A románok valódi ellenségei

2024. március 21., csütörtök, Jegyzet

Származásunk, felmenőink, múltunk ismerete nélkül gyökértelenné válunk, és ez a megállapítás egyéneken kívül a nemzetekre is érvényes. Éppen ezért fontos a közös emlékezet, emlékezés és emlékeztetés. De ilyenkor nem csak a győzelmet, dicső tetteket és nagy megvalósításokat szükséges felidéznünk, hanem a vereségeket, bukásokat és kudarcokat is, mert ezek okainak elemzése tesz bölccsé és megfontolttá. Ugyanakkor megtanít arra: ahhoz, hogy megmaradjunk, tudnunk kell gyászolni is.

Szembe kell néznünk azzal a ténnyel, hogy a magyarság számára március idusa nem csak az öröm, hanem a gyász időszaka is. Az 1848. március 15-én Budapesten kirobbant forradalom ugyanis anélkül győzött, hogy életeket követelt volna, de Marosvásárhely főterén vér folyt 1990. március 19-én és 20-án. Ártatlan magyarok és románok vére. Hiszen a leitatva, félrevezetve és felbőszítve támadó Görgény- völgyi román parasztok is ugyanúgy áldozatok voltak, mint az elöljáróikat, otthonaikat és jogaikat védelmező marosvásárhelyi magyarok és a segítségükre siető cigányok. Egy embertelen rendszer legsötétebb erőinek az áldozatai. A történtekért való felelősségre vonás azonban a mai napig várat magára.

Így fordulhat elő, hogy az uszítók napjainkban is szabadon jönnek-mennek közöttünk, és zavartalanul folytathatják a két nemzet viszonyát mérgező aknamunkájukat. A tevékenységüknek pedig, szintúgy, amint akkor, most is csupán egyetlen célja van. A hatalom bármi áron való megkaparintása, birtoklása és megtartása.

A mai raduceonteák, vadimtudorok, funarok és hasonszőrűek megnyilvánulásain nem csodálkozunk, legfeljebb megütközünk, mert tudjuk, hogy ők a 20. században megbukott jobb- és baloldali diktatúrák kései termékei és szellemi örökösei. Az viszont szomorú, hogy a nyíltan szélsőséges eszméket valló George Simion képviselő, Diana Șoșoacă szenátor és társai gyűlölettől habzó szájjal fröcsöghetik szét magyargyalázó rágalmaikat a bukaresti törvényhozás szónoki emelvényéről.

Ráadásul nem ők az egyedüliek, akik ezt gond nélkül megtehetik, mert a román politikusok között senki sem akad, aki rendreutasítaná őket. Sőt, burkoltan a mérsékeltnek tekintett pártok küldöttei is egy követ fújnak velük, és bűnös hallgatásukkal a háttérből bátorítják őket. És ez már nem csak szomorú, hanem egyben aggasztó is, hiszen így a biztató jövő megteremtése helyett egyértelműen a keserű múlt megismétlődését segítik elő. Ezek a politikai kalandorok elfelejtik vagy nem veszik tudomásul, hogy az a nép, mely másokat rabságban tart, maga sem lehet szabad. Mint ahogy nem is szabad Románia lakossága, mert gúzsba köti a közéletet átszövő korrupció.

Éppen ezért egy román hazafinak a balkáni állapotokat fenntartók, az uszítók és gyűlöletkeltők ellen kell harcolnia, mert ők a nemzete valódi ellenségei. Egy román hazafinak meg kell értenie és másokkal is megértetnie, hogy mi, erdélyi magyarok nem ellenük, hanem magunkért küzdünk, az önazonosságunkat szavatoló jogokat követelvén. A jogokat, amelyek biztosítása különben Romániának is érdekében áll. A román–magyar ellentét szítása viszont elnyeléssel fenyegető ingoványra tereli a két nemzetet.

 

Marosvásárhely főtere március 21-én. Fotó: Vajda György

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1522
szavazógép
2024-03-21: Közélet - :

Kelemen Hunor: Halljuk a csalódott emberek hangját!

Hosszas huzavona után a román kormánypártok eldöntötték, hogy június 9-én Romániában összevont európai parlamenti és önkormányzati választások lesznek. Kelemen Hunort, az RMDSZ elnökét kérdeztük.
2024-03-21: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Csemeteültető kalákát szerveznek Zalánban

Tízezer facsemete elültetését tervezi egy közösségi esemény keretében szombaton Zalán határában a Vinca Minor Egyesület. A kezdeményezés partnere Bodok község önkormányzata és a Zaláni Közbirtokosság, támogatója pedig az E.ON Románia vállalat, melynek önkéntesei már eddig is bekapcsolódtak hasonló háromszéki környezetvédelmi megmozdulásokba.