MozimániaÚjdonságok a moziban, Gopo-díjak

2024. május 15., szerda, Magazin

Libertate ’89 – Nagyszeben a Netflixen
Tudor Giurgiu magyar–román koprodukcióban készült történelmi film­drámája minden fontos díjat vitt a Gopo-gálán: elnyerte a legjobb filmnek járó díjat, Tudor Giurgiu kapta a rendezői, Cecilia Ștefănescuval együtt (és a Ne várj túl sokat a világvégétől-t jegyző Radu Judéval megosztva) pedig a forgatókönyv­írói díjat, Alex Calangiu a férfi főszereplő, Iulian Postelnicu a férfi mellékszereplő kategóriában győzött, de ez a film vitte el a díszlettervezői (Vali Ighigheanu), a jelmeztervezői (Vali Ighigheanu), valamint a smink és frizura (Petya Simeonova, Domnica Bodogan) díját is.

Bár a mozikban is játszották, sőt, közönségtalálkozó is volt Sepsiszentgyörgyön az alkotókkal, a Libertate bevonult a streaming kategória világába, elérhető a Netflixen. A sztori közismert történelmi pillanat: 1989. december 22-e, Nagyszeben, Erdély. Egyre több ember megy ki az utcára tüntetni Nicolae Ceaușescu kommunista rendszere ellen. Miután Ceaușescu egy helikopteren elmenekül Bukarestből, a katonaság átáll a tüntetők oldalára. Véres harcok kezdődnek a forradalmárok, a katonák, a rendőrök és a titkosrendőrség tagjai között. Az ostrom elől való kétségbeesett menekülési kísérletet követően a főhőst, Viorel rendőrkapitányt (Alex-Cornel Calangiu) elfogja a hadsereg és terrorizmussal vádolják.
A bukaresti rezsim bukása a legvéresebb kelet-európai rendszerváltás volt. Tudor Giurgiu alkotása egy fontos történelmi helyzet és az abban szereplő emberi karakterek hiteles bemutatásán túl akciófilmbe illő fordulatokat, izgalmakat is kínál. A Libertate ’89 – Nagyszeben az „itt és most” erejével átélhetővé teszi egy korszak drámai pillanatait.

A Majmok bolygója: A birodalom
Akció, kalandfilm, sci-fi, rendező: Wes Ball. A Disney a Fox felvásárlásával a Majmok bolygója franchise-t is megkaparintotta, és ki is használta az alkalmat, hogy egy kis pluszpénzt termeljen a beszélő csimpánzok, orangutánok és gorillák újabb nagy kalandjával. Az új rész ott veszi fel a történet fonalát, ahol a 2017-es utolsó film véget ért: az intelligens majmok két táborra szakadtak, vannak, akik meg akarják tanulni a letűnt csúcstechnológia használatát, mások inkább a természettel való harmóniára törekszenek. Számukra az emberiség nem több néhány ágyékkötős ősembernél. Konfliktusból tehát nem lesz hiány. A történet szerint a harmóniában élő majmok jelentik a domináns fajt a bolygón, míg az emberek arra kényszerültek, hogy rejtőzködve éljenek. Amikor egy új, zsarnoki majomvezér hozzálát birodalma kiépítéséhez, egy fiatal majom viszontagságos útra indul, mely során kénytelen lesz kétségbe vonni mindent, amit a múltról tud, és olyan döntéseket hozni, melyek egyaránt meghatározzák majd majmok és emberek jövőjét.

Kinyírni a világot
Akció, thriller, rendező: Moritz Mohr. A film a szikrázó fantáziával rendelkező süket Fiú (Bill Skarsgard) életét követi nyomon. Amikor a fiú családtagjait meggyilkolják, egy titokzatos sámán veszi a szárnyai alá. Arra képzi ki, hogy gyermeki képzelőerejét elnyomja és a halál eszközévé váljon, hogy immár felnőttként bosszút állhasson a gyilkosokon.

Familiar
Dráma, 2013, rendező: Călin Peter Netzer. A Cinema Together hálózat keretében vetített film. Dragoș, a román rendező filmet szeretne készíteni a 80-as évekről, amikor a családja Németországba emigrált. Segítségére siet volt menyasszonya, Ilinca. Minél jobban próbálják a múltat feltárni, annál meglepőbb dolgok derülnek ki szüleinek és volt menyasszonyának a Securitatéval való kapcsolatáról.

Amanda
Dráma, rendező: Carolina Cavalli. A Cinema Together hálózat keretében vetített film. A 24 éves Amanda többnyire elszigetelten él, soha nem voltak barátai, pedig ez az, amire a legjobban vágyik. Új küldetésének azt választja, hogy meggyőzze gyermekkori barátját: még mindig a legjobb barátok.

Magyar és román díjazottak
Bukarestben a I. L. Caragiale Nemzeti Színházban április 29-én 18. alkalommal szervezték meg a román filmgyártás legfontosabb díjkiosztóját, a Gopo-gálát. Nem volt meglepetés, hogy a Tudor Giurgiu által rendezett, magyar–román koprodukcióban készült Libertate című filmdráma nyerte el a legjobb filmért járó Gopo-trófeát, és két magyar alkotótársa is Gopo-díjat kapott. A Libertate ’89 – Nagyszeben a 14 Gopo-jelöléséből tízet váltott díjra, és ezzel a hétfő esti gála legsikeresebb filmje lett.
A díjazottak között volt Lemhényi Réka kolozsvári születésű, Magyarországon élő Balázs Béla-díjas vágó. Korábban többek közt ő vágta Hajdu Szabolcs Macerás ügyek, Szabó István Az ajtó és Pálfi György Final Cut és Taxiderima című filmjét. Nem a Libertate ’89 – Nagyszeben az első közös munkája Tudor Giurgiuval, korábban ő volt a vágója a rendező Miért én? (De ce eu?) című thrillerének, amiért 2016-ban már egyszer Gopóra jelölték. A másik díjazott Székely Tamás, ő Nagyváradról indult, a 2000-es évek közepétől dolgozik főként utómunka-hangmesterként, és olyan elismert filmek alkotócsapatának volt a tagja, mint a Saul fia, a Testről és lélekről, az Egy nap, a Rossz versek vagy épp a most futó Kék Pelikán. Ez az első Gopo-díja.

DANCS ÁRPÁD

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?

eredmények
szavazatok száma 1817
szavazógép
2024-05-15: Sport - :

Kovács István vezeti az El-döntőt (Labdarúgás)

A nagykárolyi Kovács István az Európa-liga, a portugál Artur Soared Dias az Európa Konferencia Liga, míg a szlovén Slavko Vinčić a Bajnokok Ligája fináléjának játékvezetője lesz – közölte az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA).
2024-05-15: Szabadidő - :

Mit süssünk ma? (Banános tekercs)

Hozzávalók – a tésztához: 6 tojás, 12 dkg porcukor, 1 ek. liszt, 2 ek. kakaó, 1 mk. szódabikarbóna; a krémhez: 3 dl tej, 4 ek. rétesliszt, 1 tojás, 14 dkg porcukor, 20 dkg margarin, 2 banán.