Terrortámadás Moszkvában

2024. március 25., hétfő, Világfigyelő

133 halálos áldozata – köztük három gyermek – és 154 sebesültje van annak a terrortámadásnak, amelyet pénteken este követtek el a Moszkvához közeli kraszno­gorszki Crocus City Hall kulturális központ ellen. A támadókat elfogták, a merényletet az Iszlám Állam vállalta magára. Oroszországban tegnapra gyásznapot hirdettek, Vlagyimir Putyin elnök a vétkesek megbüntetését ígérte.

Péntek este terepruhás támadók automata fegyverekből nyitottak tüzet a Crocus City Hall koncerttermének előterében, majd a nézőtéren is. Az épületben tűz ütött ki. Legkevesebb két robbanás történt és az épület tetőszerkezete beomlott. Az Iszlám Állam terrorszervezet pénteken este jelentkezett egy Telegram-üzenetben a terrorakció elkövetőjeként.

A Kreml szombaton közölte: a hatóságok tizenegy embert vettek őrizetbe, köztük mind a négy terroristát, aki részt vett a Crocus City Hall kulturális központ elleni terrortámadásban. Az orosz belügyminisztérium közlése szerint az összes őrizetbe vett gyanúsított külföldi állampolgár. Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) és a Szövetségi Biztonsági Szolgálat FSZB tájékoztatása szerint a terrortámadás négy résztvevőjét az orosz szakszolgálatok a brajnszki régióban, az ukrán határ közelében fogták el. Az FSZB szerint a terroristák át akarták lépni az orosz–ukrán határt, és ehhez megvoltak a szükséges kapcsolataik az ukrán oldalon. A hatóság megállapította, hogy a terrorcselekményt gondosan kitervelték, a fegyvert egy előre kialakított rejtekhelyen készítették elő.

Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette a terrorellenes készültség fokozását, és kifejezte készségét nemzetközi együttműködésre. A Crocus City Hall kulturális központban elkövetett bűncselekmény minden elkövetője, szervezője és megrendelője el fogja nyerni büntetését – jelentette ki televíziós üzenetében. „Azonosítunk és meg fogunk büntetni mindenkit, aki a terroristák háta mögött áll, aki előkészítette ezt az atrocitást. Ez Oroszországra, népünkre mért csapás” – mondta Putyin. Úgy fogalmazott, a terroristákra megtorlás és feledés vár. Az elnök vasárnapra nemzeti gyásznapot hirdetett. Részvétét fejezte ki minden orosznak a „véres, barbár, terrorista cselekmény” kapcsán, köztük mindazoknak, akik hozzátartozóikat és barátaikat veszítették el. Elmondta, hogy többtucatnyi áldozat, köztük gyerekek életéért küzdenek az orvosok, akiknek a mentőkkel és mindazokkal együtt köszönetet mondott, akik részt vettek a mentésben. Közölte, Oroszország minden régiójában különleges intézkedéseket vezettek be, megakadályozandó, hogy a mészárlás mögött álló személyek újabb bűncselekményt kövessenek el. Putyin szerint a Crocus City Hall elleni támadás nem csupán egy jól megtervezett terrortámadás volt, hanem békés, védtelen orosz emberek elleni „előkészített és szervezett tömeggyilkosság”, ahhoz fogható, amit a nácik követtek el a maguk idején. Az elnök nemzeti összefogásra és egységre szólított fel, és kifejezte Oroszország készségét az együttműködésre „minden olyan állammal, amely őszintén osztozik fájdalmában, a közös ellenség elleni harcban”.

Leonyid Szluckij, az orosz parlamenti alsóház külügyi bizottságának elnöke szombati Telegram-bejegyzésében azt állította, hogy az „ukrán nyom” egyre világosabbá és nyilvánvalóbbá válik a terrortámadás kivizsgálása során. A politikus szerint Moszkvának minden oka megvan azt feltételezni, hogy a terroristákat „a kijevi junta bérelte fel”.

A Crocus City Hall koncerttermében okozott tűz oltásán és a romeltakarításon szombat reggel 477 ember dolgozott 183 műszaki eszközzel. A lángok csaknem 13 ezer négyzetméteren harapóztak el. A terrortámadás helyszínére szombaton tömegesen vittek virágot az emberek, a véradó helyeken sorok alakultak ki. Moszkvában szombaton mintegy ötezer ember jelentkezett rendkívüli véradásra. A főváros és a moszkvai régió templomaiban liturgián emlékeztek meg az áldozatokról. A tévétornyokat a nemzeti trikolór színeivel világítják meg Oroszországban. Az orosz fővárosban és a régiókban a történtek miatt nem tartják meg a tömegrendezvényeket, az orosz kulturális minisztérium bejelentette, hogy a szövetségi intézményekben elmaradnak az előadások.

Az Oroszország iránti szolidaritásból gyászt hirdettek Nicaragua, a Bosznia-Hercegovinához tartozó Szerb Köztársaság és a Georgiától elszakadt Abházia hatóságai is. Az együttérzés jeleként vasárnap fél­árbocra eresztették a zászlót több ország, köztük Magyarország és az Egyesült Államok nagykövetségén is.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1523
szavazógép
2024-03-25: Belföld - :

Bírság csak júniustól

Csak június 1-jétől jár bírság a számlák eFactura rendszerbe történő feltöltésének elmulasztása esetén – jelentette be pénteken a pénzügyminiszter.
2024-03-25: Világfigyelő - :

Erősíteni kell a védelmi ipart (EU-csúcs Brüsszelben)

Oroszországnak a háborúval kapcsolatos megjegyzései indokolják az európai védelmi ipar megerősítését – jelentette ki Charles Michel, az uniós tagországok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke Brüsszelben pénteken.