Fenntartanák az árkorlátozást

2024. január 26., péntek, Belföld

Marcel Ciolacu a tegnapi kormányülésen közölte, jövő héten a mezőgazdasági miniszterrel tárgyal a kiskereskedelmi üzletláncok képviselőivel az alapélelmiszerek kereskedelmi árrését korlátozó intézkedés meghosszabbításáról.

  • Fotó: Demeter Virág Katalin
    Fotó: Demeter Virág Katalin

A miniszterelnök szerint főként a nyugdíjasok számára „életbe vágóan fontos” meghosszabbítani tavaszig a január 31-ig érvényben lévő intézkedést. Florin Barbu mezőgazdasági tárcavezető egy héttel ezelőtt közölte: megtartaná az árrés korlátozását és kiegészítené a listát más alapélelmiszerekkel. Azzal érvelt, hogy az intézkedés „egyértelműen” hatásos volt, mert a múlt év végére az infláció 6,6 százalékra csökkent, a lakosság vásárlóereje pedig tavaly novemberben 7,9 százalékkal javult 2022 novemberéhez képest. Döntést azonban csak a kereskedők és a feldolgozók képviselőivel folytatott egyeztetések után fognak hozni, miután Marcel Ciolacu kormányfővel is tárgyalt – szögezte le akkor Barbu.

Az eredetileg 14 alapélelmiszer árréskorlátozásáról szóló sürgősségi rendelet tavaly augusztus 1-jén lépett hatályba. A kormány tavaly október végén 90 nappal meghosszabbította az intézkedést és kibővítette a korlátozott árú termékek körét.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1682
szavazógép
2024-01-26: Belföld - Demeter Virág Katalin:

Összevonnák a választásokat a liberálisok

Az európai parlamenti választásokkal összevonva, június 9-én szervezné a helyhatósági választásokat a Nemzeti Liberális Párt (PNL) – írta a G4Media politikai forrásokra hivatkozva. Bár az alakulat vezetősége néhány napja a szociáldemokratákkal is ismertette javaslatát, a koalícióban még nem született döntés a lehetőségről.
2024-01-26: Belföld - :

Általános sztrájkkal fenyegetnek

Általános sztrájkot indítanak, ha nem alkalmazzák maradéktalanul a közalkalmazotti bértörvényt az ágazatban – erről tájékoztatta tegnap a kormányt a helyi közigazgatásban dolgozók Columna-SCOR szakszervezeti szövetsége.