Három európai ország is elismeri a Palesztin Államot

2024. május 23., csütörtök, Világfigyelő

Május 28-án három európai ország fogja elismerni a Palesztin Államot. Norvégia, Írország és Spanyolország szerint erre a közel-keleti regionális béke érdekében van szükség. Az izraeli külügyminiszter válaszul visszahívott számos nagykövetet.

  • Jonas Gahr Store norvég miniszterelnök a közösségi oldalon is érvelt kormánya döntése mellett. Fotó: Facebook / Jonas Gahr Store
    Jonas Gahr Store norvég miniszterelnök a közösségi oldalon is érvelt kormánya döntése mellett. Fotó: Facebook / Jonas Gahr Store

A spanyol kormány május 28-án önálló államként fogja elismerni Palesztinát – jelentette be Pedro Sánchez miniszterelnök a spanyol parlamentben tegnap Madridban. „Azok az országok, amelyek hisznek a szabályokon alapuló nemzetközi rendben, kötelesek Ukrajnában és Palesztinában kettős mérce nélkül fellépni, és minden tőlük telhetőt megtenni, humanitárius segítségnyújtással, a kitelepítettek ellátásával és minden politikai eszköz felhasználásával, hogy kimondják: nem engedjük, hogy a kétállami megoldást erőszakkal lerombolják” – fogalmazott. Pedro Sánchez nyíltan bírálta az izraeli miniszterelnököt, aki „továbbra is bombázza Gázát”, és „nincs béketerve Palesztina számára”.

A norvég miniszterelnök, Jonas Gahr Store szintén tegnap jelentette be: Norvégia hivatalosan is önálló államként fogja elismerni Palesztinát. Az önálló palesztin állam elismerése nélkül nem lehet béke a Közel-Keleten – fogalmazott Store. A miniszterelnök közlése szerint a döntés május 28-án lép érvénybe. Norvégia hosszú ideje kitart a nemzetközi konszenzus mellett, miszerint az izraeli–palesztin konfliktust csak a kétállami megoldás zárhatja le. „Palesztinának alapvető joga, hogy független állam legyen” – jelentette ki Store sajtótájékoztatóján, hozzátéve, hogy Norvégia „Palesztinát független államként ismeri el, annak minden jogával és kötelezettségével”. A norvég kormány szerint a Világbank még 2011-ben elismerte, hogy Palesztina fontos lépéseket tett a nép által igénybe veendő szolgáltatásokhoz szükséges nemzeti intézmények kiépítése felé, ami az állammá alakulás alapvető része. Ezen felül a norvég kormány elmondása szerint a Gázai övezetben dúló háború és a ciszjordániai törvénytelen cselekedetek és területi viták miatt rosszabb a közel-keleti helyzet, mint egy évtizeddel ezelőtt.

Jiszráel Kac izraeli külügyminiszter az MTI szerint a lépésre reagálva bejelentette, hogy Izrael hazarendeli oslói nagykövetét, továbbá hasonló diplomáciai döntés miatt Izrael spanyolországi és írországi nagyköveteit is hazahívja. Kac bejelentésében hozzátette, hogy „Írország és Norvégia a mai nappal azt az üzenetet kívánja közvetíteni a palesztinok és az egész világ felé, hogy a terrorizmus kifizetődő”.

Korábban az Európai Unió több tagországa is jelezte, hogy a közel-keleti, különösen az izraeli–palesztin konfliktus megoldásához kétállami megállapodás szükséges, így a tervek között szerepel az önálló palesztin állam elismerése. Írország is bejelentette tegnap, hogy elismeri az önálló palesztin államot. Simon Harris ír kormányfő azt mondta, bízik benne, hogy a következő hetekben további országok is meghozzák ezt a döntést.

1988-ban 81 állam ismerte el Palesztinát független államnak, ugyanakkor ez inkább jelképes gesztus volt. A Palesztinát elismerő országok száma 2010-re elérte a 110-et.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?









eredmények
szavazatok száma 342
szavazógép
2024-05-23: Belföld - :

Pótolják az oltást

Tavaly január elsejétől idén május 19-éig összesen 15 763 kanyarós megbetegedést jelentettek Romániában – közölte tegnap az Országos Közegészségügyi Intézet. 2023 elejétől mostanig tizenhatan haltak meg kanyaróban, múlt héten egy kórosan elhízott kétéves kisgyerek hunyt el, aki nem volt beoltva kanyaró ellen.
2024-05-23: Világfigyelő - :

Csáky Pál: Elszabadultak az indulatok Szlovákiában

„A 90-es évek második felében az állam hivatalos titkosszolgálata rabolta el az ország regnáló köztársasági elnökének a fiát. Később lelőttek egy újságírót és a kedvesét az esküvőjük előtt. Azt hittem, lehetetlen fokozni a borzalmakat, tévedtem, hisz a miniszterelnökre is rálőttek. Ez a korlátlan lehetetlenségek országa” – mondta el a Hirado.hu-nak Csáky Pál, Szlovákia egykori miniszterelnök-helyettese, akit a Robert Ficót ért merénylet politikai hatásairól kérdeztek.