Csáky Pál: Elszabadultak az indulatok Szlovákiában

2024. május 23., csütörtök, Világfigyelő

„A 90-es évek második felében az állam hivatalos titkosszolgálata rabolta el az ország regnáló köztársasági elnökének a fiát. Később lelőttek egy újságírót és a kedvesét az esküvőjük előtt. Azt hittem, lehetetlen fokozni a borzalmakat, tévedtem, hisz a miniszterelnökre is rálőttek. Ez a korlátlan lehetetlenségek országa” – mondta el a Hirado.hu-nak Csáky Pál, Szlovákia egykori miniszterelnök-helyettese, akit a Robert Ficót ért merénylet politikai hatásairól kérdeztek.

  • Csáky Pál. Fotó: MTI / Nyikos Péter
    Csáky Pál. Fotó: MTI / Nyikos Péter

Az ököljog nem megoldás semmire – szögezte le, és elfogadhatatlannak nevezte a Robert Fico elleni merényletet. Kiemelte, hogy a szlovák kormányfő felépülése várhatóan hosszabb folyamat lesz, így jó időre kieshet a politikából.

A merénylet politikai hatásairól szólva rámutatott, a legnagyobb problémát a koalíción belüli feszültségek jelentik. Emlékeztetett, hogy a korábbi házelnök lett a köztársasági elnök, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke, Andrej Dankó pedig bejelentette igényét a parlamenti elnöki posztra, ám ez a poszt a koalíciós szerződés értelmében Peter Pellegrini pártját illeti. Andrej Dankó már hetekkel a merénylet előtt válságról beszélt, úgy vélekedett, akár szét is hullhat a kormánykoalíció.

„Eddig Fico központi személyiségként – a legerősebb párt elnökeként és miniszterelnökként is – ki tudta egyensúlyozni az ellentéteket, képes volt kezelni a nehéz helyzeteket, mert úgy-ahogy hallgattak rá a többiek. A történtek után viszont könnyen megeshet, hogy a koalíciót terhelő gondok nem megoldódni, hanem fokozódni fognak, ez akár előrehozott választásokhoz is vezethet Szlo­vákiában” – hangsúlyozta Csáky Pál.

A szlovákiai közhangulatról szólva elmondta, hogy a kibertérben a felhergelt politikai táborok között elszabadult a gyűlölet, polgárháborús hangulat alakult ki. A Fico-pártiak komoly megtorlást szorgalmaznak, és az ellenzéki újságírókat is felelősségre vonnák a történtekért, a kormányellenes szélsőségesek pedig pancserként aposztrofálják a miniszterelnököt több lövéssel is megsebesítő merénylőt, hangoztatják, hogy végre kell hajtani a Robert Fico és a hozzá közel állók elleni a támadásokat. A magukat toleránsnak hirdető liberálisok táborában burjánzik az agresszió a felvidéki magyar politikus szerint.

A rendőrség mindenkit nyugalomra szólított fel, egyúttal megerősítette a kormánytagok, pártelnökök és objektumok védelmét is. Csáky Pál kiemelte, hogy nemcsak az internetes fórumokon, hanem a törvényhozás házában is teret nyert az erőszak. A merénylet után ugyanis a képviselők kocsmai stílusban üvöltöztek egymással és majdnem összeverekedtek, ezért be kellett rekeszteni a parlamenti ülést.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?









eredmények
szavazatok száma 340
szavazógép
2024-05-23: Világfigyelő - :

Három európai ország is elismeri a Palesztin Államot

Május 28-án három európai ország fogja elismerni a Palesztin Államot. Norvégia, Írország és Spanyolország szerint erre a közel-keleti regionális béke érdekében van szükség. Az izraeli külügyminiszter válaszul visszahívott számos nagykövetet.
2024-05-23: Világfigyelő - :

A békéért, a háború ellen vonul a Békemenet

Eddig, és ne tovább! – ezt kívánják üzenni a június 1-jén megrendezendő Békemeneten Európa „háborús pszichózisban égő” vezetőinek a demonstráció szervezői a Civil Összefogás Fórum (CÖF) alapítójának, a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) elnökének közlése szerint.