VidékfejlesztésAz idei pályázati lehetőségek

2024. március 5., kedd, Gazdakör

A múlt heti Gazdakörben bemutattuk az országos vidékfejlesztési ügynökség (AFIR) ez évre esedékes pályáztatási ütemtervét, s mint ígértük, most röviden ismertetjük a hamarosan kiírásra kerülő fontosabb pályázati lehetőségeket.

  • Háromszéken sokan várják a nem mezőgazdasági jellegű vidéki beruházások támogatását. Fotó: Pixabay
    Háromszéken sokan várják a nem mezőgazdasági jellegű vidéki beruházások támogatását. Fotó: Pixabay

Az ütemterv szerint márciusban indítanák a már meglevő öntözőrendszerek korszerűsítésének támogatását, a DR 25-t. A pályázható összeg 400 millió euró, az elnyerhető támogatás értéke 1,5 millió euró. Ennél az intézkedésnél nem szükséges önrész, vagyis a támogatás intenzitása 100 százalékos.

Ugyancsak márciusban indítják el a Termelői csoportok megalakításának és működésének támogatását, a DR 33-ast. A minisztérium által elismert termelői csoportoknál a kapható összeg függ a közösen értékesített termékek értékétől, a támogatást öt éven keresztül fizetik, az éves támogatás maximális értéke 100 ezer euró lehet. A termelői csoport támogatása az eladástól függ, első évben a közösen értékesített termékek értékének 10 százalékát kapják, majd ez az arány a következő négy évben 8, 6, 5, illetve 4 százalékra esik.

Egészen új pályázható intézkedés lesz az áprilisben induló DR 16-os, a Zöldség- és burgonyatermesztő gazdaságok beruházásainak támogatása. Támogatják zöldség- és burgonyatermesztő gazdaságok létesítését és korszerűsítését, beleértve üvegházak, fóliasátrak építését, mezőgazdasági gépek, szállító járművek és öntözőberendezések vásárlását, terméktárolók építését, a termény eladásra való előkészítésénél (mosás, szárítás, válogatás, csomagolás) használt gépsorok vásárlását, valamint a gazdaságszintű feldolgozás beruházásait. A támogatás maximális értéke az építkezéses pályázatok esetében 2 millió euró, a csak egyszerű gépvásárlásos pályázatoknál 300 ezer euró, de ha burgonyatermesztő szövetkezet pályázik gépvásárlásra, elérheti az 500 ezer eurót. A beruházás teljes értékének 65 százaléka igényelhető pályázat útján, vagyis 35 százalék önrész szükséges. Az intézkedésre 151 millió eurót különítenek el.

Májusban 11,7 millió eurós kerettel indítják a DR 19-es intézkedést, a védőerdősávok létesítésének támogatását. Az új vidékfejlesztési tervben külön pályázható intézkedésként jelenik meg ez a környezeti szempontból jelentős haszonnal járó beavatkozás. A védősávok telepítésének költségei teljes mértékben elszámolhatók, tehát a támogatás intenzitása 100 százalékos. A maximális elnyerhető támogatás 200 ezer euró pályázatonként.

Ugyancsak májusban kerül kiírásra a feldolgozást segítő GBER támogatási séma 150 millió euróval. A pályázattal megvalósítható feldolgozóüzem építése vagy a már meglévő korszerűsítése, új feldolgozógépek és -berendezések, sajátos szállító járművek vásárlása, az uniós élelmiszer-biztonsági előírások és szabványok betartását célzó befektetések költségeinek megtérítése, a termékek reklámozása, a marketinges költségek fedezése. A séma csak azokat a feldolgozói ágazatokat segíti, amelyek mezőgazdasági termékekből fogyasztásra szánt termékeket állítanak elő. Például: tejfeldolgozás, fagylaltkészítés, sütőipari termékek, tészta- és laskafélék, ételízesítők, fűszerek, mustár és ételkiegészítők gyártása, kakaóból készült termékek és egyéb édességek készítése, csokoládé feldolgozása, sörkészítés, tejpor készítése csecsemők számára, dietetikus élelmiszerek gyártása és egyebek.

Júniusban indítanák el a DR 29-es (a volt 6.2-es és 6.4-es) intézkedést: Nem mezőgazdasági tevékenységek, szolgáltatások létrejöttének támogatása és a meglévők fejlesztése, amit a megyéből nagyon sokan várnak. A támogatás olyan vállalkozások beruházásaira fordítható, amelyek a vidéken működő, de nem mezőgazdasági profilú vállalkozásokat, szolgáltatásokat, illetve a turizmust fejlesztik. Az elnyerhető támogatás legtöbb 200 ezer euró lehet pályázatonként, 65 százalékos intenzitással. Az intézkedés keretében nem támogathatóak a vidéki cégek termelési, valamint megalakítási, illetve beindítási költségei, termék- és személyszállító járművek vásárlása, vidéki panziók létesítése, illetve meglevők fejlesztése, a biomassza felhasználására irányuló beruházások. Az intézkedésre 150 millió eurót különítettek el a fejlesztési stratégiában.

Következő Gazdakör oldalunkban folytatjuk az idén pályázható intézkedések rövid bemutatását.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1682
szavazógép
2024-03-05: Gazdakör - :

Több száz javaslat a tagállamok részéről

Tizennyolc tagországban kellett gazdatüntetéseknek lezajlaniuk ahhoz, hogy végre érdemben lehessen tárgyalni az európai gazdálkodókat érintő adminisztratív terhek csökkentéséről – jelentette ki Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára február 26-án Brüsszelben az EU-tagállamok mezőgazdasági minisztereinek tanácskozását követő sajtótájékoztatón.
2024-03-05: Gazdakör - :

Halasztás

Az APIA-s kérések letevése az előző években rendszerint március 1-jén kezdődött, de idén ezt legalább két héttel elhalasztották.