Őszöd árnyékában

2007. június 2., szombat, Világfigyelő

Őszöd árnyékában címmel jelentette meg a Századvég Alapítvány a 2. Gyurcsány-kormány első évéről szóló értékelését, amelyben többek között arról is írnak, hogy a miniszterelnök a választások óta felélte politikai erőforrásait — erről beszélt Stumpf István, az alapítvány elnöke a kötet tegnapi bemutatóján.

A politológus szerint a magyar politika az egyik legmozgalmasabb és leghektikusabb évet hagyta maga mögött, hiszen olyan még nem történt, hogy a választások során szerzett politikai tőkét ilyen gyorsan és hatékonyan erodálja a miniszterelnök és a mögötte álló politikai erő. Gyurcsány Ferenc felélte politikai erőforrásait, megcsappant a nélkülözhetetlenségébe vetett hit itthon és külföldön is — tette hozzá Stumpf István, aki szerint ebben nagy szerepet játszott az őszödi beszéd. ,,Őszöd szimbólumává vált egyik oldalon az igazságbeszédnek, másik oldalon pedig a hazugságbeszédnek, valamint az ellentmondásos magyar privatizációnak is" — tette hozzá.

Az Orbán-kormány volt kancelláriaminisztere ugyanakkor úgy vélte: a mintegy 600 oldalas kötet többek között azt próbálja bemutatni, hogy új hatalmi szerkezet intézményesült Magyarországon, soha nem látott hatalmi lehetőséghez jutott a miniszterelnök, nem egyszerűen politikailag, de jogilag is, hiszen szervezeti és személyi értelemben bármit megtehet a magyar közigazgatásban. Stumpf István kérdésre válaszolva azt mondta: szerinte vagy olyan mértékben fogy el a kormányfő körüli bizalom, hogy az MSZP miniszterelnök-cserét hajt végre fél éven belül, vagy pedig Gyurcsány Ferenc radikális kormányátalakítással próbálja dinamizálni a helyzetet. Hozzá­tette: nem osztja azokat az elképzeléseket, hogy ősszel rendkívüli választás lesz Magyarországon, de azt gondolja, hogy a mai helyzet feloldása mégis ez lehetne. A rendkívüli választásokkal nem erodálódna tovább a szocialisták szavazótábora, és lehetőség lenne új nemzeti kiegyezésre is — vélte. Stumpf István szerint ennek hiányában csak a háttérben születhetnek alkuk a kormány és az ellenzék között bizonyos területek modernizálására. Mint mondta, a jelenlegi ,,ideológiai keresztes háborúban" ugyan kevés az esély a normális diskurzusra, de a patthelyzet megoldására az egyetlen esély, ha az ellenzék és a kormány között konstruktívabb, szakmai párbeszéd lesz.

A Századvég Alapítvány elnöke kérdésre válaszolva azt mondta: látnak törekvést arra, hogy az ellenzék saját programmal lépjen színre, de a jelenlegi helyzetben nem azt tartaná megoldásnak, hogy a Fidesz részletesen kidolgozott alternatív kormányprogrammal álljon elő. Ugyanakkor hozzátette: örül annak, hogy a Fidesz a Jövőnk vitairat elkészítésével már nem csak két dimenzióban, adó- és járulékcsökkentésben gondolkodik.

G. Fodor Gábor, a kötet egyik szerkesztője arról beszélt, hogy egy tanulmányban a miniszterelnök politikafelfogásának értelmezésére is vállalkoznak. A szerzők többek között arra jutnak, hogy a kormány és a miniszterelnök előfeltevései, illetve a parlamentáris demokrácia felfogása között éles feszültség van: a kormányfő parlamentáris reformdiktatúrát hajt végre, a kormányzás ,,pantomimtevékenységgé züllik", a miniszterelnök pedig túllép a demokratikus politika keretein. Mintha a kormányzás karikatúrájával állnánk szemben — fogalmazott G. Fodor Gábor.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 724
szavazógép
2007-06-02: Élő múlt - Sylvester Lajos:

Székelyföldi harcok, 1944, Székely fiatalok Muraközben (Antal István híradós rajparancsnok emlékezik)

Szökevények, halálos ítéletek
— Mi történt a nyilas hatalomátvétel után?
— Kezdték összeszedni a népeket. S amelyik egyszer csak jó volt, azt irányították a zászlóaljához. Megkerestem, hol van a 67-es széhv — a hatvanhetes székely honvédzászlóalj — asztala, elmentem oda, s adták a kezembe a papírt: Nyugati pályaudvar, vonatra, s indulás Csáktornyára. Ez akkor visszacsatolt terület volt, a Murán túl. Egy olyan városka, mint Bereck. De ott van a Zrínyi-vár! Bevezényeltek a laktanyába. Ott voltunk vagy tízen, székelyek. Kézdivásárhelyről is volt egy szakasz.
2007-06-02: Világfigyelő - x:

Egy volt FBI-tanácsadó szerint Az al-Kaida atomtámadást tervez

Az al-Kaida terrorszervezet atomtámadásokat készül végrehajtani hét amerikai nagyváros ellen — állítja Paul Williams Az iszlám napja: Amerika és a Nyugat megsemmisítése címmel kiadott tanulmánykötetében. Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) volt tanácsadója ijesztő képet fest az al-Kaida nukleáris ambícióiról.