Osztálykirándulások két keréken

2023. november 21., kedd, Közélet

Jövő évtől akár osztálykirándulásokra is igénybe vehetők a Székelyföldi Kerékpáros Vándortábor kerékpárjai, túraútvonalakat, kísérőket is biztosítanak az érdeklődő közösségek számára – jelentették be tegnapi sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatójukon a szervezők.

  • Fotó: Facebook / Vargha Fruzsina
    Fotó: Facebook / Vargha Fruzsina

Idén nyáron a bringás vándortábor második székelyföldi kiadása startolt Háromszékről, a 14 turnushoz összesen 272-en csatlakoztak – vázolta elöljáróban a magyar miniszterelnökség Aktív Magyarországért államtitkársága által finanszírozott program kapcsán Zsigmond József. A sepsiszentgyörgyi önkormányzati képviselő szerint a magyarországiak körében igen népszerű a székelyföldi rendezvény, ezt igazolja, hogy idén 11 anyaországi csoport tekerte végig az egyhetes, Sepsiszentgyörgyről induló, Kézdivásárhelyt, Csíkszeredát és Barótot egyaránt érintő körutat. A cél azonban az, hogy minél több erdélyi, székelyföldi, háromszéki diák, közösség megismerje ezt a remek szabadidős, közösségépítő lehetőséget, s ezzel egy időben a térség hagyományait, történelmét, természeti kincseit, vallási múltját.

Éppen ezért jövő év tavaszától egy kiegészítő programot is kínálnak: osztályközösségek, baráti társaságok számára is lehetővé teszik, hogy a rendelkezésre álló kerékpárokat 1–3 napos bringás kirándulásokra igénybe vegyék – mutatott rá Gombos Zoltán programfelelős. Jelezte, azt tervezik, hogy az érdeklődőknek igény szerint biztonságos túraútvonalakat ajánlanak és kísérőt is biztosítanak, aki az út során felmerülő műszaki problémák megoldásában nyújt segítséget. Az új lehetőséget az iskolákban is népszerűsítik, addig is lehet tervezni, készülni egy jó közösségépítő túrára – fűzte hozzá.

Vargha Fruzsina alpolgármester jelezte, bár térségünkben nincs egyetlen kilométernyi bicikliút sem, a helyi és az országos rendőrség partnerségével sikerült megoldani, hogy a fiatalok a közutakon is biztonságosan tekerjenek, a veszélyesebb szakaszokon a hatóságok képviselői kísérték őket. Úgy vélte, a bringás vándortábor másfajta élményt kínál, új kihívások elé állítja a fiatalokat és kísérőiket egyaránt, miközben behatóbban megismerkednek térségünkkel. Álláspontja szerint a helyi fiataloknak jót tenne, ha szülőföldjükön barangolnának, „mert sajnos az a tapasztalat, hogy előbb jutunk el Görögországba, Olaszországba vagy Spanyolországba, mint hogy megnézzük, milyen a csíksomlyói nyereg” – fogalmazott. Szeretnék, ha jövőre legalább húsz csapat biciklizne végig a kijelölt útvonalon, és ennek legalább a fele helyi lenne. Ennek érdekében december első két hetében bejárják a sepsiszentgyörgyi, háromszéki iskolákat, illetve Brassó, Hargita, Maros, Kolozs, Szatmár és Bihar megye nagyobb tanintézményeiben is népszerűsítik a Székelyföldi Kerékpáros Vándortábort. A jelentkezési platform általában januárban nyílik meg – hangzott el.

A székelyföldi bringás táborról egyébként Tapolcán is beszámolnak, a háromszéki szervezők ugyanis részt vesznek a november 22–23-án zajló Aktív Magyarország konferencián.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2187
szavazógép
2023-11-21: Közélet - :

Betörtek az SZNT székházába

Betörtek a Székely Nemzeti Tanács sepsiszentgyörgyi székházába vasárnap kevéssel dél előtt.
2023-11-21: Közélet - Bodor János:

Hangokból szőtt összetartozás (Kórustalálkozó Kovásznán)

A hétvégén huszonegyedik alkalommal szervezték meg a kovásznai kórusok hagyományos találkozóját. Az idei rendezvény mottója „Ha énekelek, megnyitom a világom kapuit, bepillantást engedek a lelkem kertjébe” (Kokas Klára), helyszíne a vajnafalvi református templom volt.