Gábor Áron-díjat kap a Székely Nemzeti Múzeum

2024. január 30., kedd, Belföld

A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum kapja a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) 2023-as Gábor Áron-díját – tudatta közleményében a szervezet.

  • Fotó: Facebook / Székely Nemzeti Múzeum
    Fotó: Facebook / Székely Nemzeti Múzeum

Az SZNT közleménye szerint a díjazottról a szervezet állandó bizottsága döntött Izsák Balázs elnök előterjesztésére. Emlékeztetnek arra, hogy a sepsiszentgyörgyi intézmény „alapítása óta a székelység történelmi emlékezetének, kulturális kincseinek temploma”, és a Kós Károly tervei alapján felépített múzeumépület is ezt tükrözi. Hozzáteszik: a díj tisztelgés a múzeumalapító Zathureczky Emília emléke és az intézmény olyan jelentős múzeumőrei, igazgatói előtt, mint Csutak Vilmos, Herepei János, Szabédi László vagy az SZNT egyik alapítója, annak jelképeit megalkotó Kónya Ádám.

Felidézik, hogy a Székely Nemzeti Múzeum a rendszerváltás után vette vissza hagyományos, történelmi megnevezését, és akárcsak az SZNT, nevében hordozza a „székely” és a „nemzeti” jelzőket. „Patinás épülete teljes felújításon esett át, kiállításai pedig a kor követelményeinek megfelelően mutatják be népünk értékeit” – írja az SZNT, amely szerint a két intézmény más eszközökkel, de rokon célokért tevékenykedik.

A Székely Nemzeti Tanács 2006 óta ítéli oda a Gábor Áron-díjat olyan személyeknek vagy intézményeknek, akik vagy amelyek az azt megelőző évben, illetve egész munkásságuk, működésük révén „a legtöbbet tettek Székelyföld kulturális arculatának megjelenítéséért, illetve Székelyföld területi autonómiájának kivívásáért, hírt, nevet szereztek a székelyeknek a világban”.

Az 2023-as évre szóló díj ünnepélyes átadására egy későbbi időpontban kerül sor Sepsiszentgyörgyön a múzeum épületében.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1681
szavazógép
2024-01-30: Élő múlt - :

Hajdani farsangok Uzonban

Hangos zajkeltéssel, kolompolással, ostorpattogtatással hirdették ki eleink január 6-án, Vízkereszt napján a farsangot, ami egészen húshagyó keddig tartott.
2024-01-30: Belföld - :

Az idegengyűlölet erősödésére figyelmeztettek (Holokauszt-emléknap)

A bukaresti politikai vezetők szerint világszerte erősödik az idegengyűlölet, a populizmus és az antiszemitizmus, ez alól Románia sem képez kivételt, ezért is fontosnak tartják megismertetni a felnövekvő nemzedékekkel a holokauszt borzalmait, azt, hogy milyen következményekkel járhat a szélsőséges ideológiák és pártok térnyerése.