ÁlláspontAz összetartozás és az összefogás erejéről

2023. december 8., péntek, Nyílttér

A Fidesz 30. Kongresszusát követve jött az ötlet, ahol az első felszólaló éppen Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke volt. Jóleső érzés is volt, mert a mai Magyarországon kívül élő magyarság legtöbbje itt Romániában (Erdélyben) él (tömbben vagy szórványban), és így a külhoni magyarok nevében is szólhatott.

  • A székelyek nagy menetelésekor is volt magyar összefogás. Albert Levente felvétele
    A székelyek nagy menetelésekor is volt magyar összefogás. Albert Levente felvétele

A Fidesz Magyarország politikai vezető ereje és a magyar kormány igen sokat segíti a határon kívüli magyarokat életük és nemzetiségük megőrzésében, mind gazdasági, mind szellemi vonatkozásban. Elgondolkodtam, hogy miért is van úgy szétszóródva a magyar nemzet a világban. De ha már így van, akkor a külhoni magyarok miért is nem tudnak minden vonatkozásban és mindenütt összefogni? Ez talán most Szerbiában van a legjobb körülmények között megoldva, de nálunk sajnos nem ez a helyzet: az egymilliót meghaladó létszámú romániai magyarság felszeletelődött a sok párt, szervezet, tanács, egyesület, szövetség stb. között. Miért van ez így? Miért kell ez így legyen? Hiszen látjuk és tapasztaljuk, hogy napról napra veszítünk politikai, kulturális, tanügyi téren, nemzeti mivoltunkról nem is beszélve. Nem elég, hogy a Simionok, Șoșoacăk, Târnoveanuk részéről hovatovább egyre inkább fokozódnak az ellenünk irányuló gyűlölködő megnyilvánulások a mindennapokban – itt lent, ahol élünk, és ott fent, a parlamentben is? Ha így megy tovább, akkor oda jutunk, mint a felvidéki vagy a kárpátaljai testvéreink: nem lesz iskolánk, nem lesz kultúránk, és majd később anyanyelv-használatunk sem. Erdély a török iga alatt is meg tudott maradni magyarnak, és mi a 21. században nem tudunk megmaradni az 1100 esztendős őshazánkban? Most van talán az utolsó lehetőség, hogy az erdélyi (romániai) magyarság összefogjon és egy levest kezdjen fújni.

Az a sokféle nézet, ami a pártokban nyilvánul meg, sokszor értelmetlen, mert a mély gondolat valahol mégis a magyarságról szól. Akkor minek ennyi párt, szövetség, tanács, liga, szervezet? Egy szövetségben kellene egyesülniük a romániai magyar pártoknak, amíg még nem késő. Kelemen Hunor, Tőkés László, Toró Tibor, Izsák Balázs, Kulcsár-Terza József, Szilágyi Zsolt és mások dugják össze a fejüket és gondolkodjanak. Már most sincs kormányzati jelenlétünk (mert kirúgtak), de mi lesz a 2024. évi négyféle választás után? Ha nem lesz egy igazi magyar összefogás és egy erős politikai erő, akkor saját magunk alatt vágjuk el a fát. A romániai magyarság nem ezt érdemli. A széthúzás sohasem vezetett jóhoz, akkor hát nem marad más, csak az összefogás – beleértve a történelmi egyházakat is –, a jelen, de főleg a jövő nemzedékek érdekében. Ennyit meg kell tenni hálából is az elődeink iránt.

Ha nem akarunk szolgák lenni, csak tanúi az eseményeknek, akkor most vagy soha, össze kell fogni egy közös szövetségbe.

N. Kányádi Mihály, Szentivánlaborfalva

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1619
szavazógép
2023-12-08: Nyílttér - :

Reménykedjünk (Mai levelünk)

December 1. nemcsak Románia nemzeti ünnepe, hanem a tömény magyar­ellenesség napja is. Ilyenkor szélsőséges román szervezetek falkákba verődött tagjai masíroznak a magyar többségű városok utcáin, torokszakadtából követelvén az országból való kitakarításunkat. „Székelyföld nem létezik”, „A román nyelv az egyedüli úr”, „Itt mi vagyunk örökre az urak” – üvöltik indulatoktól eltorzult arccal.
2023-12-08: Jegyzet - Pálmai Tamás:

Idjöt (Békési levelek)

Emlegettem ír sógoromat, akivel angolul értekezünk, ha találkozunk, bár ő többet tud magyarul, mint én írül. Vannak magyar nyelvi találmányai is, például a hazamentes csiga. Kiderült, hogy a szénsavmentes ásványvíz kaptafáját alkalmazta a csupasz csigára, így lett haza (ő házra gondolt) mentes a csiga. Jót nevettünk a dolgon, emlegetjük is néha.