Béremelési ígéret az egészségügynek

2024. január 26., péntek, Belföld

A munkaügyi minisztérium elé szervezett „sztrájkőrséggel” folytatta bérkövetelő tüntetéssorozatát tegnap a Sanitas egészségügyi szakszervezet, amely az ágazati általános sztrájk kirobbantását is kilátásba helyezve követel 20 százalékos béremelést az egészségügyi dolgozók számára. A kormány a tegnapi tárgyalásokat követően a béralap 15 százalékos megemelését helyezte kilátásba, a szakszervezetek magasabb arányról számoltak be.

  • Fotó: Facebook / Federația Sanitas din România
    Fotó: Facebook / Federația Sanitas din România

Viorel Husanu, a Sanitas bukaresti elnöke szerint több mint százezer aláírás gyűlt már össze az általános sztrájk támogatására. Tegnap az ágazat másik országos érdekképviseleti szövetsége, az Egészségügyi Szolidaritás (FSSR) is bejelentette, hogy csatlakozik a bérkövetelő demonstrációkhoz, és jövő csütörtökön részt vesz az egészségügyi minisztériumnál meghirdetett tüntetésen, amelyet a Sanitas hirdetett meg. A két szakszervezeti szövetség arról állapodott meg, hogy összehangolják további tiltakozó megmozdulásaikat, beleértve a kollektív munkaügyi konfliktus és a sztrájk megszervezését is, amennyiben a kormánnyal folytatott tárgyalásokon nem érik el követeléseik teljesítését. Tegnapi közleményében a FSSR már 25 százalékos béremelési követelést említ.

A Marcel Ciolacu miniszterelnökkel folytatott tegnapi tárgyalások után Iulian Popa, a Sanitas első alelnöke úgy nyilatkozott, a kormány „elviekben” elfogadta, hogy az egészségügyi alkalmazottak alapbére idén 20 százalékkal emelkedjen. Hozzátette, ezzel az egészségügyi szakszervezet legfontosabb követelése teljesült, a tárgyalásokat a kormány képviselőivel jövő héten folytatják. A kormány ugyancsak tegnap közleményében tudtatta: Marcel Ciolacu miniszterelnök abban állapodott meg a Sanitas szakszervezeti szövetség vezetőivel, hogy az igények felmérése után további állások meghirdetését teszik lehetővé az egészségügyben, főként az egyetemi és megyei kórházakban, emellett az első félévben 15 százalékkal növelik az ágazat béralapját. Az egészségügyi intézmények igényeinek felmérésével kapcsolatos kérdéseket egy jövő heti találkozón vitatják meg a kórházak és megyei kórházi központok vezetőivel,  az Országos Egészségbiztosítási Pénztár és az illetékes minisztériumok képviselőivel. 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?

eredmények
szavazatok száma 1817
szavazógép
2024-01-26: Belföld - :

Általános sztrájkkal fenyegetnek

Általános sztrájkot indítanak, ha nem alkalmazzák maradéktalanul a közalkalmazotti bértörvényt az ágazatban – erről tájékoztatta tegnap a kormányt a helyi közigazgatásban dolgozók Columna-SCOR szakszervezeti szövetsége.
2024-01-26: Belföld - :

Támogatás fuvarozóknak és gazdáknak

Az állattenyésztők és fuvarozók vállalkozásait segítő ágazati támogatásokról döntött tegnapi ülésén a kormány, miután a múlt héten már elfogadott egy első intézkedéscsomagot, amellyel a január 10-e óta tüntető gazdák és fuvarozók követeléseire reagált