocsássa szabadon a magyar túszokat, és a nemzetközi közösség tegyen meg mindent a terrorcsoport által Izraelből elhurcolt emberek mielőbbi elengedése érdekében – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnap New Yorkban.
2023-11-21: Világfigyelő - :

Bemutatták a Marco Rossiról szóló könyvet

Egy nappal azután, hogy a magyar labdarúgó-válogatott veretlenül, csoportelsőként zárta az Európa-bajnoki selejtezősorozatot, bemutatták a Marco Rossi szövetségi kapitányról szóló új könyvet. A Ch. Gáll András által jegyzett mű – amely az Inda Press könyvkiadó és az Index gondozásában került a könyvesboltokba – a 2018-ban megjelent könyv folytatása, a Marco Rossi – Folytassa, Mister! címet viseli, és az azóta eltelt időszak legfontosabb történéseivel bővült ki.