A Sanitas még harcol

2024. január 19., péntek, Belföld

Legalább 20 százalékos béremelést követeltek a fővárosi kórházak alkalmazottainak képviselői, akik tegnap a pénzügyminisztérium székhelye előtt tüntettek.

  • Fotó: Facebook / Sanitas Bucuresti
    Fotó: Facebook / Sanitas Bucuresti

A Sanitas bukaresti szervezetének elnöke, Viorel Huşanu elmondta: szerdán Marcel Ciolacu kormányfővel találkoztak, tegnap a pénzügyminisztériumban fogadta őket a főtitkárhelyettes és egy államtitkár, akik azt mondták, keresik a megoldást, de még nincs meg a szükséges pénzalap. „Ha ezekben a napokban nem születik megoldás, folytatjuk a tiltakozó akciókat. Van elegendő aláírásunk akár az általános sztrájk kirobbantásához is. Amíg várjuk a kormány javaslatát, sztrájkőrséget állunk a munkaügyi, pénzügyi és egészségügyi minisztérium székhelye előtt” – tette hozzá. Ha a két reprezentatív szakszervezeti tömb – a Sanitas és a Solidaritatea – február elsején hivatalosan is bejelenti a munkakonfliktust a munkaügyi minisztériumnál, 2–3 hét múlva elkezdődhet a sztrájk, előtte azonban egy nagyobb tüntetést is szerveznek majd Bukarestben – részletezte Huşanu. Béremelési követelésük alátámasztására felsorolta, hogy decemberben egy egészségügyi asszisztens 3000 lejt, a kisegítő személyzet 2500 lejt, egy fogorvos 5500 lejt, egy helikopteren is szolgálatot teljesítő SMURD-asszisztens 5500 lejt, egy szakorvos 7000 lejt keresett. Többet azok kapnak, akik ügyeleteket vállalnak, illetve az aneszteziológiai és intenzív terápiás osztályon vagy az anatómiai patológiai osztályon dolgoznak (az alkalmazottak 1 százaléka).

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1680
szavazógép
2024-01-19: Belföld - :

Csatát nyertek az orvosok

A tavalyi szinten marad a háziorvosi rendelőkben és a járóbeteg-szakellátásban nyújtott szolgáltatásokért járó pontok értéke, így az orvosok jövedelme nem fog csökkenni – közölte Marcel Boloş pénzügyminiszter.
2024-01-19: Belföld - :

Kályharoncsprogram indul

Kísérleti jelleggel és 500 millió lejes költségvetéssel beindítja a kályhák roncsprogramját a környezetvédelmi minisztérium – jelentette be Mircea Fechet tárcavezető.