Hetvenöt éve történt a kitelepítésAz éjszaka leple alatt

2024. március 1., péntek, Emlékezet

Hetvenöt évvel ezelőtt, 1949. március másodikáról harmadikára virradó éjjel fél három óra körül nagy zaj, kutyaugatás ébresztett dálnoki otthonunkban. A falu pribékjei és egy szentgyörgyi „megbízott” személy, boldog kommunisták, berontottak a házba.

  • A sepsiszentgyörgyi kényszerlakhelyesek egy csoportja a Honvéd-forrásnál legelőtisztítás szünetében. Archív felvétel
    A sepsiszentgyörgyi kényszerlakhelyesek egy csoportja a Honvéd-forrásnál legelőtisztítás szünetében. Archív felvétel

Gyorsan, öltözni – szólt az ellentmondást nem tűrő, durva parancs. Egy szál ruhában, egy kis ennivalóval a tarsolyban feltaszigáltak egy nyitott teherautóra, amelyen már ott volt a többi sorstársunk. Én hatéves voltam, a testvérem tíz, de nem számított, hogy öreg vagy fiatal, az egész családnak mennie kellett.

A teherautóval bevittek Sepsiszentgyörgyre a Csíki utcai milíciára. Ott a felnőttek személyi igazolványába belepecsételték a két betűt: D. O. (kényszerlakhely), és mindenki mehetett, amerre látott, igaz, kizárólag Sepsiszentgyörgyön. Lassan mindenki kapott egy helyet, ahol meghúzódjon, rokonok, jó emberek fogadtak be, munka is került, igaz, ott, ahol nem rontottuk a bölcs szocializmus eszméit: legtöbben erdőirtásnál dolgozhattak, ami nagyon nehéz volt. Ott kínlódott édesanyám is, a prágai gyógyszerészeti egyetemével. Édesapám a városban büszkén hordta lovas szekérrel a ganyét az egyik termelőszövetkezetben. Kérdezték is az ismerősök: Beczássy úr, nem kapott más munkát? Apám, aki a gazdasági egyetemet Németországban végezte, csak ennyit mondott: a munka nem szégyen.

Így éltünk közel másfél évig, 1950. szeptember 23-ig, amikor még nehezebb megpróbáltatás kezdődött. De az egészen más megtorlás volt...

Beczássy Tánja

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1682
szavazógép
2024-03-01: Közélet - Nagy B. Sándor:

Egyiptomban turnézik az M Studio

Egyiptomban turnézik az M Studio Mozgásszínház társulata: március 2-án Kenában, 9-én pedig Kairóban mutatják be a Fehér Ferenc által rendezett LIFT című előadásukat. A hazai színházi közegben meglehetősen szokatlannak számító kiszállásról a társulatvezető Márton Imolát kérdeztük.
2024-03-01: Riport - Demeter J. Ildikó:

Halláskárosultként a teljes élet

A csend sokszor és sokaknak tűnik kívánatos, megnyugtató dolognak, hiszen meglehetősen zajos környezetben élünk. Vannak azonban olyan személyek, akik számára ez nem választás kérdése, hanem egy olyan állapot, ami megnehezíti az életet, és egyszerű helyzetekben is több erőfeszítést kíván. A gyenge hallással született Pusztai Miklós első felkérésre, készségesen mesélte el lapunknak, hogy mit jelent halláskárosultként élni.