MarosvásárhelySoós Zoltán ismét függetlenként indul

2024. március 15., péntek, Belföld

Új várost építünk! mottóval jelentette be Soós Zoltán Marosvásárhelyen, hogy független jelöltként szerezne újabb polgármesteri mandátumot.

  • Soós Zoltán marosvásárhelyi polgármester. Fotó: Facebook / Soós Zoltán
    Soós Zoltán marosvásárhelyi polgármester. Fotó: Facebook / Soós Zoltán

Az elöljáró egy helyi étteremben, támogatói és a város neves román és magyar személyiségei körében közölte: ismét indul polgármesterjelöltként a júniusi helyhatósági választásokon. A román és magyar nyelven zajló rendezvényen több marosvásárhelyi személyiség is biztosította támogatásáról. Elhangzott: nem számít, hogy a város lakói románok, magyarok, romák vagy más nemzetiségűek, büszkéknek kell lenniük arra, hogy marosvásárhelyiek. Tetteiket a város iránti szeretetnek és tenni akarásnak kell vezérelnie, ez kell hogy a közös ügyük legyen.

Soós Zoltán beszédében emlékeztetett: négy éve, amikor először pályázta meg a polgármesteri tisztséget, a város stagnált, helyben topogott, és az a szándék vezérelte, hogy jobb hellyé tegye. „Az eredmények látványosak, bár még csak az elején járunk: új várost építünk!” – fogalmazott, hangsúlyozva, hogy húszéves lemaradást nem lehet rövid idő alatt pótolni. Az eredmények között említette, hogy több mint másfélszeresére nőtt a város bevétele, az elnyert uniós támogatások összege többszöröse az eddiginek, megújult a közszállítás, megoldódott a szemételszállítás ügye, tanintézeteket korszerűsítettek. „Tempót és szemléletet váltottunk. Sokat fejlesztünk, de világos céllal, hogy biztonságos és élhető legyen a város. Új várost építünk, de a munkát még nem fejeztük be” – fogalmazott. Hozzátette: jó néhány nagy infrastrukturális beruházás – mint például a terelőút – több cikluson át tartó feladat, ezután következik. „Ezért úgy döntöttem, idén is elindulok a polgármesteri címért, függetlenként ismét, de örömmel veszem mindenki támogatását, aki egyetért a céljaimmal, legyen az párt vagy civil szervezet” – mondta Soós Zoltán. Kifejezte reményét, hogy a kampány a jövőre vonatkozó elképzelésekről fog szólni, „nem a sértegetésekről”, és figyelmeztetett, hogy „a múlt sötét árnyai” még mindig ólálkodnak, „a gyűlölet és a megosztás hangjai” ismét erősebbek; utóbbival a Románok Egyesüléséért Szövetségre (AUR) utalt. „A tét nagyobb, mint négy évvel ezelőtt: akkor az volt, hogy elindulunk-e végre, most meg az, hogy továbbmegyünk előre vagy megtorpanunk” – vélekedett Soós Zoltán, hangsúlyozva, hogy csak akkor fog nyerni a közös ügy, ha a marosvásárhelyiek kiállnak mellette.

Fő kihívója várhatóan a szintén függetlenként induló ismert szívsebész, Horațiu Suciu lesz, aki a Nemzeti Liberális Párt (PNL) támogatását élvezi. Bár Ciprian Dobre, a PNL Maros megyei szervezetének elnöke korábban közös román jelölt állítását szorgalmazta, Suciu indulását úgy jelentették be, hogy nem egyeztettek a többi párttal. Azóta a Szabad Emberek Pártja (POL) is nevesítette polgármesterjelöltjét.

Soós Zoltán 2020-ban független polgármesterjelöltként a magyar pártok támogatásával a szavazatok 50,54 százalékát szerezte meg, így lett húsz év után ismét magyar polgármestere a városnak. A legutóbbi népszámlálás adatai szerint a 116 ezer lakosú Marosvásárhelyen él az erdélyi városok közül a legnagyobb, mintegy 40 ezer fős magyar közösség. A korábban magyar többségű városban a magyarság az 1990-es etnikai konfliktus által gerjesztett kivándorlási hullám nyomán került kisebbségbe.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?

eredmények
szavazatok száma 1817
szavazógép
2024-03-15: Kultúra - :

Visky András Kossuth-díjat kapott

„Megmaradásunk nem magától értetődő, ezért tenni kellett és tennünk kell, a jog eszközeivel, a kultúra vívmányaival, a tudomány eredményeivel” – hangsúlyozta Sulyok Tamás köztársasági elnök a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából adományozott Kossuth- és Széchenyi-díjak, valamint Magyar Érdemrend kitüntetések átadásán tegnap az Országházban. Kossuth-díjat kapott Visky András kolozsavári író, dramaturg is.
2024-03-15: Világfigyelő - :

Orbán Viktor: A magyar szabadság őrtüzeinek fénye ma is messzire látszik

„Orbán Viktor miniszterelnök levelet intézett a külhoni magyarokhoz, melyet szerte a Kárpát-medencében és a nagyvilágban felolvasnak a március 15-i nemzeti ünnepünk alkalmából tartott rendezvényeken” – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke, kiemelve az írásból: nemzeti önállóságunkból senki barátságáért vagy fenyegetésére egy hajszálnyit sem engedhetünk.