A húsvéti locsolkodás meg a piros tojás legendája

2024. március 29., péntek, Kiscimbora

A húsvéti locsolkodás és a piros tojás az Úr Jézus föltámadásának emlékét őrzi. Bár Krisztus urunk meghalt a kereszten, eltemették, harmadnapra mégis föltámadt. Az emberek vitték mindenfelé a nagy hírt:
– Föltámadt az Úr Jézus! Föltámadt a Mester!

  • Nagy-Bákai Sámuel rajza
    Nagy-Bákai Sámuel rajza

Egy kislány, aki épp a kötényében vitte haza a piacról a tojásokat, szintén mondta a hírt mindenfelé a faluban. Ám az egyik ember egyszer csak így szólt hozzá:
– Nem hiszem el neked, hogy Jézus föltámadt, csak akkor, ha a kötényedben pirossá változnak a tojások!
És láss csodát, a tojások abban a minutumban egytől egyig pirossá változtak a kislány kötényében. Az emberek Jézus feltámadásának emlékére piros tojást festenek, azóta is.
Ugyanakkor, ugyanazon a vasárnapon összegyűltek az asszonyok is. Pont úgy, mint most is, ha valami nagy újság, különleges hír támad, megbeszélik. Összefutottak hát, és mondogatták egymásnak, hogy mi történt.
– Föltámadt az Úr Jézus, föltámadt az Úr Jézus!
Pilátus ablaka alatt is összegyűlt egy csapat asszony. Ahogy ott sustorogtak egymás között, egy szolga kiment és így szólt:
– Máshol beszéljetek asszonyok, menjetek innen! Ne zavarjátok a helytartó álmát!
És hogy biztosan szétszéledjenek, leöntötte őket egy nagy vödör hideg vízzel. Azt mesélik, ezért lett szokás a locsolkodás.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2024-03-29: Kiscimbora - :

A harangok Rómába mennek

Történt pedig az Úr 1674. esztendejében, hogy egy késmárki diák, bizonyos Kopeczky Mihály nagy vágyat érzett a szívében, hogy Rómába menjen. Igen ám, de miként tehetné meg a nagy utat egy hozzá hasonló, vékonypénzű fiatalember? Hogy jusson el olyan messzire? Hallotta, hogy húsvét előtt nagycsütörtökön a harangok minden esztendőben Rómába mennek. Ott van a világ szíve, ott gyűlnek össze a harangok is, és ott siratják Jézust, mert onnan a hangjuk a föld végső határáig is elhallatszik.
2024-03-29: Kiscimbora - :

Krisztus a kereszten

Mikor Krisztus urunkat elfogták, megkötözték, és fűzfavesszővel verték, akkoriban a fűzfa tele volt tüskével, de a fa úgy megsajnálta Krisztus urunkat, hogy a tüskéit mind elhullajtotta, az ágait többet az ég felé föl nem eredeztette, hanem lehajtotta a föld felé, és örökre megszomorodott. Úgy is hívják, hogy szomorúfűz, és azóta nincs neki egy árva tüskéje sem.