Kovács András Ferenc-díj

2024. március 25., hétfő, Belföld

Kovács András Ferenc költészeti díjat alapít a Látó szépirodalmi folyóirat és a marosvásárhelyi Aranka György Alapítvány a tavaly decemberben, 64 éves korában elhunyt költő emlékére – jelentették be az alapítók pénteken Marosvásárhelyen.

  • Fotó: Facebook / Látó
    Fotó: Facebook / Látó

Hangsúlyozták: Kovács András Ferenc életműve kiemelkedő helyet foglal el a jelenkori magyar lírában, és meggyőződésük szerint fontos, értékes példa marad a kortársak és utódok számára is. A kitüntetésben azon 65. életévüket be nem töltött, magyar nyelven alkotó költők részesülhetnek, akiknek költészetére jellemző a nyitottság, a formai fegyelem, a kíváncsiság, a más kultúrákban való megmerítkezés, a nyelv mesteri kezelése, a társadalmi-közéleti érzékenység. Az újonnan alapított díjat évenként egyszer, a magyar költészet napja környékén adják át Marosvásárhelyen a szakmai kuratórium döntése alapján. A kuratórium tagjai: André Ferenc, Balázs Imre József, Codau Annamária, Markó Béla, Mészáros Márton, Porogi Dorka és Szabó Róbert Csaba. A 2000 eurós pénzjutalommal járó díj támogatói Maros megye önkormányzata és a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal. Az idei díjazott nevét április 11-én, a díjátadót április 13-án tartják Marosvásárhelyen.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?

eredmények
szavazatok száma 1817
szavazógép
2024-03-25: Belföld - :

Hírsaláta

PATTHELYZET állt elő a Román Postánál Bogdan Ivan kutatásért, digitalizációért és innovációért felelős miniszter szerint, aki úgy véli, hogy a vezetőség „süket” a szakszervezet követeléseire. A tárcavezető pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, a Román Posta részvényeinek többségét birtokló minisztérium vezetőjeként igyekezett közvetíteni a vállalat vezetősége és a szakszervezet közötti tárgyalásokon, de patthelyzet alakult ki, úgy tűnik, hogy a vállalat vezetősége süket az érdekvédelmi szervezet követeléseire.
2024-03-25: Belföld - :

Bírság csak júniustól

Csak június 1-jétől jár bírság a számlák eFactura rendszerbe történő feltöltésének elmulasztása esetén – jelentette be pénteken a pénzügyminiszter.