Utalják az ösztöndíjakat

2023. november 21., kedd, Közélet

13 600 háromszéki diák jogosult valamilyen ösztöndíjra, de amíg egyesek hazai és nemzetközi versenyeken, illetve tavalyi tanulmányi eredményeik alapján érdemlik ki a juttatást, illetve alacsony jövedelmű családból származnak, van, aki négyesnél kisebb kilencedikes felvételi általánossal vagy múlt tanévi gyenge médiával is ösztöndíjhoz juthat – derül ki a megyei tanfelügyelőség összesítőjéből.

  • A kilencezer szociális ösztöndíjból 970-et az árapataki diákok kapnak, Albert Levente felvétele
    A kilencezer szociális ösztöndíjból 970-et az árapataki diákok kapnak, Albert Levente felvétele

I-es kategóriás kiválósági ösztöndíjban, havi 3000 lejben a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Főgimnázium és a Csiha Kálmán Református Kollégium egy-egy tanulója részesül nemzetközi versenyen elért első helyezés eredményeként, a Nagy Mózes-iskola egy másik diákja harmadik díjért kap havi 1500 lejes ösztöndíjat, a megyeközponti Váradi József Általános Iskola egy tanulója dicséretdíjas, havi 750 lej az ő ösztöndíja. További verseny­eredményekért járó érdem­ösztöndíjban közel hétszázan részesülnek, négyezren tanulmányi eredményeik alapján kapnak havi 450 lejt. Utóbbi kategóriában igen nagyok a különbségek: 1790-en 9,50 fölötti átlagot értek el tavaly, 880-an 9 és 9,50 közöttit, de jóval kisebb médiával, akár négyessel is hozzá lehet jutni ösztöndíjhoz egy gyenge osztályban, mivel eredménytől függetlenül az osztály létszámának 30 százaléka jogosult érdem­ösztöndíjra.

A szociális és a szakiskolai ösztöndíj azonos értékű, havi 300 lej, előbbiben közel 9300-an, utóbbiban 1400-an részesülnek. Mivel ugyanaz a diák szociális és érdemösztöndíjat is kaphat, szakiskola esetén pedig szakmai ösztöndíjat is, a háromnak az összege elérheti a havi 1050 lejt.

A megyei tanfelügyelőség tájékoztatása szerint a szeptemberi és októberi ösztöndíjak összértéke 9,9 millió lej (közel 2 millió euró), kétezer diák két ösztöndíjra is jogosult, ezért utalnak a 13 600 tanulónak 15 600 tételt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2023-11-21: Közélet - :

Ittas gépkocsivezetők

Ittas gépkocsivezetőket azo­nosítottak a rendőrök az elmúlt hétvégén.
2023-11-21: Máról holnapra - Nagy D. István:

Valahogy csak lészen

Kétségkívül nagy úr a kényszer, ahogy a berögződöttség is: egyre abszurdabb tettekre ragadtatja azokat, akiket a hatalmában tart.