Általános sztrájkkal fenyegetnek

2024. január 26., péntek, Belföld

Általános sztrájkot indítanak, ha nem alkalmazzák maradéktalanul a közalkalmazotti bértörvényt az ágazatban – erről tájékoztatta tegnap a kormányt a helyi közigazgatásban dolgozók Columna-SCOR szakszervezeti szövetsége.

  • Fotó: Facebook / Federația Columna
    Fotó: Facebook / Federația Columna

A szakszervezeti szövetség elnöke, Lucian Puiu a sajtónak elmondta, hogy január 31-én figyelmeztető sztrájkot tartanak, február 5-étől pedig határozatlan ideig általános munkabeszüntetést hirdetnek. Hangsúlyozta, hogy nem fizetésemelést kérnek, csak a törvényben rögzített jogaik érvényesítését. A jogszabály szerint a helyi közigazgatási alkalmazottak fizetése az országos minimálbér összege megszorozva azzal az együtthatóval, amelyet a szakszervezet kialkudott a polgármesterrel – magyarázta.

A szakszervezeti vezető emlékeztetett arra, hogy a múlt év végén elfogadott salátarendelettel a kormány immár ötödik éve befagyasztotta az önkormányzati dolgozók bérénél alapul vett alpolgármesteri fizetéseket, ezért az alkalmazottak fizetése sem növekedhet.

Lucian Puiu tájékoztatása szerint a sztrájkban több mint 800 község 11 ezer önkormányzati alkalmazottja vesz majd részt, de számítanak több város polgármesteri hivatala személyzetének szolidaritására is.

A községek és városok helyi közigazgatási alkalmazottjait tömörítő SCOR szakszervezet elnöke, Dan Cârlan elmondta, hogy a kormány „szisztematikusan” megfosztja jogaiktól az önkormányzati dolgozókat. Emlékeztetett arra, hogy a községi polgármesteri hivatalok személyzetének nettó fizetése jelenleg az építőipari minimálbért sem éri el.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1682
szavazógép
2024-01-26: Belföld - :

Fenntartanák az árkorlátozást

Marcel Ciolacu a tegnapi kormányülésen közölte, jövő héten a mezőgazdasági miniszterrel tárgyal a kiskereskedelmi üzletláncok képviselőivel az alapélelmiszerek kereskedelmi árrését korlátozó intézkedés meghosszabbításáról.
2024-01-26: Belföld - :

Béremelési ígéret az egészségügynek

A munkaügyi minisztérium elé szervezett „sztrájkőrséggel” folytatta bérkövetelő tüntetéssorozatát tegnap a Sanitas egészségügyi szakszervezet, amely az ágazati általános sztrájk kirobbantását is kilátásba helyezve követel 20 százalékos béremelést az egészségügyi dolgozók számára. A kormány a tegnapi tárgyalásokat követően a béralap 15 százalékos megemelését helyezte kilátásba, a szakszervezetek magasabb arányról számoltak be.