Újra lehet román vagy magyar nyelvtanfolyamra jelentkezni

2024. február 14., szerda, Közélet

Van igény rá, ezért idén is indít román és magyar nyelvtanfolyamot Sepsiszentgyörgy önkormányzata. A Babeș–Bolyai Tudományegyetemmel közösen nyújtott képzés azon 18 év fölöttieknek szól, akik románul vagy magyarul szeretnének (jobban) megtanulni, Sepsiszentgyörgyön élnek, tanulnak vagy dolgoznak, legalább szakiskolai végzettséggel rendelkeznek, nem vesznek részt hasonló országos programban és nem tartoznak a városnak.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

A tandíj 1200 lej, ezt hat hónap alatt, három egyenlő részletben is ki lehet fizetni, a tanfolyam sikeres elvégzése után pedig a pénz 70 százalékát – azaz 840 lejt – visszaigényelhetik a résztvevők.

Jelentkezni február 22-ig lehet a polgármesteri hivatal ifjúsági irodájában (Kőrösi Csoma Sándor utca 5. sz.), az iratcsomónak a városháza honlapjáról is letölthető típuskérésen és a személyazonossági igazolvány másolatán kívül a legmagasabb iskolai végzettséget igazoló okiratra, munkahelyi vagy iskolai igazolásra és végül a nyelvtanfolyam sikeres elvégzését igazoló okiratra, illetve bankszámlaszámra is szükség van (utóbbiakra a 840 lejes támogatás átutalása miatt). A jelentkezési iratcsomók elbírálásának eredményeit február 26-án teszik közzé.

Maga a képzés – amely nem érettségifelkészítő, hanem a gyakorlati nyelvhasználatra fekteti a hangsúlyt – négy hónapos, február 27-től június végéig tart. Ez heti hat-hét órányi elfoglaltságot jelent, nagyrészt online üzemmódban, a Zoom platformon keresztül. Az összesen 120 órából százat tartanak meg online (ebből 80 a tananyag leadására, 20 a házi feladatok ellenőrzésére megy el) és húszat élőben.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1680
szavazógép
2024-02-14: Emlékezet - :

A gelencei Jancsó Péter emlékezete

„Az alábbi írás egy még mindig létező székely kisnemesi gazdaság – udvar, kert – leírása. Az elmúlt évtizedek megpróbáltatásait türelemmel és kitartással megélt gazda ennek a kisbirtokosi életformának talán utolsó képviselője” – indítja Eper és medve – Jancsó Péter birtoka című, az Ökotáj 1992-es 2. számában megjelent dokumentarista jellegű írását Bodor Ferenc. A gelencei származású, 1994-ben ötvenhárom éves korában Budapesten elhunyt, a gelencei családi sírban eltemetett, a magyar művelődéstörténet kutatásáról és népszerűsítéséről, a népi és polgári tárgyi, valamint szellemi értékek gyűjtéséről ismert és elismert kultúrhistorikus egy letűnt kor nemesi, kisbirtokosi családjának történetéről készített dokumentumfilmjét csütörtökön 18 órától mutatják be az édesapjáról, Bodor György nyelvészről, történészről elnevezett gelencei művelődési házban. Bodor Ferenc szóban forgó írását rövidített, szerkesztett változatban közöljük. (fekete)
2024-02-14: Közélet - :

Tél végi takarítás Sepsiszentgyörgyön

A kora tavaszt idéző időjárást kihasználva munkához látott Sepsiszentgyörgyön a Tega Rt., kollégáik a város különböző pontjain takarítanak, mossák az utcákat, valamint a köztéri tárgyakat, bútorzatot.