Csütörtökön lesz a Jégtorta bemutatója

2024. február 13., kedd, Közélet

A Tamási Áron Színház közölte, hogy objektív okok miatt február 15-ére, csütörtökön este 19 órára halasztja a Szilvay Máté által rendezett Jégtorta című előadás kedd estére tervezett bemutatóját. A már megvásárolt jegyek érvényesek maradnak a 15-ei előadásra, vagy visszaválthatóak február 23-ig a sepsiszentgyörgyi Központi Jegyirodában. Az online megvásárolt jegyek nem érvényesek a 15-ei előadásra, azok árát a biletmaster.ro jegyértékesítő rendszer automatikusan visszautalja a vevők számlájára. A színház vezetősége a nézők megértését kéri az esetleges kellemetlenségekért.

  • Pálffy Tibor és D. Albu Annamária a Jégtorta egyik jelenetében. Fotó: Barabás Zsolt
    Pálffy Tibor és D. Albu Annamária a Jégtorta egyik jelenetében. Fotó: Barabás Zsolt

Precizitás, igényesség, becsület! Ez a nyolcvankét éves cukrász, Bánóczky Gyuri bácsi hitvallása, akinek üzletébe ötven éve töretlen lelkesedéssel járnak egy vidéki kistelepülés lakói. Az édes tészták illata elnyom minden olyan titkot, amely az özvegy tulajdonos és leánya, Saci életét meghatározza – áll Jégtorta – habkocka és fagyasztott hús egy felvonásban című „fekete komédia” ajánlójában, melyről a szerzők, Kovács Dominik és Viktor így fogalmaznak: „a tragikomikus részletekben bővelkedő Jégtorta hideg, kemény, fölszelhetetlen, ha azonban letöröljük róla a habot, nemcsak keresztülláthatunk rajta, hanem megpillanthatjuk benne önmagunk tükörképét is”.

A Prológ-díjas ikerpár, Kovács Dominik és Kovács Viktor darabját csak német nyelven játszották eddig Zürichben, ez lesz tehát a darab magyar nyelvű ősbemutatója. Az 1996-ban született szerzőpáros már középiskolásként több irodalmi pályázaton részt vett, kisepikáik már abban az időszakban megjelentek különböző irodalmi lapokban. Az ELTE Bölcsészettudományi Karának magyar irodalom- és kultúratudomány szakán végeztek, jelenleg az Irodalomtudományi Doktori Iskola hallgatói. Jégtorta című első darabjukat 2017-ben írták.

Szilvay Máté fiatal rendező a zene felől érkezett a színház világába. Hatéves korától a Budapesti Énekes Iskolába járt, ahol már gyermekként megismerkedett az énekes színház, az opera világával. Magán­énekesként több budapesti színházi produkció résztvevője. Első előadásait még amatőrként a Soharóza nevű kísérleti énekegyüttessel rendezte. Tavaly végzett a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem színházrendezői szakán, Bocsárdi László osztályában.

„Gombrowicz-drámák rendezése által kedveltem meg a groteszk műfaját, a Jégtortában pedig az fogott meg, hogy nagy kajánsággal, rengeteg életörömmel mutat be egy rendkívül sötét történetet, és a zene is szerves része, mégpedig egy olyan zenei műfaj, mely általában lenézett az intellektuális közegben: a magyar nóta. A nóta szerintem meghatározó rétege a magyar kultúrának, egyszerre van benne az élet vidámsága és végtelen fájdalma, és ezt groteszk eltartással a színházban is jól ki lehet bontani. Hiszen a világ borzalmas hely. Nemcsak azért, mert van szegénység, és mert őrült és felelőtlen politikusok háborúba vezénylik az embereket, hanem azért is, mert felfoghatatlan mennyiségű soha észre nem vett, fel nem fogott, el nem mesélt láthatatlan egyéni szenvedés van benne. De ebben a világban mindennek ellenére mégis lehetséges az öröm, a szeretet, az, hogy emberek kedvesen tudnak önmaguk és mások felé fordulni. Ez a csoda, és a színház erről a csodáról szól: hogy örömmel, derűvel, közösségben mutatjuk fel, meséljük el mindezt a szenvedést. Igazat mondunk, de mégsem vagyunk megkeseredve, mégis derű van bennünk, és remény. És ez gyógyít, mert a szeretet és a derű is éppúgy ragályos, ahogy a gyűlölet és a keserűség az” – vallotta a készülő új produkcióról Szilvay Máté rendező.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2024-02-13: Közélet - :

Hagyományőrzésre nevel a farsang (Miklósvár)

Erdővidék és egyben Székelyföld legrégebbi településén, Miklósváron szólította farsangi mulatozásra a gyermeksereget és a lakosságot tegnap egy maréknyi helybeli pedagógus.
2024-02-13: Közélet - :

A hűséget értékes nyereményekkel díjazzuk! (Farsangi nyereményjáték)

Február 9-én a Sepsi Rádió élő műsorában Farcádi Botond, lapunk főszerkesztője és Ferencz Csaba ügyvezető kisorsolta farsangi nyereményjátékunk nyerteseit. A meghirdetés nyomán összesen kilencvenöt díj talált gazdára, a sorshúzást egy internetes program segítségével ejtettük meg.