Mi, hol, mikor?

2024. május 24., péntek, Mi, hol, mikor?

Zene

HANGVERSENYÉVAD. A Plugor Sándor Művészeti Líceum diákkórusainak és szimfonikus diákzenekarainak koncertjével zárul az idei sepsiszentgyörgyi hangversenyévad ma 19 órakor a Tamási Áron Színház nagytermében. Belépők 30, illeve 15 lejes áron a városi kulturális szervezőirodában, valamint az eventim.ro oldalon kaphatók.
HEGEDŰKONCERT. Az Árkosi Kulturális Központ (Sepsiszentgyörgy, Olt u. 6.) hangversenytermében ma 19 órától Theodora Bălănică, a ploiești-i Carmen Sylva Művészeti Főiskola hegedűtanára koncertjére várják az érdeklődőket. F Szombaton 18 órától Anton Niculescu csellós és Koicsiro Kanno japán zongoraművész kamarakoncertjére kerül sor. A helyek száma korlátozott, jegyek – 20 lejért –  elővételben is kaphatók a központ székhelyén 9–15 óra között (tel: 0267 373 651).

Könyvbemutató

KÖNTZEY TAMÁS  A kézdivásárhelyi gyógyszerészet története című könyvét ma 18 órától Kézdivásárhelyen a Borudvarban (Pajta) mutatják be. A könyv megvásárolható a helyszínen, illetve a SepsiBookon a Tortoma Kiadó standjánál, ahol a szerző szombaton 14 és 16 óra között dedikál. 
BARTOS LÓRÁNT ÉS IOCHOM ISTVÁN Kézdi-Orbaiszék római katolikus templomai című könyvének bemutatójára május 25-én, szombaton 18 órától a Lemhény és Kézdialmás közötti Szent Mihály-hegyi templomban kerül sor. A kiadványt bemutatja Fórika Balázs kántor. Az eseményt ft. Tamás József nyugalmazott püspök is megtiszteli jelenlétével. Közreműködik Jánó Kinga zenetanár, népdalénekes és Könczey Kinga fuvolatanár.
SZŐCS GÉZA Éveink hangja című antológiakötetét május 28-án 17 órakor mutatják be Kézdivásárhelyen a Borudvarban (Pince). Köszöntőt mond az esemény házigazdája, Hegedűs Ferenc, a kiadványt méltatja Tóth László közíró, majd a szerző ismerteti a kötetet. Ugyanakkor  levetítik a Szőcs Gézáról készült filmet is. Közreműködik: ifj. Szőcs Géza (Budakalász), az egri Gárdonyi Géza Színház színművésze. 

 

Kiállítás

JAKABOS ISTVÁN EMLÉKKIÁLLÍTÁS. Május 25-én, szombaton 11 órától nyílik a csernátoni Haszmann Pál Múzeumban Jakabos István mérnöktanár faragászati kiállítása születése 100. évfordulójának tiszteletére.
LÉLEKÖSVÉNYEN TÁRLATKARAVÁN. A sepsiszentgyörgyi evangélikus templomban május 26-án, vasárnap 12 órakor (az istentisztelet után) nyílik Steigerwald Tibor és Kisgyörgy Benjamin közös kiállítása. 

 

Bábszínház

CIMBORÁK BÁBSZÍNHÁZ. Daróczi Klarissza egyéni játéka, a sSOHA című produkció ma 18 órától tekinthető meg a bábszínház stúdiótermében. Az előadás 14 éven felüli nézőknek ajánlott, rendező: Hatházi András. Érdeklődni, jegyet foglalni a 0752 540 593-as telefonszámon Golicza Bernadettnél lehet. 

 

Mozi

A sepsiszentgyörgyi Művész mozi mai műsora: 16.30 órától La Mancha ifjú lovagjai magyarul beszélő és 16.45-től románul beszélő, 18.15-től Lefkovicsék gyászolnak (magyar filmdráma), 18.30-tól Kinyírni a világot (román feliratos), 20.15-től A majmok bolygója: A birodalom (román feliratos), 20.45-től Hogyan szexeljünk (román feliratos). Program, jegyfoglalás: arta.cityplex.ro honlapon.

 

Hitvilág

SEGÍTŐ CSOPORT. Szombaton 10.30–12 óráig az Elengedéseink önleltáros nyitott csoportba várja az érdeklődőket Kurta Fruzsina pszichológus a sepsiszentgyörgyi unitárius egyház melléképületében. 
KIKÖSZÖNŐ ISTENTISZTELET. Tatár Ágnes Tekla kétéves segédlelkészsége után május 26-án, vasárnap 11 órától az istentisztelet alkalmával is elköszön a Sepsiszentgyörgyi Unitárius Gyülekezettől. 

 

Turisztikai szezonnyító és néptáncfesztivál 

Május 25–26-án Kovásznán a városi művelődési ház udvarán szervezik a Kovásznai Források néptáncfesztivált és turisztikai szezonnyitó rendezvényt. A szombati program: 9 órától hagyományos és helyi termékek vására, 9.30-tól tárlatvezetés Gazdáné Olosz Ella kovásznai textilművész galériájában, valamint a Csoma nemzetközi képzőművészeti kiállításon, 10 órakor a néptáncegyüttesek felvonulása a Tanulók Klubjától a művelődési házhoz, 10.10-től az uzoni Atlantisz fúvószenekar koncertje. 10.50-kor a Recefice, a Pitypang és a Vizitke néptánccso­port, 11.10-től a zágoni néptánccsoport előadása, 11.20-tól a Junii Covăsneni Néptáncegyüttes gyermekcsoportjai, 12.10-től a Nemere Néptáncegyüttes (Lécfalva), 12.20-tól a Românașul és a Mlădițe Românești néptáncegyüttes lép fel. 13.10-től a Kőrösi Csoma Sándor Líceum, illetve a Művészeti és Népiskola diákjainak koncertje, 13.40-től bemutatkozik a zágoni Gyöngyszemek mazsorettcsoport, 14 órától a Sicton zenekar koncertje. 15.10-től a kovásznai Tanulók Klubja tánccsoportjainak előadása, 15.40-től a  DAY by DAY zenekar koncertje, 17.30-tól a Junii Covăs­neni néptáncegyüttes műsora, 20 órától hőlégballonozás az X Balloon Transylvania közreműködésével (előzetes bejelentkezés a 0762 674 516-os telefonszámon). Állandó programok 10–15 óra között: bográcsfőzés, kovásznai borvízkóstoló és helyi turisztikai látványosságok, jellegzetességek, szállások bemutatása, Kovászna a mofetták és az 1000 borvízforrás városa kiállítás, a Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület és Népfőiskola diákrajzpályázatának kiállítása. Vasárnap 9–15 óra között hagyományos és helyi termékek vására. 

 

Röviden

TEGA. A Tega Rt. régi bútorokat, gumiabroncsokat, elektronikai hulladékokat, régi ruhákat szállít el ma Cófalván, Várhegyen, Lécfalván és Feldobolyban, hétfőn Nagypatakon. Honlap: tega.ro/hu. 
VÍZELZÁRÁS. Javítás miatt május 27-én, hétfőn 8–18 óra között szünetel az ivóvízszolgáltatás Sepsiszentgyörgyön a Gólya utcában, a Tavasz és Fenyves utca közötti szakaszon, illetve 8–13 óra között a Vadász, Akácos, Hóvirág, Világlátó, Varga Nándor, Ibolya, Cserey Jánosné, Lósy Schimdt Ede, Mikszáth Kálmán, Szabédi László, Diószeghy László, Ion Luca Caragiale és Millennium utcában. 
ZÁRVA A KÖNYVTÁR. A Bod Péter Megyei Könyvtár és a fiókkönyvtár ma zárva tart. Szombaton nem nyit az intézmény gyermekkönyvtára, a könyveket a felnőtt kölcsönzőbe lehet beadni. 
KERÉKPÁRTÚRA. A kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület május 26-án, vasárnap biciklitúrát szervez a Kézdivásárhely – Fortyogófürdő – Szentkatolna –  Gelence (Nádika fürdő) – Haraly – Imecsfalva – Szentkatolna – Kézdivásárhely útvonalon. Indulás 10 órakor a céhes város sportcsarnokától. Szükséges felszerelés: az időjárásnak megfelelő öltözet, élelem és pénz igény szerint, jó állapotban lévő kerékpár. 

 

Ügyelet

GYÓGYSZERTÁR. Sepsiszentgyörgyön mától 20–6 óráig a Mihai Viteazul téri Hygea gyógyszertár teljesít éjszakai szolgálatot (telefon: 0267 351 057). Szombaton és vasárnap a bevásárlóközpontokban levő gyógyszertárakat is fel lehet keresni. Kézdivásárhelyen ma a Gábor Áron utcai Ambrózia I-es (0267 360 608), hétfőtől a Dózsa György utcai Ambrózia II.; Kovásznán szombaton 8–12 óráig a Vipera (0267 342 851), szombaton és hétfőn 9–14 óráig a Farmacom (0267 340 914); Baróton szombaton 9–13 óráig a Szabadság utcai Mária gyógyszertár (0729 935 431) a szolgálatos. Honlap: colegfarmcovasna.ro/hu.
FOGÁSZAT. Sepsiszentgyörgyön ma 14–19 és szombaton 9–14 óráig a Sport utca 9/5D alatti Dental Centrum fogászaton telefonos egyeztetés alapján (telefon: 0743 455 556); szombaton és vasárnap 9–12 óráig a Sport utca 3. szám, 1/I/1. alatti Oral Care rendelőben fogadják a sürgősségi eseteket (telefon: 0267 708 465). Honlap: dspcovasna.ro/hu. 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 1293
szavazógép
2024-05-24: Sport - :

Első nemzetközi diadalát aratta az Atalanta (Európa-liga)

Az Atalanta nyerte az Európa-liga 2023–2024. évi kiírását, mivel szerdán 3–0-ra diadalmaskodott az 51 veretlenül megvívott mérkőzés után alulmaradó Bayer Leverkusen felett Dublinban. Az olasz együttes megnyerte története első nemzetközi kupafináléját, mostanáig egyetlen trófeával büszkélkedhetett, 1963-ban Olasz Kupa-győztes volt.
2024-05-24: Belföld - :

Nő a minimálbér

Július 1-jétől 3700 lejre nő a bruttó minimálbér – jelentette be Marcel Ciolacu kormányfő a háromoldalú érdekegyeztető tanács tegnapi ülése után.