Megyei Rendőr-főkapitányságSzaporodnak a bűncselekmények

2024. március 5., kedd, Közélet

Közel hét százalékkal több bűncselekményt jegyzett a háromszéki állami rendőrség 2023-ban, mint a megelőző évben, jelentősebb növekedés a vagyon elleni tetteknél volt elsősorban megfigyelhető, míg például a tanintézetekben vagy azok környékén észlelt törvényellenes cselekedetek száma mérséklődött – tájékoztatott a hatóság. Az éves összesítő szerint a 112-es általános segélyhívó számon is jóval többen kérték a rendőrség segítségét, mint egy évvel korábban.

  • Fotó: Facebook / Poliția Română
    Fotó: Facebook / Poliția Română

A megyei főkapitányság összesítése szerint 2023-ban Háromszéken 4638 bűncselekményt jegyeztek, ami 313-mal több, mint 2022-ben. A bűncselekmények között a lopások száma nőtt jelentősebben, összesen 769 ilyen esettel foglalkoztak, ami nyolccal több, mint az előző évben. Rablást 18 alkalommal jegyeztek, héttel többet, mint 2022-ben. A harmadik helyen a rongálás áll, 392 ilyen bűncselekményt jegyeztek, nyolccal többet, mint az előző évben.

A vagyon elleni bűncselekmények több mint fele lopás. A múlt évben lakásokból, udvarokról, kereskedelmi társaságoktól javakat eltulajdonító személyekkel akadt dolguk a hatóságoknak, de zseb- és táskatolvajok, gépkocsikat kifosztók és állattolvajok is kerültek rendőrkézre.

Az éves beszámoló szerint a háromszéki iskolákban 23 bűncselekményt jegyeztek, ez öttel kevesebb, mint egy évvel korábban. Tizenöt esetben bántalmazásról volt szó, két esetben lopásról, szintén két esetben fenyegetésről. Emellett egy esetben önhibából elkövetett testi sértés kapcsán vizsgálódtak, egy alkalommal nemi erőszak miatt, valamint szintén egy esetben rongálás miatt.

A hatóságok kiemelt figyelmet fordítottak a törvénytelen fakitermelésre, -feldolgozásra, -szállításra, -értékesítésre, közel 3600 ellenőrzést végeztek. Az akciók nyomán 306 bűncselekményt fedtek fel, hét személyt őrizetbe vettek, kettő ellen pedig hatósági felügyeletet rendeltek el. A bűncselekmények mellett 784 szabálysértést is jegyeztek, több mint 715 ezer lej bírságot szabtak ki és közel háromezer köbméter faanyagot elkoboztak.

Lőfegyverek, robbanó- és más veszélyes anyagok, valamint orvvadászat terén közel ezer ellenőrzést végeztek. Ennek nyomán 34 bűncselekményt lepleztek le, és egyebek mellett 28 lőfegyvert is lefoglaltak, 140 liter veszélyes anyagot, valamint közel nyolcvan kilogrammnyi pirotechnikai eszközt koboztak el.

A gazdasági rendőrség összesen 230 gazdasági-pénzügyi bűncselekményt, illetve 42 adócsalást jegyzett. A 284 ellenőrzés nyomán 173 ezer lej, illetve 110 ezer euró értékben foglaltak le javakat, egyebek mellett 114 liter alkoholt és közel ötezer szál csempészetből származó cigarettát. Az adócsalások leleplezésével több mint 6,3 millió lej kárt sikerült megtéríteni.

A megyei rendőrkapitányság egységeit jóval több alkalommal riasztották a 112-es egységes segélyhívón keresztül, mint egy évvel korábban. Tavaly közel 5500 bejelentés érkezett, ami szinte 750-tel meghaladja a 2022-es szintet.

Az összesítőben ugyanakkor az is szerepel, hogy a megyei kapitányság keretében az állások kevesebb mint hetven százaléka van betöltve.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1682
szavazógép
2024-03-05: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Korszerűsítik a közvilágítást (Sepsiszentgyörgy)

A város négy különböző szegletében összesen 17 utca vagy utcarész közvilágításának korszerűsítését tervezi Sepsiszentgyörgy önkormányzata. Mindez jelenlegi árakon 4,3 millió lejnél nagyobb beruházás. Lezárulása után rendezettebb lesz az utcakép, mert a vezetékek a föld alá kerülnek, és kisebb a villanyszámla, mert takarékos, távirányítással működtethető égőket szerelnek fel.
2024-03-05: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Mivel foglalkoznak a helyi rendőrök? (Sepsiszentgyörgy)

A helyi rendőrség feladatairól, tevékenységéről, a munkatársak jogköréről tett közzé tájékoztatót az intézmény sajtóirodája. A sepsiszentgyörgyi helyi rendőrség 38 fős csapata öt osztályon teljesít szolgálatot, fő feladatuk a helyi önkormányzati döntések betartásának felügyelete. Mint arra felhívták a figyelmet, a Román Rendőrségtől eltérően a helyi rendőrök bűnvádi eljárást nem kezdeményezhetnek.