Húsvéti írott tojások

2024. március 29., péntek, Közélet

A húsvéti készülődés egyik kihagyhatatlan fejezete a tojásírás, tojásfestés. A tojás az örök élet jelképe, arra minta alakjában különböző üzeneteket „írtak”: karcoltak, véstek vagy ténylegesen, írókával, kesicével, forró viasszal, amit a festés után forró rongydarabbal olvasztottak le a tojásról. Húsvéti írott tojásokat bemutató oldalunkat Olvasóink segítségével szerkesztettük. Felhívásunkra több küldemény érkezett, ezekből válogattunk. Köszönjük a hozzájárulást! Fogadják szeretettel! Áldott húsvétot!

  • Fotó: Kovács Attila Gellért
    Fotó: Kovács Attila Gellért

A sepsiszentgyörgyi Miklós Jácinta írja, hogy az ünnepre való ráhangolódásként, de kikapcsolódásként is évek óta írják a családtagokkal a tojásokat. Kedvencük a libatojás, mert nagyobb, mint a tyúktojás, bár a nagyobb felület néha megvicceli a tojásírót, mert nehezebb beosztani, bár ezen inkább derültek, mint bosszankodtak.

A sepsiszentgyörgyi Miklós Katalin jelzi, hogy a többszínű tyúktojásokat az elmúlt években „mentette meg” a locsolóitól, a kisebb, világos héjú lilitojásokat és a libatojást most frissiben írta meg.

A sepsiszentgyörgyi születésű, Brassóban élő Kovács Attila Gellért jelzi, hogy már gyerekkora óta érdekelte a tojásírás művészete, ami mostanság szenvedéllyé vált. Korábban már jelentek meg munkái a Kakas Zoltán által szerkesztett Háromszéki írott tojások című könyvben is. Több fényképet küldött munkáiról: többszínű írott libatojásokról, csángó mintájú tyúk- és kacsatojásokról, metszett libatojásokról, erdélyi mintázattal ékes zöld-fekete libatojásokról, ezek közt a két legkülönlegesebb a faragott életfával díszített emutojás és a faragott strucctojás.

Meregya Emőke óvónő lányával, a szintén óvónőnek készülő Meregya Nórával a Guzsalyas Alapítvány tavalyi tojásíró éjszakáján jó hangulatban készítette az írott tojásokat.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 345
szavazógép
2024-03-29: Kármentő - Kuti János:

Ki védi meg a hazát?

Nem tudom, hogy ilyen háborús időkben miért kell olyasmivel ijesztgetni a (jó)népet, mint amivel egyik tábornokunk, a vezérkari főnök előállt. Szavaiból ugyanis azt hallottuk ki, hogy háború esetén nem tudnánk megvédeni a hazát. Az ilyesmi jobb helyen katonai titoknak számít, és ezek szerint a tábornok úr hazaárulást követhetett el. Ráadásul az is kiderült, hogy a honvédelemre szánt pénzt sem költöttük el, ami meglehetősen kellemetlen lehet NATO-főtitkár jelöltünk, Iohannis elnök számára is.
2024-03-29: Kiscimbora - :

A harangok Rómába mennek

Történt pedig az Úr 1674. esztendejében, hogy egy késmárki diák, bizonyos Kopeczky Mihály nagy vágyat érzett a szívében, hogy Rómába menjen. Igen ám, de miként tehetné meg a nagy utat egy hozzá hasonló, vékonypénzű fiatalember? Hogy jusson el olyan messzire? Hallotta, hogy húsvét előtt nagycsütörtökön a harangok minden esztendőben Rómába mennek. Ott van a világ szíve, ott gyűlnek össze a harangok is, és ott siratják Jézust, mert onnan a hangjuk a föld végső határáig is elhallatszik.