Holokauszt-emléknapAz idegengyűlölet erősödésére figyelmeztettek

2024. január 30., kedd, Belföld

A bukaresti politikai vezetők szerint világszerte erősödik az idegengyűlölet, a populizmus és az antiszemitizmus, ez alól Románia sem képez kivételt, ezért is fontosnak tartják megismertetni a felnövekvő nemzedékekkel a holokauszt borzalmait, azt, hogy milyen következményekkel járhat a szélsőséges ideológiák és pártok térnyerése.

  • Marcel Ciolacu a holokauszt-emléknapon. Fotó: gov.ro
    Marcel Ciolacu a holokauszt-emléknapon. Fotó: gov.ro

Erről a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából rendezett tegnapi megemlékezésen beszélt Marcel Ciolacu szociáldemokrata miniszterelnök és Nicolae Ciucă liberális szenátusi elnök a bukaresti központi Korál zsinagógában.

A miniszterelnök kifejtette: egy olyan időszak után, amikor „a tudatlanság és a tagadás elhomályosította a kollektív tudatot”, 2004-ben a romániai holokausztot vizsgáló nemzetközi bizottság zárójelentésének elfogadásával Románia is elindult a felelősségvállalás útján. „Romániában a hatóságok által folytatott antiszemita politika rendkívül kemény volt, ami a romániai zsidók üldözését és kínzását, letartóztatási és deportálási hullámot eredményezett, miközben otthonaikat, üzleteiket és imahelyeiket megrongálták és felgyújtották” – mondta a kormányfő. Hozzátette: az Európát ma fenyegető veszélyek – a szélsőségesség, a populizmus és az antiszemitizmus – a tudatlanságból és a közönyből táplálkoznak, az antiszemitizmus pedig nem csupán a múlt század sötét emléke, hanem különösen veszélyes valóság, amelyet szélsőséges csoportok táplálnak. Ahhoz, hogy a múltban végbement tragédiák ne ismétlődhessenek meg, a fiatal nemzedékeknek meg kell ismerniük ezeket. A 2023–2024-es tanévtől kezdődően a középiskolai tantervbe bevezették a zsidók történelme és a holokauszt tantárgyat – emlékeztetett Ciolacu, megismételve a kormány felhívását a Hamász palesztin szélsőséges szervezet által fogva tartott izraeli túszok azonnali szabadon bocsátására.

Nicolae Ciucă házelnök arról beszélt, hogy Európában egyre több politikai erő terjeszt radikális, idegengyűlölő eszméket a „hamis hazafiság” leple alatt, és ez a hullám Romániát is fenyegeti. Rámutatott: az általa vezetett Nemzeti Liberális Párt eltökélt abban, hogy felvegye a harcot azokkal az erőkkel, amelyek a demokrácia lebontásán ügyködnek, és ki akarják léptetni Romániát az EU-ból és a

NATO-ból. „Azzal a felhívással fordulok a román társadalomhoz, hogy csatlakozzon erőfeszítésünkhöz, amely a szélsőséges pártok elszigetelését, a politika perifériájára szorítását célozza” – mondta a szenátus elnöke.

Az egybegyűltekhez intézett üzenetében Klaus Iohannis államfő is megállapította: az utóbbi időben riasztó módon növekszik az antiszemita incidensek száma világszerte, és komoly aggodalomra ad okot az, hogy a szélsőséges ideológiák a nyilvánosság szintjén is egyre nagyobb teret nyernek. „Ne engedjük, hogy a gyűlölet, az előítéletek és a közöny pusztító erői felőröljék közösségeinket! Őrizzük meg lelkünkben a holokauszt áldozatainak emlékét, hogy ez olyan jövő építésére sarkalljon minket, amely empátián, tolerancián és emberiességen alapul” – zárta üzenetét az államfő.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1619
szavazógép
2024-01-30: Belföld - :

Gábor Áron-díjat kap a Székely Nemzeti Múzeum

A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum kapja a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) 2023-as Gábor Áron-díját – tudatta közleményében a szervezet.
2024-01-30: Belföld - :

Hírsaláta

KEVESEBB A HALÁLOS BALESET. A Román Rendőrség tájékoztatása szerint 2023-ban 4525 súlyos közúti baleset történt Romániában, 1545 ember halálát és 3535 ember súlyos sérülését okozva.