Pert nyert a Székely Nemzeti Tanács

2024. március 1., péntek, Belföld

Jogerőre emelkedett a Marosvásárhelyi Bíróság 2023. december 28-án hozott ítélete, amelyben érvénytelenítette a csendőrség által a Székely Szabadság Napját szervező Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnökére tavaly kirótt büntetést – közölte az SZNT sajtóirodája.

  • Fotó: Facebook / Székely Nemzeti Tanács
    Fotó: Facebook / Székely Nemzeti Tanács

A közlemény emlékeztet: az SZNT 2012-ben nyilvánította március 10-ét a Székely Szabadság Napjává, és mostanára „nyilvánvalóvá vált, hogy ezt a napot és a hozzá kötődő eseményeket tekintik a román hatóságok az egyetlen olyan alkalomnak, amelynek jelentősége, súlya van a romániai magyar nemzeti közösség jogköveteléseinek szempontjából”. Felidézik, a rendezvényt az évek során tiltották, üldözték, szervezőit és a résztvevőket megbüntették, de „2017-ben úgy tűnt, hogy a sorozatosan pert vesztő hatóságok tanultak a sikeres jogorvoslati eljárásokból, és ezután nem fogják sérteni a Székely Szabadság Napján felvonulók alapvető emberi jogait”.

Tavaly március 16-án azonban ismét büntetést róttak ki Izsák Balázsra, az SZNT elnökére „egy törvényességet semmibe vevő indoklásra alapozva”. Az SZNT ennek a büntetésnek az eltörlését kérte a bíróságtól, amely javukra döntött, az indoklásban – többek között – figyelmeztetve a csendőrséget, mennyire veszélyes az a megközelítése, hogy jogában áll önhatalmúlag intézkedni bármilyen rendezvénnyel szemben, amelyet ő maga ítél törvénytelennek. „A bíróság szerint ez azt jelenti, a román csendőrség feljogosítva érzi magát arra, hogy az állam bármelyik hatóságának helyébe lépjen, amennyiben úgy ítéli meg, hogy ezek törvénytelen intézkedéseket hoztak. Vagyis egyértelmű, hogy a bíróság a jogállam intézményeit védi a csendőrségi túlkapásokkal szemben” – áll az SZNT közleményében.

A közlemény arra is kitér, hogy az idei Székely Szabadság Napját Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala olyan érvekkel korlátozza, „amelyek korábban elbuktak egy jogorvoslati eljárás során”, ezért pert szándékoznak indítani a polgármesteri hivatal ellen. Úgy vélik, „a szervezők előzetes bejelentésére a Soós Zoltán polgármester által aláírt és kiadott válaszlevél nem minősíthető másként, mint az évekkel korábban, Dorin Florea által kiadott jogkorlátozó zaklatás”.

„A törvénytelen akadályoztatás azonban nem tántoríthat el attól, hogy minél nagyobb számban vegyünk részt március 10-én Marosvásárhelyen a megemlékezésen és a tiltakozó felvonuláson. Hiszen évről évre van üzennivalónk a román fővárosba, Románia kormányának és parlamentjének. Adjunk nyomatékot autonómiaköveteléseinknek, legyünk minél többen, korlátozásokkal vagy anélkül, az úttesten vagy a járdán, méltósággal vonuljunk fel Székelyföld fővárosában” – zárul az SZNT közleménye.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?

eredmények
szavazatok száma 1817
szavazógép
2024-03-01: Belföld - :

Kelemen Hunor: Megalapítjuk az iskolát

Felháborítónak, elfogadhatatlannak és minősíthetetlennek nevezte tegnap Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a Maros megyei prefektus hozzáállását a marosvásárhelyi katolikus iskola ügyéhez a Maszol.ro hírportálnak adott nyilatkozatában. Kijelentette: Ciprian Dobre visszaél hatalmával, és megtámad a közigazgatási bíróságon minden olyan önkormányzati döntést, mely „természetes mederben tartaná a dolgokat”.
2024-03-01: Belföld - :

Ki volt szekus?

Claudiu Năsui, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselője tegnap bejelentette, hogy frakciója negyedszer is benyújtotta azt a törvénytervezetet, amely előírná, hogy a Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) hozza létre és tegye nyilvánossá a volt titkosszolgálat azon alkalmazottainak és rokonainak jegyzékét, akik politikai tisztséget látnak el.