A 2019-es év embere

2024. március 22., péntek, Nyílttér

Kezemben tartom az anyaországi Figyelő hetilap 2019. január 3–16-i számát, benne az év emberéről szóló jegyzettel. Aki nem más, mint Szijjártó Péter.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

Napjainkban is ő a magyar külgazdasági és külügyminiszter, Orbán Viktor miniszterelnök munkatársa. Mindenben egyetértenek az anyaországot már sok éve körüllengő háborús légkörben. Sajnos, csak a Magyarországot vezető jobboldali pártok és vezetők emlegetik manapság a búzát, barátságot, békességet. És adnak igazat annak a miniszterelnöknek, aki nem vizet prédikál és bort iszik. Annak, aki egy régebbi, sepsiszentgyörgyi vele való találkozásomon két könyvét dedikálta nekem. Az egyik címe: Egy az ország, amelyben írja: ,,F. L. T.-nek szeretettel és biztatással, barátsággal, hajrá, magyarok!” A dátum: 2007. A másik kötetének címe: Rengéshullámok. Beszédek, írások (Budapest, 2010). A könyvben olvasott mondatok ma is érvényesek...

És most néhány mondatot Szijjártó Péterről, aki kb. ötvenezres székely-magyar városkámban mondott beszédet, amelyet sepsiszentgyörgyiekként nagyon megtapsoltunk 2024. március 15-én, minden magyar nemzeti ünnepén. Szijjártó Péter 1978-ban született, a Budapesti Közgazdaság-tudományi Egyetemen diplomázott. 1999-ben a Fidelitas győri szervezetének alapító elnöke volt. A második Orbán-kormányban a miniszterelnök szóvivőjeként tevékenykedett 2012. május végéig, amikor külügyi és külgazdasági államtitkárnak nevezték ki. 2012 júniusától a Miniszterelnökség nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkárságát vezette, júliusban a keleti nyitás politikájáért is felelős lett. 2014 szeptemberétől Magyarország külgazdasági és külügyminisztere.

Hát nem hiába tapsoltuk meg!

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1522
szavazógép
2024-03-22: Emlékezet - :

Gidófalva község 1848–49-es szabadságharcosai

Március közepe van, érzem a tavasz leheletét arcomon. Az iskola egyik tantermének nyitva hagyott ablakán dal szivárog ki. Nemcsak a meleg gyermekhangok simogatják szívem, hanem az ismert Petőfi-vers megzenésített szövege is, amelyet annyiszor halottam és énekeltem, szavaltam.
2024-03-22: Nyílttér - Pálmai Tamás:

A g-k (Békési levelek)

Napjaink történéseit nézve óhatatlanul a g betű jut eszünkbe. Miért is? Nézzük!