Petőfi egy erdélyi moziban

2024. március 18., hétfő, Kultúra

Március tizenötödike előestéjén helyet kapott a sepsiszentgyörgyi Művész moziban egy dokumentumfilm vetítése, amely Petőfi partiumi és erdélyi életének kiemelt helyszínein készült tavaly. A hatvanöt perces alkotás forgatókönyvírója és rendezője a kolozsvári Maksay Ágnes, a Petőfi dokumentumfilmben T. Szabó Levente irodalomtörténész kalauzol bennünket, megszólaltatva helytörténészeket és Petőfi-kutatókat.

  • Vetítés utáni közönségtalálkozó. Fotó: Toró Attila
    Vetítés utáni közönségtalálkozó. Fotó: Toró Attila

A filmvetítés után közönségtalálkozón Maksay Ágnes rendező és T. Szabó Levente irodalomtörténész, egyetemi tanár vett részt, a beszélgetést Szebeni Zsuzsanna, a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet vezetője irányította.
Maksay Ágnes a dokumentumfilm és a Petőfi-emlékév kapcsolatát firtató kérdésre elmondta, az általa vezetett Video Pontes Stúdió szerződéses viszonyban áll a Magyar Közmédiával, amelyet Kolozsvárról és Közép-Erdélyről tudósítanak, és dokumentumfilmeket is készítenek. Tavaly tettek egy ajánlatot a Petőfi Erdélyben című dokumentumfilm készítésére, megkapták a jóváhagyást, és ekkor kapcsolódott be a munkába T. Szabó Levente kézdivásárhelyi születésű kolozsvári irodalomtörténész.

T. Szabó Levente elmondta, a forgatókönyvet rövidíteni kellett, az volt a kérdés, hogyan lehet mindössze hatvanöt percben megmutatni az összes helyszínt, ami Petőfi erdélyi életéhez kapcsolódik. Nyilvánvaló volt, hogy nem lehet lexikonszerűen felsorolni mindent, ki kell hagyni bizonyos helyszíneket, nem lehetett forgatni Szatmárnémetiben vagy olyan egyébként fontos helyszíneken, ahol a látvány nem volt megfelelő, vagy amelyekhez nem lehetett speciális szövegeket kapcsolni, kimaradt Marosvásárhely és Vajdahunyad, és az is kérdés volt, hogy a különböző helyszínekhez milyen típusú történeteket illesszenek. 

A dokumentumfilm arra alapoz, hogy abban a korszakban, amelyben Petőfi élt, elkezdődik a rendi viszonyok megváltozása. A tizenkilencedik század közepére megtörténik a fordulat, értelmiségiek kerülnek a nyilvánosság homlokterébe, és van egy nagyon erős eszközük a kezükben, a sajtó, amely mindent képes megváltoztatni. Ezért beszélünk úgy Petőfiről, mint a modernség kezdetéről, ahol nem a születés és a származás határozza meg az ember helyét a társadalomban, hanem a tudás, a felkészültség, az alkotás. Emblematikus tény, hogy a magyar forradalom egy nyomdából, szövegekkel indul, és nem úgy, mint például a francia forradalom. Ezt a fordulatot szerették volna megmutatni a dokumentumfilmben, összegezett T. Szabó Levente.

Maksay Ágnes elmondta, hogy a hetven-nyolcvan órányi nyersanyagból kihívás volt egyórás filmet szerkeszteni, egyrészt a kronológia szerint jártak el a szerkesztésnél, olyan évszakban mentek forgatni különböző helyszínekre, amelyben Petőfi is járt, és arra is ügyeltek a szerkesztésnél, hogy párhuzamosan haladjon az irodalomtörténet és a helytörténet. Kis turisztikai vonala is van az egésznek, mert végignézve a filmet bárki kedvet kaphat, hogy bejárja Petőfi erdélyi életének helyszíneit.

József Álmos helytörténész azzal egészítette ki az elhangzottakat, hogy amikor Petőfi Sepsiszentgyörgyön járt, a szájhagyomány szerint Bogdán István házában szállt meg, ami később lebontásra került, amelynek a helyén ma a Művész mozi található. 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1522
szavazógép
2024-03-18: Közélet - Váry O. Péter:

Másképp ünnepelni (Sepsiszentgyörgyi Mikes emlékerdő)

A kis ideig gazdátlanná lett, ám újra vigyázó szemek és gondozó kezek felügyelete alá került Mikes Emlékerdőt nemzeti ünnepünk délelőttjén élet lepte el: a Mikes Kelemen Elméleti Líceum tizenegyedikes évfolyama osztályfőnökeik, Incze Éva, Simon Ilona, Máthé Attila vezetésével takarításba-gaztalanításba fogtak.
2024-03-18: Jegyzet - Váry O. Péter:

Lesznek-e új forradalmárok?

A Teinbe – egy napra Pilvaxba – lépve sűrű gyerektömeg fogad. Néznek jobbra, néznek balra, nem találják a helyüket. Túl nagy a nyüzsgés, túl felnőttes a nyüzsgés. Érzi ezt tanítónőjük is, hát vezényeli is mindjárt kifelé a gyerekhadat: ez nem nektek való, gyerekek, mondja mintegy mentegetőzésként. Ő maradna, de kéttucatnyi lélekért felelős. Lelkiismeret és mesterség csap össze benne, rövid tusa után utóbbi kerül ki győztesen.