A hamisíthatatlan fekete március

2024. március 22., péntek, Máról holnapra
Mózes László

Ha valaki átélte, a helyszínen volt, a trauma életre szól. Ha valaki a közelében volt, cseperedőként látta a kórházak felé szirénázó mentőautókat, de nem értette, mi és miért történik, azóta bármilyen kis etnikai riogatásra megrémül. Mert fél, nehogy az történjen újra, ami akkor, 1990 márciusában Marosvásárhelyen. Az akkori félelem sokakban megmaradt, lelkük mélyében.

Harmincnégy éve történt Marosvásárhelyen a fekete márciusként emlegetett tragikus eseménysorozat, amit szikáran így foglalnak össze: „1990. március 19–20-án Marosvásárhelyen véres összecsapások zajlottak le románok és magyarok között, a zavargásoknak több halottja és több száz sérültje volt”. Hogy pontosan mit jelentett, csak az tudja, aki átélte.

Jövőre újra kerek évforduló, a harmincötödik. Sokan felejthetnek, az érintettek bizonyosan nem. Az 1990 márciusában született erdélyi, székelyföldi magyarok immár felnőttek, harmincnégy évesek. A fekete márciusról szüleik, családtagjaik mesélhettek nekik, hallhattak róla az iskolában, vagy az is megeshet, miután megfélemlítve elhagyták Marosvásárhelyt, soha többet nem beszéltek róla. A fekete márciussal megkezdődött Marosvásárhely erodálódása, lelki és közösségi értelemben egyaránt.

Ma nemcsak az a kérdés, hogy megállítható-e, hanem az is, hogy mit tehet a még élő, élni akaró magyar közösség azért, hogy e folyamat bár lassítható legyen.

Az alkalmi emlékezés nem elég. Az évfordulók mellé illeszteni kell a pontos ismereteket. A tények ismeretét. Ami már adott, hiszen még sok minden vár tisztázásra: mi, hogyan és miért történt. És milyen következményekkel. De nem lehet várni magyarázatokra, megvilágosító kötetekre, hanem akár egyénileg is, internetes kereséssel érdemes begyűjteni e témában a cikkeket, írásokat, videókat – számos van belőlük –, mindazt, ami hiteles forrásból olvasható. Ez immár közösségi feladat. Kihívás. Fontos, mert eközben a másik fél mindent elkövet azért, hogy a fekete márciust is kisajátítsa és érdekei szerint elferdítse. Jól példázza ezt a tegnapi, sepsiszentgyörgyi román nacionalisták által sebtében összehozott felvillanás – térfoglaló, hangos hazafias dalokkal –, melyet azzal a céllal szerveztek, hogy az érdeklődőknek elmagyarázzák, tiszteletet érdemelnek azok a román hősök, akik Marosvásárhelyen 1990 márciusában a magyar irredentáktól óvták az ország egységét.

Aki valamelyest ismeri a fejleményeket, máris felszisszen: ez hazugság. Mi történik, már a fekete márciust is kiforgatnák, s a maguk alantas céljai szerint lesüllyesztenék? Hát itt tartunk? – kérdezheti joggal a márciusi véres konfliktusra emlékező atyafi, hogy egy egész város, egy egész közösség számára tragikus eseménysorozatot is elferdítenének? Hiszen egyértelmű, hogy 1990-ben a Görgény-völgyi felbőszített, tudatlan seregek valójában a forradalom hevében megszüntetett hírszerző szolgálat újjáélesztéséhez nyújtottak segítő kezet, s megalapozták az elkövetkező, szintén tragikus fővárosi bányászjárásokat.

Elfogadhatatlan, szégyenteljes szándék tehát elferdíteni a fekete március tényeit. Eme legújabb történelemhamisítást csak tájékozottsággal, a történtek pontos ismeretével, feltérképezésével, az igazság iránti elkötelezettséggel lehet kivédeni, megakadályozni. Megnyugvást csak a marosvásárhelyi véres események pontos, tárgyszerű ismerete hozhat, s ez nem csupán az erdélyi magyarok érdeke, hanem mindazoké, akik nem a múlt árnyékában, a terhek alatt roskadozva kívánnak élni. Szerencsére jó sokan vannak, akik elutasítják a hazugságot, s nem csupán magyarok, hanem román ajkúak is.

 

Marosvásárhely Fekete márciusa. Fotó: Bernády György Alapítvány gyűjteménye / Vajda György

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1522
szavazógép
2024-03-22: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Közösséget épít a játék öröme (Diákszínjátszó találkozó Sepsiszentgyörgyön)

Közösséget épít és erősít, örömet ad – csupán néhány jellemzője a játéknak, amit évről évre megtapasztalnak mindazon pedagógusok és diákjaik, akik lelkesen készülnek, gyakorolnak, majd történeteiket, előadásaikat a gyermekszínjátszó találkozó megyei szakaszán is bemutatják. Az idei rendezvényt befogadó sepsiszentgyörgyi Váradi József Általános Iskola dísztermének színpadán tegnap tucatnyi csapat, közel 240 háromszéki gyermek lépett fel.
2024-03-22: Közélet - Fekete Réka:

Együtt, felemás zokniban (A Down-szindróma világnapja)

A szervezők sem gondolták, hogy olyan sokan lesznek a Down-szindróma világnapja (március 21.) alkalmából tartott tegnapi rendezvényen a sepsiszentgyörgyi Református Vártemplom imatermében, hogy sokuknak állva kellett követniük az eseményeket. De azok sem maradtak ülve, akiknek jutott hely, mert a különböző korosztályú Down-kóros résztvevők mindenkit megmozgattak: énekeltek, táncoltak, rövid idő alatt kitört a buli.