Gondolatok a könyvtárról

2024. február 16., péntek, Máról holnapra
Farcádi Botond

Szívderítő látványt nyújtott tegnap délben Sepsiszentgyörgy főtere: könyves emberek gyűltek össze a Bod Péter Megyei Könyvtár által meghirdetett villámcsődületre, amelyen az intézmény ötvenedik születésnapját ünnepelték.

A minden jó helyen jelen levő, örökmozgó Rabocskai László Arany János-idézettel érkezett, azt tanulta Reisinger Jánostól, hogy jó az, ha az ember időnként megtanul pár soros verset, idézetet. A volt tanár, újságíró kolléga azokról a rettenetes nyolcvanas évekről mesél, amit senki nem sír vissza, de egyvalamire mégiscsak jók voltak: a napi 5–6 órás ingázást, várakozást ugyanis csak könyvvel, olvasással lehetett elütni. Az újságíróknak nyilatkozó Szonda Szabolcs könyvtárigazgató a számokon túli dimenziót is pedzi: hogy tudniillik nem csupán az elmének, de a léleknek is mennyire fontos az olvasás. A borongós télutóba vidám színeket azonban leginkább mégiscsak a gyermeksereg képes csempészni – örömteli volt látni, hogy rengeteg kisdiák érkezett a könyvet lapozó emberek közé, megnyugtató, jó érzés tudni, hogy vannak Sepsiszentgyörgyön olyan pedagógusok, akik fontosnak tartják megismertetni a gyermekekkel már egészen zsenge korban a könyvek, a könyvtár világát.

Mert az egymás után pörgő 30 másodperces TikTok-videócskák korában, az otthonunkat, köztereket, bevásárlóközpontokat elözönlő mozgóképek érájában, amikor egy zsebméretű okostelefon képernyőjén keresztül ömlik velünk szembe az egyre inkább rohanó világ – megannyi lehetőségével, de összes szennyével is –, valóban a „béke szigete” tud lenni a könyvtár, miként Szonda Szabolcs jellemezte a fél évszázados fennállást ünneplő intézményt.

A Sepsiszentgyörgy főterén könyvekkel kezükben álldogálók, beszélgetők pedig mindannyian tudják, hogy nincsenek egyedül. Nem valamiféle csodabogarak ők, modern Don Quijoték, Sancho Panzák a digitális megváltást ígérő 21. században. Nincsenek egyedül sem a főtéren, sem a könyvtárban, sem a világban. Hiszen egyre több gondolkodó világít rá arra és számos tanulmány is születik arról, hogy a digitális, virtuális világ uralma mégsem lesz örök életű. Úgy, ahogyan a videójátékok korában egyre inkább felfedezzük az emberi kapcsolatokat is előtérbe helyező társasjátékokat – a Monopolytól a Rizikón át a Dixitig –, úgy, amiként az eladási listák szerint a YouTube és a Spotify világában reneszánszukat élik a bakelitlemezek – 2007-ben 990 ezer ilyent adtak el Amerikában, 2015-ben már 12 milliót! –, a könyvek sem valamiféle letűnt kor maradványai. Főként, ha figyelembe vesszük Mary­anne Wolf agykutató, a bostoni Tufts Egyetem oktatójának megállapításait, aki kutatásában kimutatta: csak az elmúlt évtizedben átlagos memóriatartományunk 50 százalékkal csökkent az intenzív képernyőhasználat nyomán. Ennél is nagyobb baj, hogy a könyveket nem olvasó, képernyőt intenzíven használó embereknél ezzel párhuzamosan csökken az empátia, a képzelőerő, az önreflexivitás, az elemző- és ítélőképesség – mutatott rá a kutató. Könyvek nélkül romlik tehát minden olyan képesség, amelyre szükség van ahhoz, hogy teljes életet éljünk, megértéssel viszonyuljunk egymáshoz, értsük és értelmezni tudjuk a világ dolgait, sikeresek legyünk szakmánkban, hivatásunkban és magánéletünkben.

Ne hagyjuk hát a könyveket, Isten éltesse a Bod Péter Megyei Könyvtárat!

 

Borítókép: Gyermekek a Bod Péter Megyei Könyvtár tegnapi sepsiszentgyörgyi villámcsődületén. Fotó: Albert Levente

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1109
szavazógép
2024-02-16: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Fél évszázad az olvasók szolgálatában (Bod Péter Megyei Könyvtár)

Rendhagyó kezdeményezéssel, Sepsiszentgyörgy főterén tartott közös olvasással, a város diákjait megmozgató zenés-táncos villámcsődülettel ünnepelte tegnap délben megalakulásának ötvenedik évfordulóját a Bod Péter Megyei Könyvtár. A megyeszékhely és Háromszék kulturális életében meghatározó szerepet játszó intézmény a jubileum jegyében további programokkal jelentkezik az év folyamán.
2024-02-16: Közélet - Nagy D. István:

Elfogadták a költségvetést (Kovászna Megye Tanácsa)

Az együttműködés költségvetésének nevezték el idén Kovászna Megye Tanácsának büdzséjét, mely az eddigi legnagyobb. „Tekintettel arra, hogy válságidőszakról van szó, így sokkal nagyobb szükség van szolidaritásra mind közösségi, mind intézményközi szinten” – jelentette be Tamás Sándor elnök szerdán egy sajtóbeszélgetésen, majd tegnap a megyei közgyűlésben, ahol jóváhagyták azt. 2024-ben összesen 537 millió lejből (107 millió euró) gazdálkodhat a megyei önkormányzat, az összeg közel felét a beruházások tétele teszi ki, tetemes rész jut az egészségügyi rendszer finanszírozására, a szociális hálóra szánt összegek is jelentősek, illetve a többéves gyakorlatnak megfelelően valamelyest csökkent a működésre szánt összeg.