Lanyhuló forgalom

2024. április 3., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Az új autók piaca 10 százalékkal esett vissza itthon az első negyedévben, főként a 2023 márciusához viszonyított 25 százalékos csökkenés miatt.

  • Fotó: Ferencz Csaba
    Fotó: Ferencz Csaba

A használt autók esetében viszont növekedést jegyeztek, csaknem háromszor annyit írtak be a forgalomba, mint új autót – derül ki a gépjármű-bejegyzéssel és jogosítványokkal foglalkozó hivatal adataiból. Az első három hónapban 33 228 új személygépkocsit helyeztek forgalomba Romániában, míg 2023 azonos időszakában 36 966-ot. A legnépszerűbb márka a Dacia volt 9692 autóval, megelőzve a Toyotát (2614) és a Škodát (2443). Az idei év első három hónapjában a használt autók beíratása elérte a 84 135 darabot, ami tízszázalékos növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1522
szavazógép
2024-04-03: Pénz, piac, vállalkozás - Ferencz Csaba:

Szerkezet és hozzáadott érték (Ipari fejlesztések)

Bár a GDP és a termelékenység növekedése szerint Románia az utóbbi évtizedben az uniós országok élvonalába küzdötte magát, a gazdaság szerkezetében bekövetkezett mélyreható változások elmaradása jelentősen befolyásolja a növekedés jellegét. Így a versenyképesség szempontjából az ország teljesítménye elmarad a szomszédos országokhoz képest, nem beszélve a jövő iparának számító területekről – áll az Eurostat adataira alapuló, a cursdeguvernare.ro által közölt elemzésben.
2024-04-03: Pénz, piac, vállalkozás - :

Banki felvásárlás

A Versenytanács elemzi azt a tranzakciót, amelynek során a Banca Transilvania fel kívánja vásárolni az OTP Bank hazai leányvállalatát – áll az intézmény közleményében.