Lehetőségek erdővidéki fiataloknak

2024. február 13., kedd, Közélet

A sepsiszentgyörgyi Startup HUB vállalkozásfejlesztési, felnőttoktatási és szakképzési központ munkatársai pénteken a baróti művelődési ház nagytermében – többnyire helybeli, végzős diákokból álló közönségnek – mutatták be az elmúlt években végzett tevékenységüket, és bátorították a fiatalokat, merjenek vállalkozást kezdeni. Nem könnyű üzletet létrehozni és azt működtetni, de a buktatókat el lehet kerülni, igenis lehetséges sikeresnek lenni – mondották.

  • Baróti Szabó Dávid líceum diáktanácsa. A szerző felvétele
    Baróti Szabó Dávid líceum diáktanácsa. A szerző felvétele

A központ tevékenységét baróti munkatársuk, Ráduly Antal Róbert ismertette. Mint mondotta, növénytermesztői, kereskedelmi és szakmunkásképzéseket tartottak, amelyek elvégzésekor nemcsak hivatalos, minisztériumi oklevelet, de 1800 lejt is kaptak a tanoncok. Ezen képzéseket folytatni fogják, valószínűleg legközelebb nyáron indítják az új csoportokat. Az érdekelteknek érdemes a központ közösségi oldalát követniük, hogy időben értesüljenek a lehetőségekről.

Karácsony Zsolt közgazdász vállalkozásismeretről tartott előadásában arról beszélt, melyek egy vállalkozás ismérvei, mi vezethet a bukáshoz, de leginkább arról, amit mindenképpen tudniuk kell(ene) a fiataloknak, ha a nagybetűs életbe kilépve amellett döntenének, hogy itthon maradva vállalkozást indítanának.

A közgazdász úgy vélte, a ma fia­taljának fel kell készülnie arra, hogy élete során akár többször is szakmát kell változtatnia. Erre kényszerítheti őket életük alakulása, de adódhatnak kihasználásra érdemes lehetőségek is. Mondanivalóját saját példájával szemléltette: közgazdászként végzett, egy időben tőzsdézéssel foglalkozott meglehetős sikerrel, de dolgozott lemezlovasként is, szerkesztett weboldalakat, most mentorállással és képzésekkel foglalkozik, útmutatót ír. Foglalkozhat bárki bármivel, de a leglényegesebb, hogy szeresse, amit végez – mondotta.

A pályájuk elején állóknak azt javasolta, tanuljanak minél többet, mert az életük legjobb vértezete lesz, ha megvan a tudás, annak segítségével bármikor újra lehet kezdeni az életet. Hasonlóképpen nagyon fontos az információ, az információ­szerzés is. Figyelmeztetett, napjainkra jellemző, hogy a világhálón rengeteg hamis információ terjed, ezért igyekeznünk kell, hogy azokat megszűrjük és csak a biztos forrásból származó, megfelelően hiteles információkat fogadjuk be. Lényeges „kulcsként” említette a tapasztalatot és a kapcsolatok ápolását is. Előbbit a fiatalok önkénteskedéssel és közös­ségi munkával is megszerezhetik.

A találkozón jelen volt Derzsi-Ráduly Kázmér, a Baróti Szabó Dávid Líceum igazgatója is, aki hangsúlyozta: a találkozó célja, hogy segítsék a végzős diákokat tisztábban látni, milyen lehetőségeik vannak, ha úgy döntenének, vállalkozást kezdenek. Saját lábon megállni az életben nem könnyű, de nem is lehetetlen feladat – jelentette ki.

Ráduly Antal-Róbert bemutatott két olyan erdővidéki fiatalt, aki a Startup HUB révén jutott 25 ezer euró vissza nem térítendő támogatáshoz: Benkő-Soós Ágnes személyre szabott, egyedi hímzett termékeket készítő műhelybe, Bende Márk fogtechnikusi műhelybe fektette a pénzt.

Böjte Ferenc

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1622
szavazógép
2024-02-13: Közélet - Kisgyörgy Zoltán:

Nótaesten jártunk Szentivánlaborfalván

Nótaestet hirdetett farsangzáróként a szentivánlaborfalvi Székely István Dalkör. Éreztük, hogy ebben a faluban van még egy olyan régről örökölt szokás, hogy ha valakinek nem nagyon van vigadni való kedve, akkor is elmegy a helyi bemutatóra,mert „fel kell pártolnunk rendezvényeinket!” Isten tartsa meg ezt a jó szokást.
2024-02-13: Közélet - Bodor János:

Fakitermelés a Tündérvölgyben (Kovászna)

Mintegy 24 méter széles erdősávot vágott ki az elmúlt időszakban a kovásznai, illetve a kommandói erdészet a két település közötti villanyáram-vezeték teljes nyomvonalán.