MiklósvárHagyományőrzésre nevel a farsang

2024. február 13., kedd, Közélet

Erdővidék és egyben Székelyföld legrégebbi településén, Miklósváron szólította farsangi mulatozásra a gyermeksereget és a lakosságot tegnap egy maréknyi helybeli pedagógus.

  • Miklósvári farsangolók a faluban. Fotó: Böjte Ferenc
    Miklósvári farsangolók a faluban. Fotó: Böjte Ferenc

Úgy vélik, fontos, hogy a farsanghoz, a bábuégetéshez, a télkergetéshez kötődő vidám hagyományt megismerjék a gyermekek: amennyiben őket élmény éri, azon lesznek, hogy idővel a szokást átörökítsék utódaiknak. A farsangolás még új keletű hagyomány Miklósváron, mindössze harmadik alkalommal szervezték meg az eseményt.

Sánta Annamária, Bota Magdolna és Keresztes Beáta Laura pedagógusok diákjai igencsak tarka maskarákban járták az utcákat, közben vidám farsangi nótákat fújtak és zajt keltettek, hogy felhívják magukra a figyelmet. Sikeresen – mondhatnánk. Amerre csak jártak, örömmel fogadták őket, több helyen a szokásos pánkóval is kínálták a vidám sereget. Az iskolaudvarra visszatérve megpecsételődött a kis szekéren húzott kiszebábu, Gazsi sorsa: a lángra gyújtott bábu felett még egy papnak öltözött gyerek búcsúztatót is mondott.

„Jó volt jelmezt venni magunkra és bár egy fél napra más bőrébe bújni. Nagyon örvendtünk, hogy nem csak a gyerekek számára volt öröm, hanem a felnőttek is kedvüket lelték benne. Mindannyian azt reméljük, ez a szép szokás meghonosodik a miklósvári fiatalok körében” – nyilatkozta Sánta Annamária óvónő.

Böjte Ferenc

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2024-02-13: Közélet - Bodor János:

Fakitermelés a Tündérvölgyben (Kovászna)

Mintegy 24 méter széles erdősávot vágott ki az elmúlt időszakban a kovásznai, illetve a kommandói erdészet a két település közötti villanyáram-vezeték teljes nyomvonalán.
2024-02-13: Közélet - Nagy B. Sándor:

Csütörtökön lesz a Jégtorta bemutatója

A Tamási Áron Színház közölte, hogy objektív okok miatt február 15-ére, csütörtökön este 19 órára halasztja a Szilvay Máté által rendezett Jégtorta című előadás kedd estére tervezett bemutatóját. A már megvásárolt jegyek érvényesek maradnak a 15-ei előadásra, vagy visszaválthatóak február 23-ig a sepsiszentgyörgyi Központi Jegyirodában. Az online megvásárolt jegyek nem érvényesek a 15-ei előadásra, azok árát a biletmaster.ro jegyértékesítő rendszer automatikusan visszautalja a vevők számlájára. A színház vezetősége a nézők megértését kéri az esetleges kellemetlenségekért.