Hírsaláta

2023. november 21., kedd, Belföld

CSAK KÉT JÁRAT MARADT VIDOMBÁKON. A Dan Air légitársaság Bákóba való költözése, november 13-a óta mindössze egy légitársaság használja a vidombáki repülőteret, a Wizz Air, de az is mindössze két rendszeres járatot működtet, azokat sem mindennap.

  • A Wizzair gépe Vidombákon. Az őszre ígért budapesti járatról semmi hír. Fotó: Facebook / Aeroportul Internațional Brașov
    A Wizzair gépe Vidombákon. Az őszre ígért budapesti járatról semmi hír. Fotó: Facebook / Aeroportul Internațional Brașov

Ezen a héten hétfőn, szerdán és pénteken lehet Londonba, csütörtökön és vasárnap Dortmundba repülni (illetve e két városból megérkezni), kedden és szombaton pedig egyáltalán nincs repülés, mivel a vakációs légi járatok is leálltak már. Így nagyon kérdésessé vált, hogy mikor térül meg a 140 millió eurós beruházás, amiből 120 millió az államkasszából származik. A repülőtér múlt héten menesztett igazgatója, Alexandru Anghel szerint 25, a beruházás üzleti terve szerint 35, a Dan Air igazgatója szerint pedig 50 évbe is beletelhet, amíg visszajön a befektetett pénz, ha heti tíz járattal maradnak; a Dan Air számításai szerint napi 12 járat kellene ahhoz, hogy ne legyen veszteséges a légikikötő. A június közepén megnyitott vidombáki repülőtérnek október végéig 61 000 utasa volt, amit mindeddig ígéretesnek neveztek, habár az üzleti terv szerint 283 ezer utasra számítottak 2023-ban; ebben egyébként 2025-re tűzték ki a 24 órás nyitvatartást. A Dan Air épp a rövid (12 órás) nyitvatartás és a karbantartási szolgáltatások hiánya miatt költözött át Bákóba. A program ugyan január közepétől napi 16 órásra bővül, de még mindig nem tudni, hogy ki, mikor és hova indít új járatokat. (romania.europa­libera.org)

EZ AZ AUTÓPÁLYA IS MEGKÉSHET. Hiába hirdettek győztest az Erdélyt a Kárpátokon keresztül Moldvával összekötő A8-as autópálya Marosvásárhely és Nyárádszereda közötti szakaszának megépítésére kiírt közbeszerzésen, az építkezés kezdete várhatóan tovább késik. És nem csupán a riválisok, a Strabag és a Tekfen nyújtott be óvást, hanem maga a nyertes Nurol is, így az Economedia gazdasági portál szerint szinte bizonyos, hogy nem lehet az év végéig aláírni a 24,4 kilométeres szakasz kivitelezésére vonatkozó szerződést, pedig az A8-as autópályát a helyreállítási alapból építik, és 2026. augusztus 31-ig be kell fejezni. A Nyárád menti szakasz építőjének az új sztrádát az A3-as (észak-erdélyi) pályával is össze kell kötnie, ami további 2,4 kilométert jelent. Az A8-as autópályát is nagy várakozások előzik meg az érintett településeken, de elégedetlenséget is szült: Nyárádszeredában a tervezett nyomvonal kettévágná a bekecsalji kisvárost, ráadásul néhány lakóház az építkezés áldozatául esne. A helyiek éveken keresztül küzdöttek, tiltakoztak, tárgyaltak, új útvonalat ajánlottak, amely elkerülné a települést. (Krónika)

KÉZIGRÁNÁT A PADLÁSON. Egy régi ház felújítása közben találtak kézigránátot Gyimesfelsőlokon a napokban. A Hargita megyei tűzoltóság tűzszerészei azonnal elszállították a robbanóeszközt, és hatástalanításáig biztonságban tárolják. (Székelyhon)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2023-11-21: Belföld - :

Új tisztségek és egy állásfoglalás (Székely Nemzeti Tanács)

A román parlamentben és európai uniós ügyekben is megbízottal képviselteti magát ezután a Székely Nemzeti Tanács (SZNT), amelynek a székely jelképekért felelős megbízottja és ügyvivője is lett – tudatja tegnap kiadott közleményében a szervezet.
2023-11-21: Belföld - :

Van elég gáz télire

Időjárástól függetlenül zavartalan lesz a tél folyamán Románia gázellátása, mert az ország tárolókapacitása 2023-ban további 100 millió köbméterrel növekedett – közölte Virgil Popescu, a képviselőház környezetvédelmi bizottságának elnöke egy szakmai konferencián tegnap.