A magyar nyelv napjai négyfalubanDíjazott háromszéki diákok

2024. május 15., szerda, Közélet

Díjakkal, dicséretekkel tértek haza háromszéki diákok a Magyar Nyelv Napjai Négyfaluban rendezvény részeként hét végén megtartott Kőrösi Csoma Sándor Anyanyelvi Vetélkedőről (KAV), amely egyben a barcasági magyarok fontos anyanyelvi ünnepe, amikor iskola, civil szervezet, egyház közösen mutatja fel saját értékeit és osztja meg azokat az erdélyi iskolákból érkező tanár- és diákközösségekkel.

  • Versenyeznek az anyanyelvápoló diákok. Fotó: Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége
    Versenyeznek az anyanyelvápoló diákok. Fotó: Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége

A négyfalusi Zajzoni Rab István Középiskola és a helyi multikulturális központ, az evangélikus csángóház két napig megtelt az anyanyelvhez és az anyanyelvi kultúrához kötődő rendezvények résztvevőivel, az Anyanyelv­ápolók Erdélyi Szövetsége 31. alkalommal megszervezett Magyar Nyelv Napjai egyik erdélyi helyszíneként gazdag kulturális programmal fogadták a KAV versenyzőit.

A megnyitón Erdély Judit, az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége (AESZ) elnöke, sepsiszentgyörgyi magyar szakos tanár emlékeztetett a verseny kezdetére, „amikor az 1980-as években az akkori elnyomó, diktatórikus hatalommal mintegy dacolva, Kovászna megyei magyartanárok szervezték elszánt bátorsággal, amikor még a részvétel is államellenes tevékenységnek számított.” Erdély Judit elmondta: a 2023-ban Sütő András Nyelvőrzés-díjjal kitüntetett Zsigmond Győző tanár volt ennek a vetélkedőnek a kitalálója, és hosszú éveken át szervezője, aztán változtak az idők, de a KAV megmaradt, a rendszerváltás után Erdély-szintűvé teljesedett, állandó helyszíne a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Középiskola volt egy ideig. Talán nem véletlen, sőt, sorsszerű, hogy az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége is éppen Kovásznán, egy KAV alkalmával alakult 1992-ben – fűzte hozzá Erdély Judit.

Az életkorok szerinti csoportos versenyen elért háromszéki eredmények: negyedik osztályban a kézdivásárhelyi Petőfi Sándor Általános Iskola Szókimondók csapata – Hodor Hanna, Kelemen Hanna Dorka, Veress Apor – II. díjat nyert, tanítójuk Füleki Katalin; dicséretben részesült a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium Nyelvtörők csapata – Mihály Iringó, Olosz Panna, Péter Andrea –, tanítójuk Szakács Ágnes; Napsugár-díjat kapott a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum Szókeresők csapata – Bede Hanna, Gál Panna, Tankó Renáta –, tanítójuk Tökbandi Rita. Az V–VIII. osztályos korcsoportban II. díjban részesült a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium Tókos Ibolya és Szőcs Borbála által felkészített Szentgyörgyi Saláták csapata – Fazakas Dorka, Kiss Flóra, Timofte Krisztián –, dicséretet kapott a kézdivásárhelyi Petőfi Sándor Általános Iskola Székely leányok diákjai csapata – Simon-Vizi Dorka, Voloncs Hanna Vivien, Pap Anna – felkészítőjük Damó Beáta. A Barcasági Csángó Alapítvány ebben a kategóriában a sepsiszentgyörgyi Váradi József Általános Iskola Domokos Judit által felkészített Szakácsék csoportnak ítélte a különdíjat, tagjai: Szakács Anna, Kiss-Bar­tha Dorka, Szakács Andrea. A középiskolások között második helyezést ért el a kézdivásárhelyi Csiha Kálmán Református Kollégium Rancz-Gyárfás Zsuzsanna felkészítette Nyelv-ész csapata – Hadnagy Kriszta, Deák Tünde, Debreczi Janka –, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) különdíját a kézdivásárhelyi Csiha Kálmán Református Kollégium Trió nevű csapata – Sárkány Alexandra, Gödri Ágnes Mikolt, Dávid Petra – nyerte, akiket szintén Rancz-Gyárfás Zsuzsanna készített fel.

A versenydíjak mellett odaítélték a Nyelvőrzés Sütő András-díjat, amelyet Hochbauer Gyula nyugalmazott pedagógusnak, magyartanárnak adományozott idén a szövetség, „annak a kitartó hűségnek elismeréseként, amellyel nyelvünket és kultúránkat nehéz és fontos őrhelyen, Négyfaluban évtizedek óta oktatja és képviseli.”

A laudációt dr. Kovács Lehel egyetemi oktató mondta.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?

eredmények
szavazatok száma 1817
szavazógép
2024-05-15: Közélet - :

Jogtalanul vezetett

A sepsiszentgyörgyi rendőrök tetten értek egy Galac megyei gépkocsivezetőt, aki felfüggesztett jogosítványa ellenére ült a volánnál.
2024-05-15: Közélet - Fekete Réka:

Megkezdődött a bejelentkezés (Szilvássy Carola Református szeretetotthon)

A tavaly májusban felavatott szeretetotthon egy hónap múlva nyitja meg kapuit a beköltözők előtt. Ennek érdekében hétfőn megkezdődött a tulajdonképpeni beiratkozás: az otthon várja az érdeklődőket, leendő lakóit. A sepsiszentgyörgyi Szilvássy Carola Református Szeretetotthont az Erdélyi Református Egyházkerület építette, működtetésével a sepsiszentgyörgyi Diakónia Keresztyén Alapítvány (DKA) idősgondozó ágazatát bízta meg.