Összevonnák a választásokat a liberálisok

2024. január 26., péntek, Belföld

Az európai parlamenti választásokkal összevonva, június 9-én szervezné a helyhatósági választásokat a Nemzeti Liberális Párt (PNL) – írta a G4Media politikai forrásokra hivatkozva. Bár az alakulat vezetősége néhány napja a szociáldemokratákkal is ismertette javaslatát, a koalícióban még nem született döntés a lehetőségről.

  • Fotó: Facebook / Nicolae Ionel Ciucă
    Fotó: Facebook / Nicolae Ionel Ciucă

A liberálisok által javasolt megoldás a szeptemberben esedékes helyhatósági választások előrehozását jelentené, és azért került napirendre, mert az alakulat számára fontos, hogy a PNL színeiben megválasztott polgármesterek példásan mozgósítsanak az európai parlamenti választásokra egyaránt. Amennyiben a két választást összekapcsolnák, a júniusban megválasztott polgármestereknek további három hónapot kellene várniuk a hivatalba lépésre, mivel a jelenleg tisztségben lévő polgármesterek mandátuma csak szeptemberben fejeződne be.

A G4Media emlékeztetett, a liberálisok már az előző időszakban is szorgalmazták az idén esedékes négy választás részbeni összevonását, korábbi tapasztalataik szerint ugyanis erős polgármestereik közül többen nem mozgósítanak eléggé azokon a választásokon, amelyek nem kapcsolódnak közvetlenül a pozíciójukhoz (európai parlamenti és parlamenti). Az európai parlamenti választásokra vontakozó közvélemény-kutatások jelenleg azt igazolják, hogy a PNL vagy holtversenyben áll az AUR-ral, vagy alulmarad a szélsőséges párttal szemben, ami igencsak jelentős probléma a pártvezetés számára.

A G4Media forrásai szerint a két választás esetleges összevonásával a PNL vezetői arra számítanak, hogy felülkerekednek az AUR teljesítményén, mivel utóbbi nem rendelkezik polgármesterekből, megyeitanács-elnökökből, helyi- és megyeitanács-tagokból álló területi hálózattal.

A liberálisok a koalíción belül is javasoltak forgatókönyveket az idénre tervezett választási fordulók összevonására. A G4Media szerint támogatják a helyhatósági, valamint az elnökválasztás szeptemberi első fordulójának összevonásának lehetőségét. Erről sem született megállapodás a koalícióban, azonban az RMDSZ nemrég hasonló javaslatot nyújtott be a törvényhozásban – emlékeztetett a portál.

 

Az RMDSZ nem támogatja

Fokozná a káoszt az önkormányzatokban, ha összevonnák a két választást – nyilatkozta tegnap a Maszolnak Csoma Botond a liberálisok javaslata kapcsán. Az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője rámutatott: szeptemberben jár le az önkormányzati képviselők és a polgármesterek mandátuma, és amennyiben már júniusban választásokat tartanának, annak eredményeként három hónapos „párhuzamos valóság” alakulna ki: a hivatalban lévő polgármesterek, önkormányzati képviselők mellett megjelennének az újonnan megválasztottak is. „Ilyen körülmények között hogyan zajlanának a helyi szintű koalíciós tárgyalások?” – vetette fel a szövetség politikusa.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1620
szavazógép
2024-01-26: Sport - :

Az ötödik helyért játszhat a magyar válogatott (Férfi kézilabda, Európa-bajnokság )

A magyar férfi kézilabda-válogatott az ötödik helyért játszhat az olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságon, mivel szerdán 35–32-re kikapott az ötkarikás címvédő francia csapattól a középdöntő utolsó fordulójában Kölnben. A nemzeti együttes ma 16 órától Szlovénia ellen lép pályára a helyosztón. A találkozót a Digi Sport 2 és a Prima Sport 2 közvetíti.
2024-01-26: Belföld - :

Fenntartanák az árkorlátozást

Marcel Ciolacu a tegnapi kormányülésen közölte, jövő héten a mezőgazdasági miniszterrel tárgyal a kiskereskedelmi üzletláncok képviselőivel az alapélelmiszerek kereskedelmi árrését korlátozó intézkedés meghosszabbításáról.